Skocz do zawartości

Rozbieżności w pokazywaniu pozycji w zależności od urządzenia

INOMan

Rekomendowane odpowiedzi

Helou,

Wchodzę na google z PC stacjonarnego, wpisuję w google jakaś frazę, np. "ABC".

Google pokazuje mi np.: Kliknięcia: 5, wyświetlenia: 428, Śr. pozycja: 8

Tyle tylko, że mojej strony nie ma na tej pozycji, albo jest np. na pozycji 74 - o wiele dalej.

Wchodzę z komórki, i jestem na tej raportowanej wcześniej przez google pozycji lub zbliżonej.

Co można zrobić, żeby poprawić pozycję na stacjonarkach / dużych ekranach; macie może jakieś podpowiedzi, wskazówki?

Generalnie większość ruchu mam z komórek i to jest dla mnie priorytet, no ale fajnie by było poprawić też na stacjonarnych.

Edytowane przez INOMan

Czy to fraza lokalna?

Te statystyki pokazują sie gdy jesteś zalogowany w Google i masz podpiętą stronę pod GSC.
Jest to średnia pozycja, dla Ciebie będzie widoczna wyższa bo już odwiedzałeś stronę wiec żeby zweryfikować rzeczywiste musisz użyć innego urządzenia/ip/lokalizacji/trybu incognito etc
Najlepiej korzystać z zewnętrzengo monitora pozycji bo te dane w GSC pokazują czasem różne "dziwne" rzeczy

Ok, ale to jest tak: na stacjonarnym jestem zalogowany do GSC i pokazuje mi w statystykach wysoką pozycję, ale jak chodzę po SERPIE, to nie ma mnie w ogóle w top 100, albo daleko.

To nie są frazy lokalne, tylko takie gdzie jest dość duża konkurencja / są lukratywne.

Potem oglądam tą frazę na komórce gdzie nie jestem zalogowany do GSC / nie ma powiązania z moim kontem, i widzę siebie na wysokiej pozycji.

Czyli będąc zalogowanym do GSC jestem faktycznie bardzo daleko, mimo raportowania wysokiej pozycji (no ale jestem na stacjonarnym PC / dużym ekranie), a nie będąc zalogowanym, na komórce jestem wysoko :)

Edytowane przez INOMan