Skocz do zawartości

Najlepsze domeny w bajkowej IV RP

theNaturat

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc OPTYMALISCI!

wczoraj wszedlem na liste top100.pl i po kolei skanowalem providerow polskiej domeny .pl...niestety, stwierdzilem, ze u wszystkich grubych ryb na rynku zniknely promocje, typu "domena w cenie kilograma kaszy gryczanej". Zapewne zwiazane to bylo z zakonczeniem na pewnie czas maratonu promocji zwiazanych z okresem przedbozonarodzeniowo-pobozonarodzeniowo-przedkarnawalowo-karnawalowym...

Mam wiec takie pytanko, u kogo najlepiej jest teraz kupic domene .pl, ale tak, zeby odnowienie rowniez nie bylo drogie (odnowienie nie powyzej 90PLN netto!).

Spojrzalem zalotnie na OVH, teotretycznie maja najkorzystniej domene .pl, ale czy ktos mi powiedziec moze, jaka stabilnosc oni maja, jaki serwis, oczywiscie bede mial przekierowania na hosting u kogo innego...oni maja, z tego co wiem, duzo darmowego stuffu, wiec czy wplywa to rowniez na stabilnosc domeny? (jak juz pisalem na tym forum, w tych kwestiach - domeny i hosting - przypominam ludzikow z marsa).

Czy moze poczekac na promocje typu: "Niskie ceny domen znowu zmartwychwstaly!", ktore pojawia sie juz niedlugo zapewne w zwiazku ze swietem pana jezusa hrystusa? Hmm? I pewnie znow home.pl bedzie mial za jakies 19,90pLN w promocji.

pozdrawiam optymalnie

w OVH.pl możesz spokojnie kupować domenkę jak i hosting. Odnowienie kosztuje 80 zł z groszami.

Hosting możesz mieć u każdego innego.

No tak, ale czy pojawiaja sie jakies klopoty w trakcie utrzymania domeny, bo nie chcialbym, zeby ktos chcacy wejsc na moja strone nie mogl wywolac domeny przez kilka godzin, a supportu tez zadnego nie bylo.

A co do ceny odnowienia, no to wlasnie szperalem i szperalem dlugo na stronie OVH, zeby sie dowiedziec, nie ile w promocji kosztuje teraz domena, ale ile odnowienie...Ale jakas nieprzejrzysta maja ta strone, tzn. nieprzyjazny layout, ciezko znalezc info...Jak sie wejdzie w zakladke "domeny", to pod .pl jest tylko cena promocyjna, i to z hostingiem, chociaz mniemam, ze bez hostingu tez jest obecnie po 33 PLN netto za pierwszy rok, ale ceny przedluzenia to za cholerke nie moge znalezc...Probowalem sie dodzwonic, ale juz nieczynne...Po prostu majtki ciotki belzebuba.

Z reguly nie ufam firmom, ktore ukrywaja ceny (w tym przypadku cene odnowienia) i nie pokazuja ich wytluszczonym drukiem (z oczywiscie mikroskopijnej wielkosci opisami do maksi-wielkosci gwiazdek). Ale pewnie im tam wisi spiacym nietoperzem, czy pozyskaja dodatkowego klienta, czy nie...

A mi OVH odnowilo .pl-ki za darmo ostatnio :) taka mila niespodzianka wielkanocna, ze sie pochwale.

Jak to mozliwe? ciekawe! i to firma, ktora ukrywa ceny...

Przy okazji pytania o domeny mam jeszcze takie. Dla wielu moze banalne, dla innych pewnie retoryczne:

Dlaczego do k.... nedzy w Polsce domeny .pl sa takie drogie? (zapewne nie jestem pierwszym, ktory to stwierdza, a wiem, ze przeciez na tym forum aktywnie wypowiadaja sie w duzej mierze sami providerzy) Tzn. wkurza mnie takie cos jak odnowienie! w wiekszosci providerow za 90 do nawet 110 PLN netto.za przedluzenie domeny. Ostatnio spotkalem nawet jeden przypadek, ze provider napisal na stronie internetowej z rozbrajajaca szczeroscia, ze "calkowity koszt rejestracji domeny wynosi 500 PLN" Serio! NIestety, nie moge znalezc adresu www, co bym zalinkowal.

Chcialem sie zapytac, dlaczego tak jest? Z cennika domen wynika, ze Polska to kraj mlekiem i miodem plynacy i dlatego szczegolnie cenna jest domena .pl i .com.pl. Czy tez providerzy wychodza z zalozenia, ze trzeba wydoic na maksa, bo i tak klient kupi?

Ponizej podaje aktualna liczbe domen zarejestrowana na swiecie:

.de: 10.422.702

.eu: 2.525.223

.com: 60.623.731

.net: 8.701.518

.org: 5.488.118

.info: 3.889.023

.biz: 1.568.947

.uk: 5.522.104

.nl: 2.186.890

.mobi: 370.000

Co z tych danych wynika? Otoz poraza liczba zarejestrowanych domen .DE. Pytanie do polskich providerow? Czy w Polsce bedzie kiedys tyle domen?

Otoz w Niemczech (nie pisze o USA i innych krajach, gdyz niespecjalnie wiem) jest tak, ze oczywiscie sa providerzy, ktorzy doja kupe kasy z ludzi, ale jak ktos jest nieswiadomy i kupuje domeny drozej niz po 12 euro/rok, to jest sobie sam winny. Tyle kosztuja domeny .DE, .COM, .ORG., .NET, drozsze sa czasem .INFo i .BIZ. (wiem, ze powiecie, ze wpolsce domeny .com, .net., or. sa tansze, ale mi chodzi glownie o domene .pl)

Nie podaje nazwy providera, ale jest taki jeden najwiekszy w NIemczech, ktory wlasnie takie niezmienne ceny ma. W promocji mozna nawet kupic domene za 1 euro! za pierwszy rok, a odnowienie nie jakies cuda niewidy, tylko 12 euro. Jak ktos ma hosting niemiecki i kupuje domene, to zazwyczaj jeszcze korzystniej, a szczegolnie domene .DE

I co najfajniejsze w tym wszystkim, to to, ze jak ktos nabedzie w promocji domene za 1 euro, to gdy zbliza sie koniec i odnowienie, to moze nawiac z domena (zrobic transfer) tam gdzie ma hosting bez zadnych problemow, bez zadnego blokowania domeny na dwa lata, bo kupil w promocji. I wtedy oszczedza sie tyle, ze mozna spokojnie myslec o kolejnej domenie, a potem np. wystawic na aukcje.

Stad tez 10 mln domen niemeickich na swiecie, a polskich tyle, ze kot naplakal. I wcale nie mamna wzgledzie zadnych wartosci patriotycznych, zeby niska cena domeny .pl sluzyla jej wypromowaniu. NIe! mnie tam patriotyzm wisi zwiedlym kalafiorem, I tak liczy sie forsa, dlatego kupuje domeny globalne za 1 euro!

Czy to sie kiedys zmieni? Przeciez jesli domena polska dajmy na to bedzei kosztowala tylko 40-50 PLN brutto bez promocji ale rok w rok, to moi panstwo providerzy, bedziecie mieli cala gore klientow! i to odchodzacych od was z bananem na gebie.

Takie jest moje zdanie, a wasze?

w OVH.pl możesz spokojnie kupować domenkę jak i hosting. Odnowienie kosztuje 80 zł z groszami.

Hosting możesz mieć u każdego innego.

No tak, ale czy pojawiaja sie jakies klopoty w trakcie utrzymania domeny, bo nie chcialbym, zeby ktos chcacy wejsc na moja strone nie mogl wywolac domeny przez kilka godzin, a supportu tez zadnego nie bylo.

A co do ceny odnowienia, no to wlasnie szperalem i szperalem dlugo na stronie OVH, zeby sie dowiedziec, nie ile w promocji kosztuje teraz domena, ale ile odnowienie...Ale jakas nieprzejrzysta maja ta strone, tzn. nieprzyjazny layout, ciezko znalezc info...Jak sie wejdzie w zakladke "domeny", to pod .pl jest tylko cena promocyjna, i to z hostingiem, chociaz mniemam, ze bez hostingu tez jest obecnie po 33 PLN netto za pierwszy rok, ale ceny przedluzenia to za cholerke nie moge znalezc...Probowalem sie dodzwonic, ale juz nieczynne...Po prostu majtki ciotki belzebuba.

Z reguly nie ufam firmom, ktore ukrywaja ceny (w tym przypadku cene odnowienia) i nie pokazuja ich wytluszczonym drukiem (z oczywiscie mikroskopijnej wielkosci opisami do maksi-wielkosci gwiazdek). Ale pewnie im tam wisi spiacym nietoperzem, czy pozyskaja dodatkowego klienta, czy nie...

Leczysz się psychiatrycznie ? Strona jest przejrzysta i są tam wszystkie informacje więc nie wiem o co Ci chodzi. OVH to bardzo dobra firma francuska. Mam stronę prawię rok i nie było ŻADNYCH problemów.

A co do pomocy technicznej. Wiele firm mogłoby im jej zazdrościć. Jeżeli piszesz od 8 do 18 to napewno odpowiedzą w ciągu kilku minut.

Nie dziw się, że po 18 nie odpowiadają, bo wtedy zamykają. Chyba, że ty masz na myśli hosting jakiegoś małolata, który oferuje dostęp do pomocy technicznej przez 24/h. Kiedyś trzeba spać.

Przykładowo wczoraj otrzymałem odpowiedź w 13 minut, potem wysłałem e-mail po 19 i dzisiaj o 8:28 odpowiedź.

Witam,

Ostatnia promocja ponad 4 miesięczna u rejestratorów domen .pl była związana z promocją NASK a nie z okresem świąteczno-karnawałowym :rolleyes:

Co do cen domen - dlaczego tak drogo? No cóż jeszcze kilka lat temu domenę .pl można było zarejestrować bezpośrednio w NASK i zapłacić za nią 200 zł netto.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Juszczyk

OK, widze, ze sie u nich dzis juz nieco zmienilo...juz nie ma promocji w OVH.pl na domene .pl za 33PLN netto, tylko juz jest 100% drozej w stosunku do wczorajszej ceny, czyli z dniem wczorajszym skonczyla sie takze u nich promocja...

No coz, trzeba bedzie poczekac...80 PLN to kupa forsy...aha, no i dzis dotarlem na strone z cena odnowienia! Super przejrzystosc strony, ze dopiero po dwoch dniach.

A co do odpowiedzi:

"provaiderzy maja malo do gadania bo takie ceny naklada nask i nikt nie bedzie dokladal specjalnie do interesu (a nawet jesli doklada - czytaj promocja domena za pare groszy - to oczekuje ze zarobi na przedluzeniu smile.gif )."

w Niemczech tez jest glowny rejestrator typu NASK...internet istnieje tak samo dlugo jak w Polsce, tylko tam ceny sa normalne i dlatego dzis jest 10 mln domen .DE (patrz wyzej), a tylko nieco ponad 372 tys. .PL (STATYSTYKA)

PS

Aha, jeszcze moze warto luknac na strone www.ovh.de i zobaczyc ceny domen .DE...bez hostingu i bez problemu 4,90 EURO kupienie i przedluzenie rowniez...Tylko w Polsce NASK mysli, ze zadomowil sie w republice bananowej...Moze czas pogonic NASK? Czyzby NASK swoje biura urzadzal w stylu Ludwika XIV, ze potrzebuje tyle forsy zdzierac, amoze juz przeniesli swe biura do Wersalu?

nask to nask wiadomo że jak monopolista w polsce to ma gdzieś to co myślą osoby od niego zależne.

możesz bezpośrednio w nasku zarejestrować domenę, najdrożej w polskim internecie.

BTW jest jeszcze pare drogich domen narodowych sprawdz sobie

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności