Skocz do zawartości

Dostałem wezwanie do zapłaty roszczenia kompensacyjnego copyrightagent.com

dominiczek100

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Postanowiłem napisać na tym forum bo wiele tu osób, które posiadają strony internetowe i mają może podobne doświadczenia. Zresztą zakładam że firma copyrightagent com masowo wysyła takie wezwania więc może inni znajdą ten wątek w google. Zacznę od początku - jakieś 8 lat temu założyłem sobie bloga na darmowej platformie blogowej - nic poważnego. Raczej na próbę i dla zabawy. Kilkanaście postów - szybko straciłem zapał do pisania. Nie zarabiałem na tym i właściwie dziwie się że ja go nie usunąłem.. Ale jakiś tam sentyment był i sobie tak wisiał w necie. Rocznie odwiedza go może 200 osób. No i okazało się że wstawiłem tam w poście zdjęcie co do którego nie posiadam praw. Zgłosiła się na meila firma która reprezentuje stock ze zdjęciami  i chce pieniążki :) Na początku myślałem ze to SCAM - ale faktycznie firma taka istnieje w Danii i mają jakieś tam umowy z bankami zdjęć. 

Napisali

Jeśli nie posiadają Państwo licencji na wykorzystanie tego obrazu fotograficznego, są Państwo zobligowani do opłacenia roszczenia kompenacyjnego za naruszenie praw autorskich naszego partnera  w wysokości 680 PLN.

Copyright Agent A/S współpracuje z wieloma fotografami i agencjami fotograficznymi, aby chronić ich prawa autorskie w sieci. Jesteśmy duńską spółką notowaną na giełdzie NASDAQ, która działa na wielu rynkach międzynarodowych, w tym również w Polsce.

Pomyślałem że kwota 670 zł to lekka przesada jak za zdajecie bez żadnej wartości artystycznej a poza tym wysyłanie czegoś na maila to żadne wezwanie - to i tak duże szczęście że tego meila odczytałem. Więc postanowiłem poczekać - skoro dają 14 dni to może wyślą mi później polecony (skąd wezmą moje dane?)  No i dostałem po 14 dniach kolejnego meila. 

Ta wiadomość jest kontynuacją naszej poprzedniej korespondencji dotyczącej roszczenia kompensacyjnego. Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy jeszcze płatności w związku ze sprawą  . W tym przypadku ze względu na opóźnienie w płatności Copyright Agent nakłada dodatkowe koszty administracyjne. Łączna kwota do zapłaty w celu zamknięcia tej sprawy to 720 PLN. 

No i po takiej wiadomości absolutnie  nie mam zamiaru płacić cokolwiek bo według mnie to już jest próba wyłudzenia. Czy w ogóle prawo na to pozwala polskie? Myśle że za 14 dni wyślą kolejną wiadomość i będą chcieli 760 zł :)  

w Internecie mało informacji o tej firmie. Na reddit udało sie coś zaleźć (podobna sytuacja)

• Haha 1

Błąd jest w innym miejscu i wiesz o tym.

Najpierw muszą Ci udowodnić, że to Twoje. Tak, polskie organy ścigania są w stanie dojść po IP czy mailu do konkretnej osoby, ale nic więcej. Ja mogę założyć w każdym momencie blogspota, zamieścić nielegalnie zdjęcia i podać Twój mail.

Blog hobbistyczny musieli by przed sądem udowodnić, a sąd zgodzić się na takie "odszkodowanie".  Oczywiście po tym jak Ciebie zidentyfikują. Wątpię ( ale to wyłącznie moje prywatne zdanie), że sprawa w ogóle trafi do sądu. 

p.s daj ten obrazek do wyszukiwarki i zobacz gdzie on jeszcze jest, tak z ciekawości 

To fakt, wątpliwe żeby uruchomili całą procedurę dla jednego zdjęcia, skoro nawet nie wiedzą gdzie wysłać papierek. Chyba, że łatwo na podstawie @ mogą dojść do adresu fizycznego, ale pewnie gdyby tak było, to by od tego zaczęli.

Godzinę temu, dominiczek100 napisał:

Kilkanaście postów - szybko straciłem zapał do pisania.

Ale nadal korzystałeś z materiałów, do których jak widać nie miałeś praw autorskich. Nie ładnie, bo przecież wiedziałeś, że nie masz do tego pozwolenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tak tylko dodam, że ta firma obecnie jest ściągana z duńskiej giełdy i bankrutuje. Jeśli planujesz im zapłacić, nie płać aż nie dostaniesz ugody zawierającej klauzulę potwierdzenia braku jakichkolwiek roszczeń. Ja się nabrałem, zapłaciłem i równo 60 dni później (dzisiaj) dostałem maila o kolejnym roszczeniu :) Wezwania na 700 zł są do zdjęć wartych 20 zł na stocku, jak im nie odpiszesz na maila to będą doliczać po trzy dychy za samo wysyłanie maili.

Cytat

Nie ładnie, bo przecież wiedziałeś, że nie masz do tego pozwolenia

U mnie było tak, że zdjęcia pochodziły od partnera wydarzenia. Zgłosili się po 10 latach od publikacji tekstu, firma, która wysyłała zdjęcia (i kupowała fotki) nawet już nie istnieje. Ale mądry Polak po szkodzie .

Sprawa się trochę komplikuje, bo jesteśmy w Unii Europejskiej, ale mimo wszystko taką forma oskarżenia > osądzenia > i wymierzenia kary finansowej, co więcej nakładania dodatkowych obciążeń po "termie zapłaty" IMHO będzie niezgodne z prawem.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

31 minut temu, krystek2131 napisał:

Wezwania na 700 zł są do zdjęć wartych 20 zł na stocku

Widać, że firma ta działa jak firma windykacyjna, która kupuje całe pakiety masowych wierzytelności,
nawet drobne i przeterminowane.
Później wysyła do wszystkich z automatu wiadomości z roszczeniem.
Jeśli ktoś zapłaci - jej zysk. 
Jeśli nie zmyka temat - bo przecież nie będzie się bujać po sądach o 20 zł, tym bardziej że sama nie wie na czym stoi i czy maila by szanse.