Skocz do zawartości

Dostałem wezwanie do zapłaty roszczenia kompensacyjnego copyrightagent.com

dominiczek100

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

ja to dostałem i firma wydaje się legitna, napisałem, że nie mam za co zapłacić to powiedzieli, że mogę zapłacić połowę (bo jest napisane że 340 zl to koszt zdjęcia a 340 to "odszkodowanie") więc napisali że mogą zrzec się odszkodowania.

\

teraz znów dostałem to samo wezwanie na inne zdjęcie. co byście zrobili?

skoro dostałes na inne zdjecie to zmieniłbym wszystkie fotki na licke C00 i kupił je legitnie z istocka jakiegoś.

skoro powiedzili zapłąć polowe to sie przyznajesz ... moze idź do prawnika bo tutaj mało kto pomoe w takiej sprawie

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Polecam

https://pl.freepik.com/

Tanie miesięczne plany

https://pl.freepik.com/pricing

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dołączę się do wątku, do nas napisali, bardzo podobnie, te same kwoty do zapłaty. Natomiast my mamy tę grafikę z pexels, 1w1 ta sama, jak im wskazuję, że zgodnie z licencją, są to grafiki do wykorzystania, to wg nich nie przedstawiłem licencji skąd grafikę ma pexels i nadal mam zapłacić :P

• Haha 2

Pozdrawiam, MICHAŁ KUKLIŃSKI
tel: 785 374 439
efectownia.pl

Również dołączę się do wątku. Na stronie wysłanej tutaj przez jedną osobę (https://www.trustpilot.com/review/copyrightagent.com) można przeczytać, że firma nie jest nawet wśród partnerów Reutersa. Gdy wchodzi się na stronę Reutersa, to też nie widać ich wśród partnerów. Sporo osób z zagranicy pisze, by im nie płacić i najwidoczniej tak trzeba zrobić :) 

Wpisz imię i nazwę firmy w Google, z łatwością znajdziesz profil na linkedin. Babka pewnie dostaje prowizję. Do mnie napisali w pierwszy raz w czerwcu 2022, najpierw maile, a potem list na adres firmy. Grozili pozwem za zdjęcie z CC0 z Wikipedii. Minął prawie rok, nie ma żadnej kontynuacji, za to dziś dostałem maila na innej stronie, której jestem właścicielem, ale już do "właściciela" (bo nie mam nigdzie danych kontaktowych na www :))

Ewidentnie widać, że to masową akcja teraz w Polsce. Oczywiście, że ją na linkedin znalazłem, ale ciekawi mnie fakt, dlaczego pomimo kilku próśb nie robi tego w mailu. Czyżby bała się jakiś oskarżeń o oszustwo? Może warto byśmy wszyscy wystawili im odpowiednie komentarze na google i tutaj trustpilot.com/review/copyrightagent.com Firma właśnie od 1 marca przestała być notowana na duńskiej giełdzie i wynika z danych, że ledwo zipie już :)

• 1 miesiąc temu...

Mam to samo. Kilka miesięcy temu dostałem wezwanie za 1 zdjęcie (niby Reutersa), w końcu zapłaciłem 680 zł.

Teraz przyszło wezwanie za inne zdjęcie, do tego samego artykułu. I już do 680 naliczają dodatkowe 30 zł. Napisałem im, że ta fotka nie jest Reutersa, tylko East News - odpisali, że to też ich klient. 

Wysłałem im dziś kolejne zapytania, by ich posprawdzać, bo coś mi to za bardzo śmierdzi.

• 3 tygodnie później...

Nie płaćcie im.

Nie dość, że przysłali mi maila napisanego niewiadomo w jakim języku albo mieszaninie kilku języków bez składu i ładu, to jako dowód wysłali zrzut ekranu przypominający moją stronę.

Problem w tym, że moja strona  jest po polsku a ta, co oni wysłali, jest po angielsku.

Dodatkowo na mojej stronie znajduje się zdjęcie, na które mam licencję, a na zrzucie ekranu jest całkiem inne zdjęcie.

Oprócz tego, co juz było napisane dołączam screen z 

Jeśli wysłali wam linka do zrzutu ekranu na, którym  jest logo waszej strony lub jakieś inne wasze zdjecia proponuje zgłosić naruszenie praw autorskich na   abuse@joker.com. W ciągu kilku dni strona zniknie serwera.

image.png.0a343aa3a3ae65460cb6e25286c9ee1e.png