Skocz do zawartości

Powrót do branży po latach - prośba o softy do linkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

Po długim okresie przerwy w SEO mam gdzieś w zamysłach powoli wracać do branży, tak na mikro skalę, żeby dorobić coś od czasu do czasu.

Kiedyś dość mocno (2012 rok) siedziałem w branży, miałem kilka fajnych fraz w topach jak np. "pozycjonowanie warszawa" jakieś biura rachunkowe itp. To wszystko jednak było dawno i jak mniemam sporo się dziś zmieniło.

Kiedyś dość mocno korzystałem z oprogramowania do dodawania różnych linków typu donlinkage, omnispeed, omniadd (pamieta to ktos jeszcze?), xrummer, gsaser, seoquickadder, zenblog, , jakies softy desktopowe do automatyzacji (takie ala kombajny).

Mam pytanie - które z tych softów są nadal użyteczne. Zastanawiam się nad jakaś inwestycją w takie softy. Zabawa w SEO bez 2-3 takich softów tak naprawdę nie ma sensu (tzn czas pracy się mocno wydłuża i cały link building). Czy mógłby ktoś polecić z czego warto dziś korzystać i co jest jeszcze aktualne????

Może jakieś inne softy są warte uwagi???

Czy ma ktoś jakieś rady lub blogi odnośnie samego link buildingu i softów, gdzie można coś przeczytać?? Kiedyś pamiętam mieliśmy nawet ala black-hatowe forum założone przez jednego z naszych użytkowników, który trudnił się też kredytami, ale to forum chyba upadło.

Jest niby jeszcze bhw. Będę z góry wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.

Dzięki

W dniu 8.01.2023 o 09:07, adrians2 napisał:

Takie softy mają w tym momencie sens jeżeli używasz ich z głową i zdobywasz wartościowe linki a nie linkujesz gdzie popadnie z automatu.

To samo można powiedzieć prawie o każdym sofcie i to już od dawna.

• Like 2

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

1 godzinę temu, szkielet90 napisał:

A jakieś inne softy

student do outreachu :D

• Haha 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

W dniu 31.12.2022 o 15:58, szkielet90 napisał:

mam gdzieś w zamysłach powoli wracać do branży, tak na mikro skalę, żeby dorobić coś od czasu do czasu

Od czasu do czasu to możesz z kumplami skoczyć na piwo. W seo nie da sie tak. Nie da sie wyjść i po długiej nieobecności wejść i robić topy.

Algorytm cały czas się zmienia i ewoluuje a seowcy z nim. Softy, które kiedyś działały to już nie działają lub nie tak jak kiedyś.

Musisz po prostu rozpocząć dokształcanie się o algorytmie google tam gdzie skończyłeś, inaczej się nie da.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

10 godzin temu, kubinium napisał:

Tera śmietanka seo to na artykułach sponsorowanych jedzie a nie jakieś spamiarki :D

Ostatnio modne się znowu zrobiły prywatne PBNy ;)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

PBNy zawsze były dobrym sposobem na linki, kiedyś chyba z 6-7 lat temu jeden "prominentny" użytkownik tego forum ( już go nie ma, bryluje na Facebook) udowadniał, że PBNy ui własne zaplecze to marnowanie kasy, nieopłacalna inwestycja, to nie rankuje tak dobrze jak publiczne miejscówki i t/d. Teraz na Facebook kupuje linki z PBNów :D  Obecnie jak robić PBN to tylko jakiś unikalny, unikalne zbudowany, i td. Wordpressy z 10 artykułami na krzyż, na drop domenach już nie działają. 

• Like 2

2 godziny temu, MaxPan napisał:

PBNy zawsze były dobrym sposobem na linki

Tak, ale ostatnich kilka lat były mało modne, a teraz się to mocno zmieniło :P

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ja jestem w podobnej sytuacji co autor tematu. Zatrzymałem się dawno dawno temu w erze katalogów itp

Przeszukuję forum w poszukiwaniu wskazówek, żeby obrać jakiś dobry start i kierunek.

Na forum jest bardzo dużo starych tematów i odpowiedzi nie wnoszących nic do tematu.

Doradzi ktoś w temacie pozyskiwania linków zwrotnych w jakim kierunku pójść i na czym się skupić poza social mediami?

Co prawda nie zajmuje się stricte pozycjonowaniem, ale mogę powiedzieć, że w obecnych czasach, gdzie wszystko opiera się [ AI ] trzeba zweryfikować rozumienie PBN czyli Private Blog Network. Jeśli ktoś postawi 10 (n) blogów na WP na które doda po kilka artykułów do tego jeszcze z synonimów nie może nazwać tego tworu PBN. Wszak nie każdy facet z widłami to ZEUS - ciągle mi się przypomina te powiedzenie :) 

Więc można by powiedzieć, że PBN to takie miejsca do który nie można dodać publicznie wpisu i linka, co było domeną SEO z minionych lat setek, a nawet tysięcy  publicznych i otwartych blogów do których dodawało się wpisy wszelkimi dodawarkami typu BlogiSubmitter, co robiło dobre TOP'y.

Do PBN można się dostać  na zasadzie artykułów sponsorowanych lub jakiś relacji biznesowo partnerskich wymiany usług.

Edytowane przez Mion
  • Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii