Skocz do zawartości

Nowy RANK 2023

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na przekazanie szczegółów dotyczących zmian. Wiem, że zmiany wśród wydawców nie będą się cieszyć popularnością, ale miejmy na uwadze to, że jednak system jest stworzony dla reklamodawców, jeśli oni  odpłyną to system też i to samo stanie się z wydawcami.

Zapowiadałem zmiany od dłuższego czasu (od września co najmniej), było więc sporo czasu żeby podjąć działania:

RANK 2023

Przygotowany został algorytm oceny wartości stron nazwany po prostu Rankiem. Od początku 2023 roku system zaczyna dodatkowo obliczać Rank według nowych algorytmów. Przejście z dotychczasowego algorytmu ustalania Rank na nowy będzie się odbywał stopniowo:
1 marca 2023 - nowy Rank będzie stanowił 20% punktacji strony (pozostała część to dotyczasowy Rank)
1 kwietnia 2023 - nowy Rank będzie stanowił 50% punktacji strony
1 maj 2023 - nowy Rank będzie stanowił 75% punktacji strony
1 czerwiec 2023  - nowy Rank będzie stanowił 100% punktacji, a stary Rank zostanie całkowicie usunięty z Systemu.

Wprowadzenie nowego algorytmu obliczania ma na celu zwiększenie wpływu czynników onsite (dotychczas był to głównie czynnik offiste - backlinki). Podlinkowanie mierzone za pomocą serwisów monitorujących backlinki (jak Majestic.com) nie oddaje prawdziwej mocy domen. W ustalaniu Rank będą teraz brane pod uwagę również inne czynniki: backlinki, widoczność w Google, budowa strony, szybkość strony, ssl i wiek domeny. 

Oto składniki nowego Ranku (objaśnienie i waga czynnika):
1. Podlinkowanie domeny.
Waga: około 30%

2. Budowa strony - wygląd / estetyka strony
Waga: około 25%

3. Widoczność domeny w Google
Waga: około 15%

4. PageSpeed Insights 
Waga: około 15%

5. https
Waga: około 10%

6. Wiek domeny
Waga: około 5%

BONUS:
1. Każda domena będąca w systemie więcej niż rok otrzymuje dodatkowy punkt Rank. Minimalny Rank dla takiej strony ustalony jest na wartość równą 3.

Szczegóły dostępne są na stronie https://linktak.pl/?typ=strona_dla_wydawcow w dziale Rank 2023.

Jeśli są jakieś pytania, to śmiał proszę pisać.

Uzupełniając trochę temat:

Nowy Rank zacznie się wyświetlać w połowie Stycznia gdy już wszystkie strony będą ocenione przez moderatora na nowo.

Do każdej domeny będzie informacja co można poprawić, żeby wpłynąć pozytywnie na Rank.

Jak zmiany wpłyną na kosz linków? Jest duże prawdopodobieństwo, że RANKi raczej spadną, a niżeli wzrosną. Czy koszt linka określany jest na sztywno, na podstawie wzorów czy może na koszt ma jakikolwiek wpływ popyt, podaż i suma punktów wygenerowana przez cały system?

Mam w systemie niewiele domen więc jestem mało znaczącym graczem i nie mam wielkiego wpływu na jego działanie. Jednak w przypadku, gdy znaczenie spadnie mi liczba punktów to pozostanie ewakuacja do innego systemu. Część stron postawiona jest na CMSpodZaplecze i jako osoba bez znajomości programistycznych nie jestem w stanie dostosować szablonów tak, aby spełniły wymagania nowego RANKu. Zlecenie tego freelancerowi to dodatkowe koszty.

"Widoczność domeny w Google" również pociąga za sobą swego rodzaju koszt, bo wymaga dodatkowego linkowania domeny. Sprawdzanie tej widoczności przy użyciu SemStorm jest niemiarodajne. Mam domenę w systemie, która ma 75 artykułów, całkiem ładną ilość odwiedzin a SS wskazuje jedynie 35 fraz w TOP50 czyli niewiele.

Zmiany są mile widziane. Tylko czy nie lepiej byłoby zadbać najpierw o wyrzucenie z systemu domen, których artykuły powstały w mieszarkach synonimów? Korzystając z wyszukiwarki linków widać nieraz po 6-8 artykułów na różnych domenach, które wyszły z mieszarki. Fakt, najczęściej jako tako trzymają sens, ale i tak wolę je omijać z daleka.

Nie jestem wielkim znawcą SEO, ale wydaje mi się, że nie ma dowodów na to, że link z domeny SSL, o lepszych parametrach PageSpeed Insights czy strony ładniejszej wizualnie, ma większą moc i "kopa". A to chyba o to chodzi, aby system był skuteczny.

Z kolei zwiększenie wagi parametru Widoczności uważam za słuszne. Skoro Google wyświetla więcej podstron domeny linkującej w TOPkach oznacza to, że lepiej spełnia ona warunki algorytmu niż domena, która ma w TOP mniej fraz. Sam często zwracam uwagę na ten parametr wybierając linki do strony.

Reasumując, obawiam się, że pomimo mojego sentymentu do Link Tak będę musiał się z systemu ewakuować, bo wiele wskazuje na to, że nowy sposób liczenia RANK obetnie mi sporo punktów. Dbałem do tej pory o unikalność treści. Mam ok. 1000 artykułów w systemie, większość z maksymalną ilością znaków liczoną do punktacji. Większość domen stoi jednak na CpZ, ma zaniżoną przez SS Widoczność, części brak SSL ale to da się zmienić.

Ponownie nasuwa się pytanie, o którym już wspomniałem. Czy jeżeli wprowadzenie nowego RANKu spowoduje, że ogólna liczba punktów generowana przez wszystkich użytkowników systemu spadnie o 30% to czy można się spodziewać, że realny koszt linka również proporcjonalnie spadnie?

• Like 1

Zmiany są wprowadzone po to, żeby dać systemowi mocy, a przy okazji co niemiej ważne żeby na pierwszy rzut oka strony nie wyglądały jak spam. Od dłuższego czasu osiągnięcie Rank=10 na domenie z niemal zerową mocą jest bardzo łatwo osiągalne.

Widoczność domen nie została wyśrubowana, tak naprawdę żeby za ten parametr uzyskać full wystarczy ruch ~ 200 i  ~200 fraz w top50. Widoczność w Semstorm też można mocno sztucznie wyśrubować, stąd parametr nie ma decydującego znaczenia. Co innego jeśli jakaś domena nie ma mocy, żeby wbić się na nic znaczące frazy do top50, to coś z domeną jest nie tak (a np. majestic pokazuje TF20 i 200 backlinków i zgarnia rank10).

Koszt linków (w sensie punktowym) jest uzależniony od Rank strony (oprócz tego długość treści i ilość obcych linków wychodzących). Spadek Rank oznacza spadek kosztu punktowego linków zamieszczanych na takiej stronie.

Może zrobić ankietę wśród wynajmujących punkty, jaki czynnik ma wpływać na rank, bo od nich głównie zależy byt systemu. 

Przy podanych parametrach 15% za widoczność strony, nie opłaca się dodawać do systemu bardzo dobrych stron z prawdziwym ruchem i można spokojnie usuwać te strony które mają ruch, bo innymi czynnikami można podbić rank.

• Like 1

Ja mam stronę która wg. Semstorm ma ponad milion ruchu, a w rzeczywistości ma 100.

Widocznosc w Semstorm to żaden wyznacznik mocy/jakosci strony. To ma bardziej działać jako sygnał czy domena jest w stanie rankowac czy nie.

Dotychczas w systemie były domeny z prawdziwym ruchem mimo że ruch w żaden sposób nie wpływał na rank.

Pytanie o widoczność dla strony:

- strona A ma 10 artykułów i 10 fraz w top50

- strona B ma 100 artykułów i 100 fraz w top50

Która ze stron ma lepszą widoczność? A może mają taką samą?

• Like 1

Tak, mniejsze strony będą miały trudniej z widocznością.

Ale widoczność to nie jedyny czynnik, przykładowa symulacja:

- strona ponad rok w systemie, https, ocena onsite strony 7 (skala do 10), TF10, RD200, CF30, pagespeed 90, ruch 200, top50 200 - RANK 10

- strona ponad rok w systemie, https, ocena onsite strony 7 (skala do 10), TF10, RD200, CF30, pagespeed 90, ruch 20, top50 20 - RANK 9

- strona ponad rok w systemie, https, ocena onsite strony 7 (skala do 10), TF10, RD200, CF30, pagespeed 90, ruch 0, top50 0- RANK 5

Dzięki za przykłady!

Widać, że widoczność jest w stanie obniżyć rank aż o 50% :)

Zadałem takie pytanie, ponieważ mam doświadczenie z innego swl, który zdecydował się na sprawdzanie widoczności, więc mogę napisać do czego doszło:

- spam na stronach, np. generowanie tagów "... + cda", trzeba napędzić jakoś semstorm

- brak dopływu  nowych domen do systemu - bardziej opłaca się dodać 200 artykułów do jednej strony niż po 20 do 10 (szczególnie, że obniżamy w ten sposób koszty domen)

- usunięcie z systemu małych stron posiadających 10 czy 20 artykułów (nie da się z tak małymi stronami konkurować z dużymi witrynami), duży spadem ilości domen w ciągu pierwszego roku

Ogólnie uważam, że zmiany są konieczne i cieszę się, że jest to rozłożone w czasie.

Edytowane przez Seo tekst
  • Like 1

Ja na to patrzę troszkę inaczej: brak widoczności jest w stanie obniżyć Rank o 50%. Wystarczy, że strona będzie na kilka fraz w top50 i już tego skoku nie ma, różnica Rank jest wtedy niewielka. 

- Spam na stronach może się skończyć prędzej czy później obniżeniem oceny strony (a ta ma większą wagę).

- W linktak strona główna jest mocno punktowana moim zdaniem, a po drugie dopiero podstrona z linkami daje punkty. Nie powinno mieć to negatywnego wpływu na pojawianie się nowych domen.

Waga widoczności jest niewielka, nawet landingpage można wbić spokojnie na kilkanaście fraz jeśli z domeną jest wszystko ok.

• Like 1

W dniu 3.01.2023 o 12:00, Krystian M napisał:

Według mnie największy wpływ na rank powinien mieć składnik

3. Widoczność domeny w Google - 

nawet 50 %

opierany na API z komercyjnego systemiku Semstorm - nie

@okazwłoka związek tematyczny domeny z treścią - dla Google nie ma to znaczenia a dla ranku będzie mieć? XD Dziwne, tu nie ma korelacji od lat chyba, że chcesz to uwzględniać z powodów czynników behawioralnych - jeśli Kowalski sparuje w głowie domenę z treścią to chętniej poczyta dłużej a to.. wpłynie w 0,1% pozytywnie na widoczność domeny/strony. Wg mnie w obecnych czasach także i ludzie nie zwracają na to uwagi, np. SpidersWeb pisze o samochodach i kredytach, mają ruch a pierwotnie chcieli być tylko TECH; Onet - z czym tematycznie powiązana jest domena? Jeśli na stronie dfghj.pl będą mega kozackie treści to ludzie będą mieli ten adres na koszulkach. Nazwa domeny nie ma znaczenia serio..

Edytowane przez Anmato
  • Like 2

Dzięki za zwrócenie uwagi. W przygotowanym dokumencie miałem nawias, który nie wkleiłem. Ma być sprawdzana Tematycznosc pod względem skrajnych sprzeczności np. szamba.pl a strona z kat. Zdrowie i uroda.

Propozycja ode mnie:

1. PageSpeed Insights, zmiana wagi z 15% na 5-10% oraz zmiana sposobu obliczania z najniższego parametru na średnią parametrów. Strony z sliderami, dodanymi banerami i innymi funkcjami mają mniejszą wydajność, ale uważam, że to właśnie te elementy ukrywają, że stroną jest częścią swl. Poprzez sprawdzanie tylko najniższego parametru strony "proste" wyprzedzają te "złożone".

2. Wiek domeny, zmiana wagi z 5% na 10-15%. Do tej pory wiek domeny był jednym z kluczowych czynników przy ocenie strony. 5% to marginalizowanie tego czynnika.

• Like 2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności