Skocz do zawartości

Nowy RANK 2023

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ok. Zróbmy tak. Zmniejszamy do 10% i dajemy średnią (w ten sposób powinno być trochę na korzyść wydawców z bardziej rozbudowanymi stronami). Zostaje nam do dyspozycji 5% - przerzucimy do podlinkowania, będzie tam teraz 35%.

2. Tego nie ruszamy: wiek nadal będzie miał duży wpływ na rank. Oprócz tego, że zwiększy ogólny rank (wpływ 5%) to jeszcze w przypadku domen z wiekiem +1 rok w systemie:

- zwiększy rank o 1

- wyrówna rank do 3, jeśli nadal będzie mniejszy.

• Like 1

I jest jeszcze wprowadzony wyjątek dla landingpagów (strony bez podstron lub z ewentualną jakąś podstroną typu kontakt), które już funkcjonują w systemie. Będą obniżone dla nich wymagania top50/ruch wg. semstorm.

Suchy kalkulator mogę wrzucić jeszcze dzisiaj.

Informacje o Ranku wg. nowych zasad będzie wyświetlany w panelu tak za tydzień (powinno się już udać wszystkie strony ocenić).

Każda strona też będzie miała dostępną informację o tym czego brakuje, co jest do zrobienia żeby podnieść ocenę za onsite. Wtedy będzie można podziałać.

Z tego co teraz widać to najczęściej co obniża ocenę:

- widoczność linków (zazwyczaj jest goły widget w sidebarze z linkiem lub dwoma linkami, to od razu widać po co ten link tam jest. A szczególnie jest to widoczne, gdy w sidebarze jest niewiele innych widgetów (np. samo menu, kategorie). Tak samo trzeba unikać linków, które aż świecą po oczach swoją jaskrawością i kontrastem)

- brak logo i favicon

- brak jakichkolwiek elementów social media (można choćby łatwo podłączyć przyciski do likowania/udostępniania, wiadomo że nikt nie będzie tworzył fanpejdżów)

- anonimowość (samo napisanie "Cześć, jestem julka i piszę tu żebyś miał co czytać" to troszkę za mało, brak info o celu prowadzenia strony lub info o autorach, brak kontaktu)

- niektóre headery są bardzo słabiutkie (np. samo tło z tytułem bloga bez żadnego stylu)

- unikajmy tytułowania bloga "Blog o w wszystkim" i inne warianty tego stwierdzenia. Nie widziałem nigdy niezapleczowej strony zatytułowanej "Piszę o wszystkim i o niczym"

Strony mało rozbudowane mają ciężko zaszyć linki, dlatego ważne jest żeby korzystać z wielu różnych widgetów na stronie, slidery, banery graficzne bardzo fajnie wpływają na atrakcyjność strony.

Więcej o elemencie budowy stron napiszę  jak już wszystkie strony w systemie będą ocenione.

Na ten moment warto już skupić na podniesieniu widoczności w Semstorm. Ale chodzi  o to, żeby nie wbijać słów kluczowych na siłę nie związanych ze stroną. Tu proszę o rozsądek i nie spamować słowami kluczowymi po title i treści istniejących podstron, nie tworzyć stron tagowych z frazami oderwanymi od strony, bo to odbije się wtedy negatywnie na ocenie Onsite.

Ok, na razie tyle. Jesteśmy w kontakcie w tym trudnym czasie.

@Anmato - tak jak do teraz max. to 10 lat, powyżej już nie daje to korzyści.

System jest skuteczny, kwestia umiejętności użycia, nie można tej rewolucji zrobić za rok albo za 4 lata czyli po wojnie? Teraz ludzie liżą rany, najmy skoczyły, pensje minimalne skoczyły, paliwo skoczyło, wszystko drożeje a tu trzeba będzie kupować punkty..

Edytowane przez Anmato

55 minut temu, boloo napisał:

Mam nadzieję, że ten formularz to wersja beta. Bo trochę się nim pobawiłem i zapowiada się armagedon.

Np. strona:

tf:33

RD:50

CF:27

Co najmniej rok w systemie: tak

ruch semstorm:7

top50:92

Wygląd (założyłem maxa):10

https: tak

Daje rank 6.

Według mnie, przy tym ruchu strony to rank nie powinien być większy niż 3

14 minut temu, Krystian M napisał:

Według mnie, przy tym ruchu strony to rank nie powinien być większy niż 3

Twoje prawo. Jednak w takim przypadku przypuszczam, że w zasadzie można już zamknąć linktak... Lub sprzedawać punkty po 30zł netto/1k. Co wyjdzie na to samo. (Ew. skończy się jak w stalinku - semstormem można łatwo pomanipulować.)

Sam też linkuję i mam jakiś przegląd jakie strony są w systemie. Nie tylko z perspektywy wydawcy. Jeśli kalkulator liczy prawidłowo, będzie armagedon. Takie jest moje zdanie.

Realia są takie, że w systemie są strony słabe, średnio słabe, i średnie (i taki wachlarz powinien odzwierciedlać rank 0-10). Do SWL-a nie dodaje się stron mocnych, dobrze podlinkowanych z porządnymi artykułami, generujące ruch > kilka k+. Takie strony spienięża się inaczej i w zupełnie innych stawkach.

Opieranie się głównie na ruchu semstorm nie ma sensu - co było już przerabiane w statlinku. Ja osobiście też zawężam wybór linków do stron z uwagi na semstorm przy wybieraniu stron do linkowania w systemie, ale tylko czy jest jakiś ruch czy go nie ma. Jeśli będzie to główny parametr to ludzie zaczną podbijać semstorm masowo i w ogóle będzie kupa, bo teraz jak wybiorę sobie strony z ruchem, to zakładam, że ten ruch mają, bo po co mieliby go podbijać? Jak będzie to główny czynnik rankujący, to ten parametr będzie można schować do kieszeni (patrz: podbijanie semstorm, które nie jest żadną filozofią).

Jak kilka razy pisałem, już to było testowane gdzie indziej i nie sprawdziło się.

• Like 1

@boloo - tak, jest to jeszcze wersja beta, bo poprawki będą naniesione na pewno przy parametrach TF,RD oraz ruch,top50 -  bo w tych parametrach skoki są jeszcze zbyt duże jak na warunki SWL.

Edit. A już widzę, czemu nie mówicie że nie ma w kalkulatorze PageSpeeda :) 

Edit. Ok, znalazłem sporo błędów w kalkulatorze, za bardzo się z nim pospieszyłem bez testowania. Nie działał w nim m.in bonus za rok w systemie, nie było pagespeed i jeszcze szukam rozwiązania jednego błędu. Jak naprawdę to formularz znowu będzie dostępny.

• Like 1

Ok, kalkulator jest już dostępny, błędy poprawiłem i wygląda ok.

Ogólnie parametry ruchu mają działać jako sygnał - albo strona jest w stanie coś złapać w top50, albo nie. Zamierzenie nie jest takie, żeby pchać strony do serpów. Jedynie sprawdzamy czy strona jest w stanie w te serpy wejść - dzięki temu powinno się udać uniknąć spamowania frazami (spamowanie frazami więcej stronie zaszkodzi niż pomoże).

Strony bez top50 będą mogły nabić maksymalny rank=6, to i tak sporo. Ale wystarczy kilka fraz (+5) w top50, żeby to ograniczenie zdjąć.

Zapraszam do testowania kalkulatora i jeśli coś Was zaniepokoi śmiało pisać.

Poklikałem i wygląda, że ma to teraz więcej sensu. Na małej próbce ciężko mi ostatecznie wyrokować, ale wydaje się, że kierunek dobry.

Wygląda to tak, że strony pchane tylko parametrami offsite, a które mimo wszystko nie są widoczne w google zostaną skorygowane (mniej lub bardziej w dół), natomiast strony które nie mają pierdyliarda linków, ale są sensownie podlinkowane i mają pozycje w google mają szanse na wzrost Ranku. Tak na gorąco wydaje się  ?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Całość przechodzenia na nowy rank przesuwamy o jeden miesiąc do przodu (czyli od 1 kwietnia zaczniemy przechodzić) - ale to już będzie bez wymówek. 

W następnym tygodniu zależy jak się wyrobię będzie już komplet informacji dla nowego ranku.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności