Skocz do zawartości

Nowy RANK 2023

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ok. Zróbmy tak. Zmniejszamy do 10% i dajemy średnią (w ten sposób powinno być trochę na korzyść wydawców z bardziej rozbudowanymi stronami). Zostaje nam do dyspozycji 5% - przerzucimy do podlinkowania, będzie tam teraz 35%.

2. Tego nie ruszamy: wiek nadal będzie miał duży wpływ na rank. Oprócz tego, że zwiększy ogólny rank (wpływ 5%) to jeszcze w przypadku domen z wiekiem +1 rok w systemie:

- zwiększy rank o 1

- wyrówna rank do 3, jeśli nadal będzie mniejszy.

• Like 1

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

I jest jeszcze wprowadzony wyjątek dla landingpagów (strony bez podstron lub z ewentualną jakąś podstroną typu kontakt), które już funkcjonują w systemie. Będą obniżone dla nich wymagania top50/ruch wg. semstorm.

Black Friday 2024

Suchy kalkulator mogę wrzucić jeszcze dzisiaj.

Informacje o Ranku wg. nowych zasad będzie wyświetlany w panelu tak za tydzień (powinno się już udać wszystkie strony ocenić).

Każda strona też będzie miała dostępną informację o tym czego brakuje, co jest do zrobienia żeby podnieść ocenę za onsite. Wtedy będzie można podziałać.

Z tego co teraz widać to najczęściej co obniża ocenę:

- widoczność linków (zazwyczaj jest goły widget w sidebarze z linkiem lub dwoma linkami, to od razu widać po co ten link tam jest. A szczególnie jest to widoczne, gdy w sidebarze jest niewiele innych widgetów (np. samo menu, kategorie). Tak samo trzeba unikać linków, które aż świecą po oczach swoją jaskrawością i kontrastem)

- brak logo i favicon

- brak jakichkolwiek elementów social media (można choćby łatwo podłączyć przyciski do likowania/udostępniania, wiadomo że nikt nie będzie tworzył fanpejdżów)

- anonimowość (samo napisanie "Cześć, jestem julka i piszę tu żebyś miał co czytać" to troszkę za mało, brak info o celu prowadzenia strony lub info o autorach, brak kontaktu)

- niektóre headery są bardzo słabiutkie (np. samo tło z tytułem bloga bez żadnego stylu)

- unikajmy tytułowania bloga "Blog o w wszystkim" i inne warianty tego stwierdzenia. Nie widziałem nigdy niezapleczowej strony zatytułowanej "Piszę o wszystkim i o niczym"

Strony mało rozbudowane mają ciężko zaszyć linki, dlatego ważne jest żeby korzystać z wielu różnych widgetów na stronie, slidery, banery graficzne bardzo fajnie wpływają na atrakcyjność strony.

Więcej o elemencie budowy stron napiszę  jak już wszystkie strony w systemie będą ocenione.

Na ten moment warto już skupić na podniesieniu widoczności w Semstorm. Ale chodzi  o to, żeby nie wbijać słów kluczowych na siłę nie związanych ze stroną. Tu proszę o rozsądek i nie spamować słowami kluczowymi po title i treści istniejących podstron, nie tworzyć stron tagowych z frazami oderwanymi od strony, bo to odbije się wtedy negatywnie na ocenie Onsite.

Ok, na razie tyle. Jesteśmy w kontakcie w tym trudnym czasie.

@Anmato - tak jak do teraz max. to 10 lat, powyżej już nie daje to korzyści.

Black Friday 2024

System jest skuteczny, kwestia umiejętności użycia, nie można tej rewolucji zrobić za rok albo za 4 lata czyli po wojnie? Teraz ludzie liżą rany, najmy skoczyły, pensje minimalne skoczyły, paliwo skoczyło, wszystko drożeje a tu trzeba będzie kupować punkty..

Edytowane przez Anmato

55 minut temu, boloo napisał:

Mam nadzieję, że ten formularz to wersja beta. Bo trochę się nim pobawiłem i zapowiada się armagedon.

Np. strona:

tf:33

RD:50

CF:27

Co najmniej rok w systemie: tak

ruch semstorm:7

top50:92

Wygląd (założyłem maxa):10

https: tak

Daje rank 6.

Według mnie, przy tym ruchu strony to rank nie powinien być większy niż 3

14 minut temu, Krystian M napisał:

Według mnie, przy tym ruchu strony to rank nie powinien być większy niż 3

Twoje prawo. Jednak w takim przypadku przypuszczam, że w zasadzie można już zamknąć linktak... Lub sprzedawać punkty po 30zł netto/1k. Co wyjdzie na to samo. (Ew. skończy się jak w stalinku - semstormem można łatwo pomanipulować.)

Sam też linkuję i mam jakiś przegląd jakie strony są w systemie. Nie tylko z perspektywy wydawcy. Jeśli kalkulator liczy prawidłowo, będzie armagedon. Takie jest moje zdanie.

Realia są takie, że w systemie są strony słabe, średnio słabe, i średnie (i taki wachlarz powinien odzwierciedlać rank 0-10). Do SWL-a nie dodaje się stron mocnych, dobrze podlinkowanych z porządnymi artykułami, generujące ruch > kilka k+. Takie strony spienięża się inaczej i w zupełnie innych stawkach.

Opieranie się głównie na ruchu semstorm nie ma sensu - co było już przerabiane w statlinku. Ja osobiście też zawężam wybór linków do stron z uwagi na semstorm przy wybieraniu stron do linkowania w systemie, ale tylko czy jest jakiś ruch czy go nie ma. Jeśli będzie to główny parametr to ludzie zaczną podbijać semstorm masowo i w ogóle będzie kupa, bo teraz jak wybiorę sobie strony z ruchem, to zakładam, że ten ruch mają, bo po co mieliby go podbijać? Jak będzie to główny czynnik rankujący, to ten parametr będzie można schować do kieszeni (patrz: podbijanie semstorm, które nie jest żadną filozofią).

Jak kilka razy pisałem, już to było testowane gdzie indziej i nie sprawdziło się.

• Like 1

@boloo - tak, jest to jeszcze wersja beta, bo poprawki będą naniesione na pewno przy parametrach TF,RD oraz ruch,top50 -  bo w tych parametrach skoki są jeszcze zbyt duże jak na warunki SWL.

Edit. A już widzę, czemu nie mówicie że nie ma w kalkulatorze PageSpeeda :) 

Black Friday 2024

Edit. Ok, znalazłem sporo błędów w kalkulatorze, za bardzo się z nim pospieszyłem bez testowania. Nie działał w nim m.in bonus za rok w systemie, nie było pagespeed i jeszcze szukam rozwiązania jednego błędu. Jak naprawdę to formularz znowu będzie dostępny.

• Like 1

Black Friday 2024

Ok, kalkulator jest już dostępny, błędy poprawiłem i wygląda ok.

Ogólnie parametry ruchu mają działać jako sygnał - albo strona jest w stanie coś złapać w top50, albo nie. Zamierzenie nie jest takie, żeby pchać strony do serpów. Jedynie sprawdzamy czy strona jest w stanie w te serpy wejść - dzięki temu powinno się udać uniknąć spamowania frazami (spamowanie frazami więcej stronie zaszkodzi niż pomoże).

Strony bez top50 będą mogły nabić maksymalny rank=6, to i tak sporo. Ale wystarczy kilka fraz (+5) w top50, żeby to ograniczenie zdjąć.

Zapraszam do testowania kalkulatora i jeśli coś Was zaniepokoi śmiało pisać.

Black Friday 2024

Poklikałem i wygląda, że ma to teraz więcej sensu. Na małej próbce ciężko mi ostatecznie wyrokować, ale wydaje się, że kierunek dobry.

Wygląda to tak, że strony pchane tylko parametrami offsite, a które mimo wszystko nie są widoczne w google zostaną skorygowane (mniej lub bardziej w dół), natomiast strony które nie mają pierdyliarda linków, ale są sensownie podlinkowane i mają pozycje w google mają szanse na wzrost Ranku. Tak na gorąco wydaje się  ?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Całość przechodzenia na nowy rank przesuwamy o jeden miesiąc do przodu (czyli od 1 kwietnia zaczniemy przechodzić) - ale to już będzie bez wymówek. 

W następnym tygodniu zależy jak się wyrobię będzie już komplet informacji dla nowego ranku.

Black Friday 2024

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności