Skocz do zawartości

Nowy RANK 2023

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie gdzieś przy samych stronach wydawcy informacja ile punktów strona dostanie w kolejnych fazach (miesiącach) przechodzenia na nowy Rank? By było odniesienie do bieżącej punktacji strony.

Mam jeszcze kilka stron w Linktak i jeszcze coś tam wykorzystuję, ale chciałbym wiedzieć, czy mnie pogromi po zmianach, czy jeszcze jest sens coś dłubać.

A tak ogólnie jakie strony pod kątem treści i wyglądu są teraz są najbardziej pożądane w systemie? Jak tak przeglądam swoje linki, to są praktycznie tylko WP + artykuły. Dla mnie sekunda wystarczy by wiedzieć, że to spam. Ale wiem, że moje ocenianie pod tym kątem jest wypaczone.

Przy ponownym ocenianiu stron, można zrobić wyrównanie w pkt. za główną stronę - (dlaczego jedna strona ma mieć przy ranku 10 - 350 pkt, a inna 700 - pkt) i proponuję zniesienie bonusu (3 miesiące) dla nowych stron, miał podnieść ilość stron w systemie, a efekt był odwrotny.

Dzisiaj dodałem szczegóły dla onsite strony. Jest tam ocena i jeśli nie ma 10/10, to zwykle jest lista rzeczy nad którymi trzeba popracować, żeby dostać wyżej. Oczywiście jest to oceniane na oko, a więc nie można się tam doszukiwać chirurgicznej dokładności. Można zgłaszać do ponownej oceny strony, ale trzeba napisać co zostało poprawione. Oczywiście można zgłaszać swoje uwagi bo nie wszystko musi być jasne.

Faktycznie jeśli strona po otwarciu od razu wygląda na zaplecze/swl, to ocena jest niższa nawet jeśli stronka jest piękna. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na to, czy linki są bardzo widoczne. Jeśli rzucają się łatwo w oczy, to jest pierwsza rzecz jaką dobrze byłoby poprawić.

Najlepiej tworzyć strony albo w stylu rozbudowanych portali albo jako strony firmowe. Takie strony moim zdaniem najmniej swlowo wyglądają. Jeśli jest to prosty blog wielotematyczny z widocznymi linkami z sidebara, no to wiadomo co to jest i nie trzeba być profesorem SEO ani raterem Google.

@Krystian M - muszę się zastanowić jak to zrobić, ale faktycznie przy przeliczaniu ranków dobrze byłoby to wyrównać, powinno się zgubić w tłumie (chodzi o koszt linków ze strony reklamodawcy). 

• 2 tygodnie później...

A jak to jest z cięciem punktów za linki wychodzące? Jak dodam np. 5 ikonek socialmediów z linkiem do podzielenia się daną stroną, do tego dojdzie w stopce strony link do CMSa i jeszcze jeden do autorów szablonu, to mi automatycznie wytnie wszystkie punkty za taką podstronę (7 x 15% = 105% cięcia punktów za linki wychodzące)?

A, to ja myślałem, że te linki dla bota mają być, nie dla człowieka. Że jak bot widzi "sociale" na stronie to... cholera wie właściwie co.
No ok, załóżmy, że zrobię proxy tym linkom, będą widoczne jako wewnętrzne, to to nie jest sygnałem dla bota wielkiego G, że coś tu śmierdzi? To samo z linkami do CMSa czy szablonu. Te linki są jak najbardziej naturalne. Ostatecznie ich maskowanie nie jest gorsze niż jakby one tam pozostały?

Tak sobie dywaguję, bo się nad tym nigdy nie zastanawiałem.

Ja to rozumiem, ale to ze względu na linkjuice/PR. I teraz musimy trochę balansować.

Jest jeszcze opcja nadania linkom do social media atrybutu nofollow, ostatnio się nad tym trochę zastanawiałem. Oficjalnie google głosi, że takie linki nie wpływają na odebranie rank. Z drugiej strony widzę, że linki nofollow mogą fajnie wypozycjonować stronę... I bądź tu mądry :)

Templatki często same dają nofollow, przynajmniej ta, w której teraz grzebię tak ma. Ale już np. Wordpress do swojej strony głównej nie.

No dobra, czyli maskować.

A teraz jak lepiej, JS czy jednak przekierowanie? Jak obecnie bot G traktuje linki wygenerowane w JS po stronie klienta? Olewa czy niczym się nie różnią od osadzonych w kodzie?

I jeszcze wracając do sociali, wystarczy link do udostępnienia artykułu z podstrony, czy to mają być linki do istniejących kont?

Nie wiem jak lepiej, chyba obojętne bo linki z js nie traktowane są jak linki, bardziej jak treść w której jakiś adres został wymieniony.

Wystarczy do sharowania oczywisicie.

1 kwiecień 2023 - nowy Rank będzie stanowił 20% punktacji strony (pozostała część to dotyczasowy Rank)
1 maj 2023 - nowy Rank będzie stanowił 50% punktacji strony
1 czerwiec 2023 - nowy Rank będzie stanowił 75% punktacji strony
1 lipiec 2023  - nowy Rank będzie stanowił 100% punktacji, a stary Rank zostanie całkowicie usunięty z Systemu.

Dziś lub jutro zostanie wprowadzona informacja o punktach dla nowego ranku z podziałem na odpowiednie etapy wdrażania, każdy będzie wiedział jak będzie z ilością punktów.

Na ten moment w całym systemie:

Spadek nowego ranku jest na poziomie 40%.

Ponad 10% stron ma większy nowy rank.
Około 20% stron ma taki sam rank.
Około 70% stron ma niższy nowy rank.

Mam cały czas zgłaszane poprawki wyglądu stron, co będzie miało wpływ na zmniejszenie różnicy.

Ale najwięcej spadku rank widać na tych stronach, które nie wykazują żadnej widoczności w serpach. Tu trzeba powrzucać/zoptymalizować frazy z bazy semstorm żeby coś się pojawiało w serpach. Ufam, że te strony, które nie zdobędą żadnej widoczności, to po prostu są spalone/zafiltrowane (choć faktycznie mogą się znaleźć wśród nich takie, które nie mają w sobie fraz z semstorm).

Jest jeszcze czas, 1 kwiecień (nieco ponad 5 tygodni), to będzie przejście 20%. Już na 1 maj trzeba się mocno przygotować.

• 1 miesiąc temu...

W panelu jest symulacja punktów widoczna przy każdej grupie stron w takim formacie:

Punkty            Punkty 2023
11458            1_kwiecień:12305
                      1_maj:13575
                      1_czerwiec:14634
                      1_lipiec:15692

Gdyby już teraz przejść na nowy Rank, to spadek w obrębie całego systemu wyniósłby tylko 13%. Jest tak niski spadek dzięki zaangażowaniu w system wydawców. Początkiem roku spadek wynosił ponad 30%, dziś już tylko 13%.

Zmiany będą wprowadzane stopniowo, od 1 kwietnia nowy rank będzie stanowił 20% w punktacji, a więc 1 kwietnia zmiany w systemie będą na poziomie 2-3%. Jest jeszcze troszeczkę czasu na poprawienie stron pod nowy rank.

Głównym problemem dla niektórych stron jest niemożność uzyskania widoczności, takie strony prawdopodobnie w jakiś sposób są penalizowane w Google. 

• 2 miesiące temu...

Przed chwilą okazało się, że prognozy punktowe są źle pokazywane, dopiero rano będę szukał błędu. Punkty dla nowego ranku są całkiem źle liczone (stąd u niemal każdego widoczne duże wzrosty rzędu 100%).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności