Skocz do zawartości

Pozycjonowanie domen z polskimi znakami

nahpl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że nie było dotychczas tego pytania : jak to jest z pozycjonowaniem domen zawierających w nazwie polski znak?

Mianowicie chodzi mi o to, że domena ładój.pl (fikcyjny adres) tak naprawdę wygląda www.xn--adj-hna60b.pl.

Czy w takim wypadku należy linkować domenę z polskim znakiem, czy też tą drugą?

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

Nie, jak napisałem to fikcyjna domena (czyli wymyśliłem ją na potrzeby tego wątku ;) ).

Domena którą będę pozycjonować jest inna (ale właśnie z polski znakiem ;/ ), a nie podaje jej, bo może klient sobie nie życzy.

baner4.gif

Dziękuję.

Nie pomogę Ci wiele, ale:

Linkowałam trochę takie domeny, niezbyt mocno ale w czasach gdy o efekty było szybciej. Niestety bardzo słabo się indeksowały. Z tym, że pozycjonowałam nazwę fonetyczną (np. wałbrzych.com), nie ten xn--costamcoś...com. Zatem może to drugie rozwiązanie jest skuteczniejsze.

@Edyta

Dzięki za wypowiedź pomogłaś mi, nawet bardzo.

Poleciłem klientowi założenia nowej domeny, która będzie pozycjonowana, natomiast domenę z polskimi znakami zachowa sobie do celów marketingowych (jest to domena łatwa do zapamiętania, bardzo medialna). Poza tym adres www.xn-blabl-blabl-a.pl tylko odstrasza.

Wracając do sprawy polskich znaków to wydaje mi się bez sensu linkowanie tych domen. Są one charakterystyczne jedynie dla *.pl więc nie wiem jak google by sobie z tym poradziło. Z drugiej strony, jeżeli będę linkować domenę xn-blabla.pl to google będzie pokazywało w wynikach właśnie tą domenę, a za ładna ona nie jest.

Kolejna rzecz - PR domen z polskimi znakami, jak zauważyłem "badając" inne domeny, w ogóle nie jest zapisywany (PR nie równa się 0, po prostu BRAK)

Chyba pokuszę się o zrobienie jakichś testów, bo strasznie mnie zaciekawiło zachowanie tych domen.

baner4.gif

Dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności