Skocz do zawartości

Prośba o masową ponowną indeksację produktów

xmartixx

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, xmartixx napisał:

Czy da się W GSC poprosić o masową ponowną indeksację

Poprosić to możesz kogoś o ogień do papierosa  ?

Masowa RE- indeksacja jest możliwa po przez coś, co się nazywa Indexing API...

https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/quickstart?hl=pl

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Możesz:

• przesyłać pojedyncze linki w GSC i prosić o indeksacje
  • zgłosić nową sitemap w GSC - przetworzenie potrwa do kilku tygodni
  • przeindeksować masowo w indexerze linków
Edytowane przez s_matysik

W dniu 31.01.2023 o 19:02, s_matysik napisał:

Możesz:

• przesyłać pojedyncze linki w GSC i prosić o indeksacje
  • zgłosić nową sitemap w GSC - przetworzenie potrwa do kilku tygodni
  • przeindeksować masowo w indexerze linków

nowa sitemapa jest chyba najprostszym sposobem. A jeszcze kwestia taka, czy po wgraniu nowej site mapy nie stracę pozycji itd. i tego co już się udało osiągnąć? Bo w sumie mam kilka tysięcy produktów na sklepie i zaktualizowaliśmy błędny tag w obrębie zdjęcia produktu, który prawdopodobnie powodował błędy w wyświetlaniu się w organikach + do wszystkich zdjęć dodaliśmy atrybut alt i dobrze było, żeby zaindeksowało ponownie poprawki

1 minutę temu, xmartixx napisał:

nowa sitemapa jest chyba najprostszym sposobem.

to zależy jak jest przygotowana i skonstruowana.

2 minuty temu, xmartixx napisał:

nie stracę pozycji

sitemapa nie jest czynnikiem rankingowym

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

No będzie miał wpływ kwestia co jest zaindeksowane, co nie jest  i jak jest zoptymalizowane. Ale sama sitemapa nie ma wpływu na indeksację bo ona podaje tylko co ma googlebot crawlować ale nie musi indeksować :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

18 minut temu, zgred napisał:

No będzie miał wpływ kwestia co jest zaindeksowane, co nie jest  i jak jest zoptymalizowane. Ale sama sitemapa nie ma wpływu na indeksację bo ona podaje tylko co ma googlebot crawlować ale nie musi indeksować :)

No rozumiem. A czy w tym wypadku należy usunąć wcześniejszą sitemapę, czy dodać nową drugą z nazwą sitemap_2 np.? I czy uważasz, że w tej sytuacji przesłanie mapy pomoże czy raczej zaszkodzi?

Uważam, że cokolwiek nie zrobisz będzie albo dobrze, albo źle - nie mam szklanej kuli.

Jeśli coś jest niezaindeksowane i teraz zaindeksujesz to bedzie lepiej. Natomiast Google nie musi indeksowac tego co podasz za pomoca mapy, linkowania wewnetrzego lub cokolwiek inaczej.

Problemem nei jest sitemapa a serwis i sposób jego wykonania od strony technicznej.

Pisałem użyj dedykowanej przez Google metody Indexing API. Po to przedmiotowe API zostało to udostępnione.

Cytat

Indexing API a mapy witryn

Zalecamy używanie interfejsu Indexing API zamiast map witryny, ponieważ zapewnia to szybsze indeksowanie stron przez Googlebota niż w przypadku zaktualizowania mapy witryny i zasygnalizowania tego faktu systemom Google. Nadal zalecamy jednak przesyłanie mapy witryny na potrzeby informowania o zawartości jej wszystkich stron.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 godziny temu, Mion napisał:

Po to przedmiotowe API zostało to udostępnione.

Indexing API zgodnie z oficjalnymi informacjami od Google służy do indeksacji: ogłoszeń o pracy lub transmisji filmów na żywo.

Nie służy do indeksacji i reindeksacji sklepów, serwisów itd. Za granicą są case gdzie domeny dostały bana (site 0) za masowe wykorzystywanie Indexing Api. Osobiście nie odważyłbym się używać tego na żadnej domenie marki, sklepu itd.

3 godziny temu, xmartixx napisał:

jakby sam fakt ponownej reindeksacji praktycznie całego sklepu 

Według moich obserwacji sam fakt masowej reindeksacji nie zaszkodzi.

21 minut temu, s_matysik napisał:

d Google służy do indeksacji: ogłoszeń o pracy lub transmisji filmów na żywo

Też tak na myślałem po przeczytaniu tej informacji, ale od klient, który używa dowiedziałem się, że w praktyce jest inaczej  i sam też  używam i działa wyśmienicie w serwisie, który ma artykuły. Czyli do szybkiej indeksacji artykułów.

3 godziny temu, Mion napisał:

Pisałem użyj dedykowanej przez Google metody Indexing API. Po to przedmiotowe API zostało to udostępnione.

właśnie z tego co o tym czytałam i co zrozumiałam, to właśnie to jest still zabawa z pojedynczymi linkami

37 minut temu, Mion napisał:

Też tak na myślałem po przeczytaniu tej informacji, ale od klient, który używa dowiedziałem się, że w praktyce jest inaczej  i sam też  używam i działa wyśmienicie w serwisie, który ma artykuły. Czyli do szybkiej indeksacji artykułów.

Ale serwis to nie sklep z tysiącami produktów. I szczerze mówiąc nie chcę ryzykować dostaniem bana za masowe żądania. Sitemap wydaje się być najbezpieczniejsze

10 minut temu, xmartixx napisał:

właśnie z tego co o tym czytałam i co zrozumiałam, to właśnie to jest still zabawa z pojedynczymi linkami

No to poczytaj dokładniej o opcjach indeksacji lub zleć to programiście,

11 minut temu, xmartixx napisał:

I szczerze mówiąc nie chcę ryzykować dostaniem bana za masowe żądania

Kolego nie dostaniesz radego bana, a co najwyżej wyczerpiesz dzienny limit indeksacji, który można zwiększyć. Podpowiem , że druga metoda to metoda właśnie wsadowa, która NIE polega na dodawaniu 1:1 ale hurtowym

Wysyłanie zbiorczych żądań indeksowania
Aby zmniejszyć liczbę połączeń HTTP, które musi nawiązać klient, możesz połączyć do stu wywołań interfejsu Indexing API w jednym żądaniu HTTP. Służy do tego żądanie wieloczęściowe, nazywane żądaniem zbiorczym

https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/using-api?hl=pl#batching