Skocz do zawartości

Kanibalizacja czy nie?

andrzejwk22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie dotyczące kanibalizacji.

Gdy sprawdzam słowo kluczowe w google lub np. na stronach monitorujących pozycje, strony i google wskazują prawidłowy adres URL. Natomiast gdy to samo słowo kluczowe sprawdzam w GSC to mam coś takiego https://ibb.co/vwBRNgG

GSC wskazuje, że na dane słowo kluczowe strona wyświetla się na 5 różnych URL i to w tym samym czasie. Jak to możliwe? Czy to, że wyszukiwarka wskazuje w wynikach wyszukiwania zawsze prawidłowy URL, podobnie senuto czy semstorm a GSC wręcz przeciwnie to zachodzi tu zjawisko kanibalizacji? To jest poprawnie czy nie i czy coś z tym robić czy zostawić?

Pozdrawiam.

Bo mogą byc dwa wyniki wyświetlane: jeden normalnie a drugi z wcięciem, lub wypozycjonowanych jest kilka adresów URL tylko zamieniają sie miejscami...

Niestety bez URLi to se można pogadać ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

2 minuty temu, likysol napisał:

Nie sądzę, żeby po prostu zmienili pozycję.

u każdego klienta mam takie akcje, ze na niektóre frazy mam wypozycjonowane 2 URLe, które zamieniają się miejscami jak również wyglądem czyli URL u góry i drugi pod spodem z wcięciem... dzięki temu mam 2/10 w topach a nie 1/10. Plus czasem się wymieniają.

Na screenie jest kilka teoretycznie konkurujących ze sobą. Jednak szkopuł polega na tym, że drugi adres URL może pojawiac się w PAA i wtedy ruch może być na zbliżonym poziomie jeśli PAA jest czesto klikalne jak sam wynik organiczny. Wynik w PAA wchodzi do statystyk w GSC. Dlatego moga być tak pdobne staty ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

2 godziny temu, andrzejwk22 napisał:

nie bierzemy się za analizę seo gdy jesteśmy niewyspani lub po prostu idiotami

Spoko - szanuję Twoja samokrytykę.

• Like 1

15 hours ago, zgred said:

u każdego klienta mam takie akcje, ze na niektóre frazy mam wypozycjonowane 2 URLe, które zamieniają się miejscami jak również wyglądem czyli URL u góry i drugi pod spodem z wcięciem... dzięki temu mam 2/10 w topach a nie 1/10. Plus czasem się wymieniają.

Na screenie jest kilka teoretycznie konkurujących ze sobą. Jednak szkopuł polega na tym, że drugi adres URL może pojawiac się w PAA i wtedy ruch może być na zbliżonym poziomie jeśli PAA jest czesto klikalne jak sam wynik organiczny. Wynik w PAA wchodzi do statystyk w GSC. Dlatego moga być tak pdobne staty ...

Rozumiem. Dziękuję.