Skocz do zawartości

Podatki a dluzszy pobyt w USA (na wizie)

mke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ciekaw jestem jak to wszystko mam w swoim przypadku zakwalifikowac. Przebywam w USA okolo roku i zanosi sie na dluzszy pobyt, jestem na wizie studenckiej. Posiadam tutejszy nr podatkowy(SSN) ale nie jestem obywatelem ani rezydentem ani nie moge legalnie na nim pracowac. Co za tym idzie nie rozliczam sie. Mam w USA konto wiec polski US nie wie teoretycznie nic o tym. Zastanawiam sie czy wobec tego mam powinnosc placic podatki w USA?

Jakie powinienem podac do google informacje podatkowe?

Masz SSN a nie możesz pracować? Dziwne... Nie jest to przypadkiem ITIN a nie SSN?

No, ale jeśli nie możesz pracować, to raczej rozliczaj się w Polsce a nie w USA, bo jak zaczniesz płacić podatki od jakiegoś zarobku w USA to cię zhaczą że niby pracujesz...

A najlepiej to Ci jakiś tax advisor wyjaśni, bo my możemy tylko gdybać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności