Skocz do zawartości

Kupowanie - opinie w mapach

zgred

Rekomendowane odpowiedzi

Ale już nie piszą co dali w zamian za wystawienie i podpisanie się pod opinią ? 

Typowy dialog wygląda tak

- dasz mi opinie/referencje?

- jasne, napisz sobie coś a ja się podpisze

• Like 1

40 minut temu, okazwłoka napisał:

Tu nie chodzi o stronki Pcimia Dolnego z 15 UU miesięcznie

Panie Euzebiusz nie wiem, czy jesteś z "Pcimia Dolnego", ale też Masz sekcje

https://topx.pl/
Najlepszy sklep SEO?
Czyli jak nas oceniają

Czy ABY na pewno to są prawdziwe opinie klientów - pytanie retoryczne ?

Wiec nie tedy droga.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No właśnie o to chodzi. Fajnie jest pochwalić się opiniami, ale kto jest w stanie udowodnić że to prawdziwe/fałszywe opinie poza właścicielem serwisu?

Ale czy to ma prowadzić do tego, żebyśmy bali się wystawiać na strony ofertowe takie sekcje z opiniami/komentarzami/ocenami?

PS. @Mion dałbyś klikalnego linka :P 

Edytowane przez okazwłoka

2 minuty temu, okazwłoka napisał:

ale kto jest w stanie udowodnić że to prawdziwe/fałszywe opinie poza właścicielem serwisu?

TAK. Wprowadzając pewne mechanizmy techniczne. Wtedy można odróżnić opinię klienta od ogólnej opinii, co oczywiscie nie zabezpieczy przed ustawką miedzy właścicielem sklepu a klientem , ale zawsze to coś więcej niż takie opinie dodawane przez wszystkich 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zgadza się, dlatego na topx jest coś takiego jak  "Zakup potwierdzony" przy opiniach.

6790236a78f4937499be149e8ea2fa9b.png

Ale jest nadal kwestia rzetelności takich oznaczeń. Każdy wie, że właściciel ma pełną kontrolę nad tym, co się wyświetla na jego stronie, więc jeśli potrzebuje, to szuka opinii i informacji poza jego stroną.

• Like 2

4 godziny temu, Mion napisał:

Reklamy czy tez pozycjonowanie stron w mojej opinie NIE jest oszustwem, gdyż NIE przestawiają punk widzenia konkretnej osoby.

Nie ma podstawowej definicji reklamy. Można reklamować produkty dobre jak i gorszej jakości. To też jest manipulacja.

Pozycjonowanie stron to jest manipulowanie rankingiem wyszukiwarki na zlecenie.

Wyszukiwarka ustala ranking według własnych wytycznych, które wiążą się z jak najwyższymi dochodami dla nich.

To są zwykłe manipulacje podobnie jak pisanie pozytywnych opinii. Różnica jest w tym, że reklama i pozycjonowanie stron są usankcjonowane prawnie lub prawo się do tych metod nie odnosi.

Być może i zamieszczanie pozytywnych opinii na zlecenie kiedyś tez będzie zgodne z prawem.

Bardzo odeszliśmy od wolnego internetu robiąc go komercyjnym.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Opinie w  "o nas" powinny być prawdziwe, najlepiej zaciągane z jakiegoś systemu np. Google czy inne, jeśli się ma usługi to można poprosić o oficjalne referencje, a jeśli sklep to podpiąć system do zamówień np. tutaj https://listwy.online/opinie/ zbierają się opinie od prawie dwóch lat, w 100% prawdziwe, opinie może dodać tylko ktoś kto faktycznie dokonał zakupu. Teoretycznie można zafałszować to przez panel dodając sobie zamówienia i potem wystawiać do nich opinie, ale jeśli sklep faktycznie działa i ma jakąś skalę sprzedaży to opinie będą wpadały. Wystarczy, że każdego miesiąca wpadnie kilka sztuk, sklep od razu wygląda przyjaźniej.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

36 minut temu, SzlafRock napisał:

Być może i zamieszczanie pozytywnych opinii na zlecenie kiedyś tez będzie zgodne z prawem.

W pierwszej chwili się śmiałem,
ale za moment przypomniałem sobie, że niedawno był wątek o tym, że mężczyzna może mieć miesiączkę.  

34 minuty temu, Skalmar napisał:

W pierwszej chwili się śmiałem

20 lat temu nikt nie słyszał jeszcze np o 5G. Nie wiesz jak się rozwinie świat za kolejne dekady. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

22 godziny temu, Nikonem napisał:

A czy szeroko rozumiane pozycjonowanie nie jest podobnym działaniem?

8 godzin temu, Skalmar napisał:

Ale reklama to nie opinia!
W reklamie wiemy, że to sprzedawca pokazuje z dobrej strony swój produkt - i to jest jest dla wszystkich jasne.

Opinia to jednak z założenia - zdanie strony trzeciej nie mającej interesu ze sprzedaży. 

Tak więc te niby opinie (a de facto krypto reklamy) - są oszustwem!

8 godzin temu, Mion napisał:

Reklamy czy tez pozycjonowanie stron w mojej opinie NIE jest oszustwem, gdyż NIE przestawiają punk widzenia konkretnej osoby.

12 godzin temu, SzlafRock napisał:

Oczywiście, że tak. Tak samo jak ustalanie rankingu przez wyszukiwarki oraz personalizacja reklam. 

Tym samym odpowiedź na moje pytanie została wyczerpana. Dziękuję :hi:

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

16 godzin temu, SzlafRock napisał:

Może i ta twoja miesiączka stanie się faktem.

Na pewno nie ponieważ:

1) jestem genetycznie mężczyzną,
2) nawet jeżeli rozum mi obierze i zacznę się uważąć się za kobietę
"to choćby przyszło tysiąc atletów
i każdy zjadłby tysiąc kotletów
i każdy nie wiem jak się wytężał"

to nie dostane - bo patrz punkt pierwszy :) 

• Haha 4

• 2 tygodnie później...

Mam parę skrzynek pocztowych w których celowo nie są włączone filtry antyspamowe. Czas od czasu obserwuje czym i w jakim celu ludzie spamują, i mam źródło dla tworzenia filtrów antyspamowych. Od tygodnia masowo (bardzo masowo, leci takie coś) : . Widać, że handel pozytywnymi opiniami schodzi do podziemia i karanie handlarzy prawdopodobnie w zasadzie nic nie da. To jak z katalizatorami, do póki są kupujące, sprzedające nie znikną. Do problemu należy podejść kompleksowo. Kiedyś dawno temu prowadziłem portal w którym ważną role grali opinie, po wprowadzeniu zasady,że opinia może być opublikowana wyłącznie razem ze skanem paragonu/FV z zamazanymi wrażliwymi dennymi, problem z nieuczciwymi komentarzami zniknął sam z siebie. Mnie też jak każdego wkurzają te zapłacone opinie bo zaburzają rynek i niszczą zdrową konkurencję, ale wątpię czy przykładowe ukaranie jednego czy drugiego sklepu SEO karą 10% obrotu rozwiąże problem, raczej zagoni tą usługę w całkowitą internetową kloakę.

cw5d2vvq.jpg

qgpelo5o.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

14 minut temu, MaxPan napisał:

Widać, że handel pozytywnymi opiniami schodzi do podziemia i karanie handlarzy prawdopodobnie w zasadzie nic nie da.

Mam nadziej, ze dopiero raczej zaczyna się "wyścig zbrojeń" i jasna storna internatu, będzie wdrażała kolejne sposoby walki z tym procederem.

19 minut temu, MaxPan napisał:

Kiedyś dawno temu prowadziłem portal w którym ważną role grali opinie, po wprowadzeniu zasady,że opinia może być opublikowana wyłącznie razem ze skanem paragonu/FV z zamazanymi wrażliwymi dennymi, problem z nieuczciwymi komentarzami zniknął sam z siebie.

Z tymi paragonami to świetny pomysł.     

• Like 1