Skocz do zawartości

Problem z include.

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam sobie taki folder o nazwie "strona".

A w nim:

strona/common.php

strona/podfolder/main.php

strona/podfolder/costam/index.php

A teraz tak:

w pliku index.php jest:

include "../main.php";

w pliku main.php jest:

include "../common.php"

Mój problem polega na tym że jak odpalam index.php to wywala mi warna:

Warning: main(../common.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /strona/main.php on line 2

Warning: main(../common.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /strona/main.php on line 2

Warning: main() [function.include]: Failed opening '../common.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /strona/main.php on line 2

Natomiast jeśli odpale sam sam main.php to wszystko gra i nie wywala żadnych błędów.

Kiedyś już miałem podobny przypadek na localhoście ale sobie darowałem bo niemogłem tego rozgryść ale teraz zabardzo niechce tego omijać.

Jezeli odpaliłeś strone:

strona/podfolder/costam/index.php

To musisz w takim przypadku przyjąć, że głównym katalogiem jest ten katalog, w ktorym znajduje się index.php

I wtedy includujesz pliki w ten sposób

include('../main.php');

include('../../common.php');

Bez względu na to czy komenda include bedzie sie znajdować w pliku index, main czy common. To ścieżka ma być taka sama we wszystkich przypadkach.

Można pominąć ścieżkę jeżeli plik includowany bedzie się znajdował w tym samym katalogu co plik, w ktorym jest komenda include (pomimo tego że plik index.php bedzie w innej lokalizacji)

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności