Skocz do zawartości

Wlasne forum?

izabelaw99

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Dextii napisał:

Teraz z tymi grupami fejsowymi faktycznie fora to już słaby pomysł na wygenerowanie treści. Jak na zaplecze to raczej podstawa to blogi, ale tu też trzeba inwestować w treści.

Tutaj zdania są podzielone. Panuje opinia, że fora odeszły do lamusa na rzecz grup w social media. Ja posiadam pewne forum od 8 lat, przetrwało ono boom Facebookowy, ba! W tej chwili można powiedzieć, że mam jego rozkwit. Gro ludzi rzeczywiście w pewnym momencie przeszła na fejsa, jednak sporo z nich jest aktywna tu i tu. Moim zdaniem wszystko zależy do jakości merytorycznej. Social media w znacznej mierze treści posiadają niskich lotów.

Edytowane przez lament
  • Like 1

http://spinning.com.pl - przynęty spinningowe

Wiele producentów programów, towarów, usług jako miejsce obsługi klientów zakładają forum. Jest bardzo dużo forum o niszowej, ścisłe określonej tematyce. Można powiedzieć, że obecnie forum dostają nowe życie ale nie co w innej osłonie, dzieje się to również dla tego, że wiele już nie odbierają social media jako glówne miejsce do dyskusji. Na przykład graficy komputerowi coraz częściej dyskutują w grupach Telegram, na zamkniętych forum tam nie ma cenzury obrazków, czcionek, inne. Więcej anonimowości, łatwiej pozbyć się spamu.  

• Like 1

Ja osobiście zupełnie nie rozumiem, dlaczego większość dyskusji przeniosła się na grupy FB. Generalnie pisanie i czytanie na klasycznym forum jest dużo wygodniejsze w mojej opinii. Zdarza mi się nie raz przeczytać ciekawy post na grupie FB, a gdy później chcę do niego wrócić to już go ciężko znaleźć z racji masy innych.

Niestety, ale fora mają już w tej chwili główne zastosowanie w tym co pisał Max powyżej - wąskie wyspecjalizowane grupy.

15 minut temu, s_matysik napisał:

Ja osobiście zupełnie nie rozumiem, dlaczego większość dyskusji przeniosła się na grupy FB.

Jeśli chodzi o grupy fb to zdecydowanie są lepsze niż tradycyjne fora. Łatwiejszy dostęp i korzystanie. Po za tym są za darmo.

Fora już nie mają racji bytu, wyparły je socjalne. Jeszcze można znaleźć kilka ale bez znaczenia jeśli chodzi o seo.

W odróżnieniu do for powstało i powstaje duzo blogów i tu jest pole do popisu dla pozycjonerów

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

2 godziny temu, s_matysik napisał:

Ja osobiście zupełnie nie rozumiem, dlaczego większość dyskusji przeniosła się na grupy FB. Generalnie pisanie i czytanie na klasycznym forum jest dużo wygodniejsze w mojej opinii.

Zgadzam się. Natomiast fora na świecie istnieją i można zdobyć link na zaindeksowanej stronie. 

Co do zaplecz - nie muszą to być tylko blogi, są różne rodzaje stron. Ważna unikalna, tematycznie powiązana treść, frazy lsi, optymalizacja. Najlepiej to stronę zapleczową traktować jak normalna stronę którą chce sie wypozycjonować.

• Like 1

19 minut temu, Lars napisał:

Co do zaplecz - nie muszą to być tylko blogi, są różne rodzaje stron.

Możesz podać konkretne przykłady dodając również informacje o źródle oprogramowania dla danego typu strony ? Chyba, że Masz na myśli w pełni autorskie rozwiązania, ale to raczej nie pasuje do tego całego topicu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przeróżne, nie ma ograniczeń w pomysłach. Przykładowo: strony tematyczne z tradycyjnym układem menu, landing pages, serwisy ogłoszeniowe, katalogi, portale, wortale itd. CMS ów mnogość, można też samemu napisać chociażby proste strony w html/php.

Edytowane przez Lars

Moim zdaniem stawianie jednego forum nie ma sensu i gdybym miał zrobić zaplecze składające się z jednej domeny, to wolałbym założyć wordpress MU, założyłbym  30 "normalnych" blogów, 20 blogów zapleczowych i linkowałbym je.

Wie

W dniu 11.03.2023 o 11:52, SzlafRock napisał:

Jeśli chodzi o grupy fb to zdecydowanie są lepsze niż tradycyjne fora. Łatwiejszy dostęp i korzystanie. Po za tym są za darmo.

Fora już nie mają racji bytu, wyparły je socjalne. Jeszcze można znaleźć kilka ale bez znaczenia jeśli chodzi o seo.

W odróżnieniu do for powstało i powstaje duzo blogów i tu jest pole do popisu dla pozycjonerów

Kultura blogowania także umarła czego dowodem jest zamknięcie praktycznie wszystkich dużych platform blogowych typ: blox, blog, blog.onet, portal blogowy wp oraz kilka mniejszych.  Tak na marrginesie szkoda tych tych wszystkich platform, bo świetnie się sprawdzały zarówno jako blogi zapleczowe oraz jako strony podlinkowujące zaplecza.

Jeżeli chodzi o wartość forów pod względem SEO, to dyskutowałbym z tobą.  Mam listę ok. 200 polskich forów (niezaspamowanych) oraz ok.  300 forów, które kiedyś były dużymi forami, ale zostały zaspamowane (polskie i zagraniczne).  Na forach z pierwszej grupy linkuję strony docelowe, a na forach z drugiej grupy linkuję zaplecza. W jednym i drugim przypadku jestem zadowolony z efektów.

Moim zdaniem,  fora są najlepszą bazą pod dalsze budowanie profilu.

47 minut temu, krzysztofT napisał:

Jeżeli chodzi o wartość forów pod względem SEO, to dyskutowałbym z tobą.  Mam listę ok. 200 polskich forów (niezaspamowanych)

Linkujesz z postów czy profili? Masz wzrosty od tych linków?

48 minut temu, krzysztofT napisał:

Wydaje mi się, że nie powinno się obecnie rozpoczynać budowanie profilu linków domeny od for tylko od mocniejszych i bardziej "zaufanych" miejscówek.

2 godziny temu, krzysztofT napisał:

Kultura blogowania także umarła czego dowodem jest zamknięcie praktycznie wszystkich dużych platform blogowych typ: blox, blog, blog.onet, portal blogowy wp oraz kilka mniejszych.

moim zdaniem jest wręcz odwrotnie. Powstało sporo specjalistycznych blogów z praktycznie każdej dziedziny. To, ze zamknięto darmowe platformy blogowej jest na plus gdyż jest mniej śmiecia w internecie.

Jeżeli chodzi o wartość forów pod względem SEO, to dyskutowałbym z tobą.  Mam listę ok. 200 polskich forów (niezaspamowanych) oraz ok.  300 forów,

200 czy 300 for to nie jewst jakaś zawrotna ilość w stosunku do wcześniej istniejących. Po za tym fora nie przedstawiają wymiernej wartość szczególnie dla mniej doświadczonych pozycjonerów a chociażby dlatego, że trudno jest tam zostawić linka. Jeśli nie ma problemu z zostawieniem linka to takie forum nie przedstawia wartości w kontekście seo.

Wszystko też zależy od tego co pozycjonujesz i jak. 

Moim zdaniem najlepszą bazą pod budowanie profilu linków jest własne zaplecze, później można dodawać mniej wartościowe linki.

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

4 godziny temu, SzlafRock napisał:

Moim zdaniem najlepszą bazą pod budowanie profilu linków jest własne zaplecze, później można dodawać mniej wartościowe linki.

Ja także budowanie profilu linków nowej domeny rozpoczynam od przetestowanych PBN, zaplecz + mocne, zaufane miejscówki, które z pewnością nie są oflagowane przez Google - sociale, linki z jakiś dużych serwisów.

• Like 1

W dniu 17.03.2023 o 11:06, s_matysik napisał:

Wydaje mi się, że nie powinno się obecnie rozpoczynać budowanie profilu linków domeny od for tylko od mocniejszych i bardziej "zaufanych" miejscówek.

Zależy o jakich forach myślisz, bo link np. z elektrody cały czas ma wartość wymierną.

W dniu 17.03.2023 o 12:39, SzlafRock napisał:

Po za tym fora nie przedstawiają wymiernej wartość szczególnie dla mniej doświadczonych pozycjonerów a chociażby dlatego, że trudno jest tam zostawić linka.

Piszesz o jednopostowcach, a ja o czymś zupełnie innym.  Pisząc o forach niezaspamowanych miałem na myśli właśnie te, gdzie "jednopostowiec" nie wciśnie linka, a ja tak, bo jestem członkiem danego forum poprzez napisanie xxxx postów. 

W dniu 17.03.2023 o 11:06, s_matysik napisał:

Linkujesz z postów czy profili? Masz wzrosty od tych linków?

Wydaje mi się, że tak.  Mam stronę wielotematyczną, która zawiera porady, recenzje filmów, recenzje przeróżnego sprzętu, sennik, psychozabawy itp (ponad 4500 publikacji).. Strona w sieci jest od 2020 oraz generuje ok. 90 - 120K wyświetleń miesięcznie i większość fraz linkowanych z forów znajduje się w TOP 3.  Strona linkowana jest także ze stron zapleczowych oraz linków sponsorowanych (które głównie kierują do strony głównej i podkategorii). 

Jakiś czas temu robiłem test, bo byłem ciekawy jaka jest różnica (czy w ogóle taka różnica jest) między linkowaniem  z elektrody a z salonu24. Do testów wykorzystałem 2 artykuły o unikalnej treści, ale o tej samej tematyce.  Artykuł podlinkowany z salon24 (blog ma ponad 3 lata)  po prostu został wyindeksowany ( minęły już ponad 3 miesiące i w sieci go nie ma).  Jeżeli chodzi o elektrodę, to najpierw w wyszukiwarce pojawił się link do postu z elektrody (20+ pozycja), potem pojawił się strona linkowana z elektrody (pozycja 40+). Następnie  z wyszukiwarki zniknął link zarówno do elektrody, jak i do strony docelowej. Po ok. 2 miesiącach do wyszukiwarki wróciły oba linki, ale z tą różnicą, że elektroda zajmuje pozycję 30+, a moja strona zajmuje pozycję 1 lub 2.

Z mojego punktu widzenia podstrony linkowane z forów są znacznie wyżej niż te, które nie są linkowane. Dlaczego strona linkowana z salonu 24 została wyrzucona z indeksu nie mam pojęcia, bo  salon  też jest bardzo dobrym źródłem zdobywania ruchu jak i pozycji.

1 godzinę temu, krzysztofT napisał:

Zależy o jakich forach myślisz, bo link np. z elektrody cały czas ma wartość wymierną.

Odbiegasz od tematu, który brzmi "Wlasne forum?". Nie pozycjonowanie za pomocą zdobywania linków na forach ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

własne forum w tych czasach ciężko rozkręcić, nie ma już darmowych twórców kontentu jak kiedyś, teraz są tylko konsumenci i darmowy wideokontent dużych upozycjonowanych graczy

Lniane ubranka retro dla dzieci

Bloomersy dla dziewczynekSukienki lniane na latoEkologiczny sklep z ubraniami dla dzieci oversize

Awake for Kids - handmade by nature

13 godzin temu, fateofangel napisał:

nie ma już darmowych twórców kontentu jak kiedyś,

Jeśli nie zabezpieczysz forum to od "twórców" postów się nie opędzisz  ?

Wszystko zależy od tematyki najlepiej niszowej i grupy osób nią zainteresowanych, którą uda się zgromadzić w ramach tego forum.
Fakt, że jak już zostało napisane tego typu grupy przeważnie ( dla wygody) zakładane są na FB lub innych mediach społecznościowych o funkcjach grupy i dyskusji.

Fora mogą być alternatywą dla osób, które z mediów społecznościowych NIE korzystają lub fora zamknięte jednak te nie maja wartości jak chodzi o SEO, bo treści NIE są publicznie dostępne.

• Haha 1