Skocz do zawartości

Przekierowanie domeny i ewentualne skutki

krzysztofT

Rekomendowane odpowiedzi

Wprowadzenie:

Posiadam stronę, z którą nic już nie robię od momentu zlikwidowania wsparcia flash. Przez ostatnie lata strona sporo straciła, ale cały czas generuje ruch ok. 1000 wyświetleń /dzień.  Część ruchu pochodzi z wyszukiwarki, a druga część pochodzi z linków umieszczonych w różnych miejscach w sieci. Chciałbym ten ruch przekierować na znacznie większą stronę i teraz się zastanawiam jak to zrobić, aby jak najmniej stracić: (profil backlinków oceniony przez ahref wynosi 19)

1. Dobrze myślę, że przekierowanie 301 z domeny na domenę sprawi, że strace ruch z wyszukiwarki, gdyż wszystkie podstrony będą wskazywały domenę na którą dokonam przekierowanie?

2. Do strony prowadzi ok. 200 domen i 4400 linków zwrotnych, a więc może lepiej przekierowywać poszczególne podstrony? W ogóle jest taka możliwość, aby przekierować  podstrony w obrębie różnych domen?

Nie wiem jak się za to zabrać. Może wy mi pomożecie?

1 godzinę temu, krzysztofT napisał:

1. Dobrze myślę, że przekierowanie 301 z domeny na domenę sprawi, że strace ruch z wyszukiwarki, gdyż wszystkie podstrony będą wskazywały domenę na którą dokonam przekierowanie?

Jeśli wykonasz wiele osobnych 301 dla podstron które generują ruch w podstrony o podobnej treści + przeniesiesz ze starej strony część treści to jest szansa, że sporo tego ruchu i pozycji w Google ładnie przejdzie na tą drugą stronę.

Jak zrobisz jedno lub kilka 301 bez większej analizy to raczej stracisz większość starego ruchu.

1 godzinę temu, krzysztofT napisał:

2. Do strony prowadzi ok. 200 domen i 4400 linków zwrotnych, a więc może lepiej przekierowywać poszczególne podstrony? W ogóle jest taka możliwość, aby przekierować  podstrony w obrębie różnych domen?

Jak opisałem powyżej - najlepsza opcja zarówno jeśli chodzi o ruch i pozycje jak i przekazanie mocy linków kierujących do starej domeny.

4 godziny temu, krzysztofT napisał:

Nie wiem jak się za to zabrać. Może wy mi pomożecie?

Nie ma innych przekierowań niż przekierowanie typu 301(2), które ustawiasz na domenie. Przekierowanie, to NIC innego jak nagłówek HTTP, który informuje jak ma zachować się klient, który taki nagłówek odczyta.

HTTP/1.1 301 Moved Permanently

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W dniu 12.03.2023 o 17:51, Mion napisał:

Nie ma innych przekierowań niż przekierowanie typu 301(2), które ustawiasz na domenie. Przekierowanie, to NIC innego jak nagłówek HTTP, który informuje jak ma zachować się klient, który taki nagłówek odczyta.

W sumie to aż tak zielony nie jestem, bo trochę tych przekierowań  w tzw. karierze już zrobiłem, ale nigdy nie robiłem przekierowania z podstrony na podstronę w obrębie dwóch różnych domen.  Przekierowanie z podstrony na podstronę nie jest problemem, ale takie samo przekierowanie w obrębie różnych domen nie jest już takie proste. W każdym razie nie mogę znaleźć żadnego działającego sposobu, bo albo przekierowanie nie działa, albo pojawia się pętla przekierowań.

2 godziny temu, krzysztofT napisał:

ale takie samo przekierowanie w obrębie różnych domen nie jest już takie proste

Ale na czym polega problem ? Przekierowanie to przekierowanie NIE ma znaczenia, czy adres docelowy wskazany w parametrze "Location:"  będzie w tej samej domenie czy innej.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii