Skocz do zawartości

Jak najlepiej wyceniać pozycjonowanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Na ogół można się spotkać z kilkoma rodzajami wyceniania pozycjonowania.

Niektóre firmy biorą jednorazowe kwoty za pozycjonowanie nic nie gwarantują, albo gwarantują utrzymanie lepszych lub gorszych pozycji w danym okresie, następnie sugerują odświeżenie pozycjonowania za kilka miesięcy.

Inne firmy proponują comiesięczne opłaty, podpisanie umowy na okres minimalny (np. roku). Ceny zależą wtedy od:

1. Średniej pozycji jaką zajmuje dana strona na dane słowo kluczowe w danym okresie rozliczeniowym (np. miesiąc)

2. Konkurencyjności słowa kluczowego

3. Ilości słów kluczowych

Jaki według Was sposób rozliczenia z klientami jest najlepszy.

Po drugie mam pytanie odnośnie cen. Jaki według Was powinien być cennik pozycjonowania? Ile powinno kosztować pozycjonowanie?

Aby dyskusja nabrała koloru podam poniżej kilka zupełnie przykładowych fraz, które chciałbym abyście wycenili:

1. nagłośnienie

2. nagłośnienie obiektów

3. okna

4. kredyty

5. kosiarki spalinowe

6. nieruchomości poznań

Osobiście uważam, iż wiele firm poważnie zaniża ceny pozycjonowania. Czasami żałuję, że nie ma jednej standaryzacji, dzięki której możnaby trzymać pewne minimalne ceny (tak wiem, to nazywa się kartel :puknijsie: Czyż to nie byłoby dobre? Tak jak u notariusza - istnieje taksa i tyle. Co prawda taksa określa maksymalną cenę usługi, ale b. wielu notariuszy się jej trzyma.

Jakbyś pytał to kartel już istnieje.... bo są już frazy , których do top5 bez znajomości nie wypozycjonujesz :puknijsie:

Naprawdę daj spokój temu tematowi wyceny. Zależy kto co chce. komus zależy na top3 płaci 2000 za fraze okna. komuś wystarczy pozycja 8=9 płaci np 400 zł.

Tyle że różnica w ruch na stronie pomiedzy pozycjamij 1-3 a 7-10 jest OGROMNA

Tyle że różnica w ruch na stronie pomiedzy pozycjamij 1-3 a 7-10 jest OGROMNA

Czy masz jakieś procentowe wyniki tej "ogromnej różnicy" między pozycjami? Śledziłem wejścia na trzy różne domeny, które plasowały się w top10 (i na dole i na górze zestawienia), ale różnica wejść pomiędzy skrajnymi wynikami była na poziomie 20-30%. Z badań wynikało również, że sporo internautów co ciekawe omijało pierwsze pozycje klikając na dalsze. Duże znaczenie ma opis, który się wyświetla sporo osób widząc "okna, wspaniałe okna, superowe okna, okna dla ciebie dostarcza firma X" omija taki wpis i go nie klika.

Jeżeli masz jakieś wyniki swoich "badań" to się podziel - porównamy.

A co do wyceny to się zgadzam - ile firm tyle będzie kwot. Zaproś NeoSpioch kilka firm, aby wyceniło Ci pokój do tapetowania to się lekko zdziwisz... wolny rynek.

--------------------------------------------

Foka

Czy masz jakieś procentowe wyniki tej "ogromnej różnicy" między pozycjami? Śledziłem wejścia na trzy różne domeny, które plasowały się w top10 (i na dole i na górze zestawienia), ale różnica wejść pomiędzy skrajnymi wynikami była na poziomie 20-30%.

nie ma reguły są:

frazy gdzie ruch z pozycji 7 prawie równa się ruch z pozycji pierwszej.

i takie gdzie jęzeli pozycja pierwsza to 100% to pozycja druga ma % 15 !

fraza okna została na top 10 zrobiona samym adlerem i lekkim dopałem z linkora

Fraza okna zostala zrobiona na top3 jednym kliknięciem w prywatnym systemie wymiany linków. W sumie z 5 min pracy i co z tego?

Hej,

Co do cen pozycjonowania nie ma się co rozwodzić bo temat był wałkowany na forum wiele razy.

A co do stosunku pozycji do ruchu..

Zależy wszystko od dokładności wpisanej frazy, branży, jakości wyników i wielu innych czynników.

Jednak możecie zapoznać się z kilkoma wynikami ciekawych, moim zdaniem badań.

Artykuł: Śledzenie wzroku użytkowników Google (gdzie pada wzrok użytkowników.. ciekawy screen z googla pokazujący miejsca gdzie patrzą użytkownicy).

I jeszcze inne badania pokazujące średnie kliki w zależności od pozycji jak i czas spędzony na stronach zależny od miejsca w wynikach - obrazek.

Badania były przeprowadzane zapewne na wiele różnych fraz więc mogą być w miarę prawdziwe.

Jednak tak jak pisałem na początku wszystko zależy od wielu czynników.

Pozdrawiam,

MM

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności