Skocz do zawartości

Reklamy na stronie

krakowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem u siebie na blogu: optymalizacja położenia reklam AdSense. Pomysł z reklamą w środkowej kolumnie fajny, ale etykietowanie do wyrzucenia (niezgodne z regulaminem) i może warto lepiej dopasować treść witryny do wyglądu jednostek reklamowych?

Jeśli chodzi o miejsce, jak dla mnie może być, choć tę reklamę na szarym tle wstawiłbym z lewej strony, zamiast ogłoszenia. Poczytaj też o dopasowaniu reklam AdSense do strony, bo np. linki by się przydało ujednolicić.

• 2 tygodnie później...

Hej, przeczytałam Twojego bloga (ciekawy) i w miarę możliwości dopasowałam się do zaleceń w nim zawartych. Na mojej stronie klikalność jest taka sobie. Jednego dnia miałam nawet ponad 70 klików, gdy innego ... 9. Od czego to może zależeć? Być może od rodzaju reklam i ich urozmaicenia. I teraz mam pytanie: co zrobić, aby na stronie pojawiały się reklamy naprawdę tematycznie związane ze stroną i zawartą w niej treścią. Bo moich userów bardziej interesują książki, wydawnictwa i księgarnie, niż jakieś techniczne sprawy. Prawie od początku (do programu przystąpiłam 5.03) wiecznie pojawia się reklama kwiaciarni internetowej i nadruków na CD. Ewentualnie co mogę zmienić na mojej stronie, do której prowadzi link w sygnaturce, aby ta klikalność wzrosła lub była na równym poziomie, bez tych wielkich spadków. :)

pozdr.

luxer

Jednego dnia miałam nawet ponad 70 klików, gdy innego ... 9. Od czego to może zależeć? Być może od rodzaju reklam i ich urozmaicenia.

I też od liczby gości, im wyższa, tym bardziej stabilna ilość kliknięć.

I teraz mam pytanie: co zrobić, aby na stronie pojawiały się reklamy naprawdę tematycznie związane ze stroną i zawartą w niej treścią.

Moim zdaniem po prostu jest na niej za mało treści, do której reklamy mogłyby zostać dopasowane. Proponowałbym dodać do każdego działu przynajmniej po kilka zdań tekstu na odpowiedni temat i section targeting (w najbliższym czasie o tym napiszę, na razie proponuję support AdSense). No i proponowałbym też poszukiwania reklam na zbliżone do tematyki Twojej strony hasła.

Prawie od początku (do programu przystąpiłam 5.03) wiecznie pojawia się reklama kwiaciarni internetowej i nadruków na CD.

Zapoznaj się z filtrem reklam konkurencyjnych.

Ewentualnie co mogę zmienić na mojej stronie, do której prowadzi link w sygnaturce, aby ta klikalność wzrosła lub była na równym poziomie, bez tych wielkich spadków. :)

Jeśli Ci zależy na szybkiej odpowiedzi, zaopatrz się w podręcznik zarabiania w AdSense, ja z jego pomocą podniosłem zarobki czterokrotnie. :P

Aha, no i na Twoim miejscu zapoznałbym się z Programami Partnerskimi o pokrewnej tematyce, może jakieś księgarnie sprzedające książki np. o Sudoku? Lideria.pl ma coś takiego w ofercie.

Lis, a czy te metody co opisujesz w blogu sa bezpieczne:P? Szczególnie mam na mysli dopasowanie boksu z linkami tak aby sie nie wyróznial :>

Aktualnie u mnie zyski z reklam spadły dwukrotnie z uwagi na to że nie wolno wrzucać obrazków więc musze poszukać czegoś nowego aby zwiekszyć zyski :) Ale za razem nie moge pozwolić sobie na zablokowanie konta:P

A z tym podrecznikiem to na serio warto go kupić czy to tylko podpucha reklamowa :>? Bo zastanawiałem się nad tą lekturą :P

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Lis, a czy te metody co opisujesz w blogu sa bezpieczne:P? Szczególnie mam na mysli dopasowanie boksu z linkami tak aby sie nie wyróznial :>

Jeśli nie dojdziesz do przekroczenia granicy wprowadzania klienta w błąd, myślę, że nie ma problemu. Zwłaszcza, że reklamodawca nie zostanie obciążony za kilknięcie w jednostkę linków, dopiero za to drugie kliknięcie na stronie z reklamami.

A z tym podrecznikiem to na serio warto go kupić czy to tylko podpucha reklamowa :>? Bo zastanawiałem się nad tą lekturą :D

Tak jak napisałem na swoim blogu, w moim przypadku poprawił on skuteczność reklam u mnie na stronie. Ponieważ nie pamiętam kiedy zacząłem wprowadzać pomysły z książki w życie, porównałem średnie eCPM z całego okresu PRZED i PO zakupie książki, wyszło mi, że wzrosło czterokrotnie. :P

Czy warto ją kupić - oceń sam. Mnie zwróciła się po kilku dniach, licząc średnie eCPM z okresu PO zakupie.

Tutaj popolemizuję z Lisem :) W sumie to samo co w tym ebooku możesz wyczytać na tym forum czy na innych stronach internetowych - tylko w książce masz bardziej poukładane. Generalnie warto wydać te parę złotych jeżeli jesteś początkujący (ew. średnio nisko zaawansowany).

Ja kupiłem już dość dawno i w sumie nie żałuję Chociaż wiele się z niej nie dowiedziałem - no ale w momencie zakupu byłem raczej średnio wyżej zaawansowany. Co do czterokrotnego wzrostu eCPM - to zależy jak dobrze umieściłeś reklamy teraz - no i od wielu innych czynników.

Pozdrawiam

Marcin

No dokładnie, nie jestem w stanie ocenić, na ile ten wzrost eCPM w moim przypadku wynikał z zastosowania wskazówek z książki, bo kupiłem ją we wrześniu 2005 i po prostu nie mam nawet szans sobie tego przypomnieć. Podać mogę jedynie te dane statystyczne...

Witaj

Oczywiście, że książkę kupię, ale wpierw muszę fundusze mieć na to. :) A póki co, to śledzę Twój blog i różne fora. Wiadomo tak jak we wszystkim, najtrudniejsze są początki.

Pozdrawiam i dziękuję, choć zaintrygowałeś mnie tą Liderią.pl. Nie mam jeszcze zielonego pojęcia, co i jak się konfiguruje, jak ustawia się filtry, kanaly itp. i dlatego mam pytanie ... czy ta Lideria to jakiś konkurencyjny program partnerski? Sugerujesz, abym wyszła z Google i tam przystąpiła? Czy to o co innego chodzi. Nie mam zielonego pojęcia.

luxer

Google AdSense to NIE program partnerski. W prawdziwym PP dostajesz wynagrodzenie za zakup towaru a nie kliknięcie w reklamę.

PP i AdSense mogą się doskonale uzupełniać, tak jak w Twoim przypadku. Będziesz podawać odnośniki do książek z Liderii lub innych PP o odpowiedniej tematyce (tu znajdziesz listę) i serwować reklamy. Nie jest ona najlepsza, bo prowizja niska i zliczana tylko gdy klient dokona zakupu w ciągu 5 dni od kliknięcia w link, ale lepsza taka, niż...żadna.

Wczoraj zastosowałem się do Twojego opisu z bloga jak umieszczać reklamy :P I jak na razie zwiekszyło się CTR i eCPM :) Zobaczymy po weekendzie jakie są tego efekty :P Bo teraz nie wiem czy to dzięki tym zmianom czy po prostu z okazji weekendu więcej $ wpływa ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

I jak na razie zwiekszyło się CTR i eCPM :) Zobaczymy po weekendzie jakie są tego efekty :P Bo teraz nie wiem czy to dzięki tym zmianom czy po prostu z okazji weekendu więcej $ wpływa ;)

To jest argument dla którego nie należy porównywać samych zysków ale właśnie CTR a nalepiej eCPM, bo ten drugi obrazuje też i dopasowanie strony do reklam o droższej tematyce.

Na zarobek wpływ ma też ilość gości. W sumie przy małej ilości gości (poniżej 1 000) odsłon reklam - tak mi przyszło do głowy, poziom dobry jak każdy inny - będą zaburzenia na CTR i eCPM wynikające z braku odpowiedniej próbki statystycznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności