Skocz do zawartości

Jak pozycjonować stronę w języku angielskim? Rady? Wskazówki? O czym pamiętać?

Tomasz11

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, założyłem kilka dni temu pierwszą stronę na WP, ale w języku angielskim. Do tej pory pozycjonowałem kilka blogów, ale po polsku. Mam na nich kilkadziesiąt artykułów na pierwszej pozycji, ale w PL. To są blogi wąskotamatyczne, tak jak ten nowy po angielsku (czy frazy długi ogon i nie jakość szczególnie konkurencyjne, bo zależy mi na dotarciu do kilkuset osób miesięcznie, które byłyby zainteresowane taką tematyką. Czy możecie podpowiedzieć, czy coś jeszcze poza pisaniem po angielsku powinienem zrobić inaczej niż dla moich polskich stron? Może macie rady jak przyspieszyć pozycjonowanie takiej nowej strony, ale nie w PL? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozycjonowanie to oprócz samych treści nadal zdobywanie linków najlepiej ze stron tematycznie i językowo zbieżnych.

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pozycjonowanie jest na ogólnych zasadach. Budowa dokumentu = strony HTML to trochę inna sprawa powinna mieć deklarację języka strony:

https://www.grupatense.pl/blog/poprawna-deklaracja-jezyka-strony-z-wykorzystaniem-html-lang/

• Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Można jeszcze rozważać geolokalizację serwera hostingowego, co równa się jego IP w kraju pod jakiego mieszkańców dana strona jest kierowana.
W każdym bądź razie unikać serwera geolokalizowanego danym kraju dla mieszkańca antypodów, bo pingi będą po 150 ms czyli ZA DUŻO ?

Teraz, Korpo napisał:

dla e-sklepów też to trzeba?

A 3ym się rożni e-skle od "innej strony" w okręconym języku ?

Godzinę temu, Tomasz11 napisał:

Pomiędzy domanami? W jakim sensie? Jak to działa?

tak samo jak pomiędzy adresami ustawiasz jako hreflanga po prostu inną domenę np:(nie pamiętam czy dobre oznaczenie języka dałem)

Jeżeli sklep na domenach pl i cz

<link rel="alternate" hreflang="pl-PL" href="https://sklep.pl" />
<link rel="alternate" hreflang="cs-CZ" href="https://sklep.cz" />

Pozdrawiam

Pysio

• Like 1

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

W dniu 30.03.2023 o 13:09, Pysio napisał:

Pamiętaj, że hreflanga możesz mieć również między domenami.

Hreflang działa tylko w obrębie wewnętrznym, czyli między katalogami lub subdomenami. Między zewnętrznymi domenami nie działa. Można tylko podlinkować poprzez flagi.

W dniu 29.03.2023 o 09:43, Tomasz11 napisał:

Może macie rady jak przyspieszyć pozycjonowanie takiej nowej strony, ale nie w PL

Według mnie najlepsza opcja jeśli chodzi o SEO to domena globalna .com , .net lub inne rozszerzenie i wersje językowe w katalogach /de/ , /pl/ , /es/ itd. Całość spinasz hreflangami i w trakcie kampanii LinkBuildingowej nastąpi efekt synergii wszystkich wersji językowej. Generalnie linkujesz jedną domenę i wszystkie wersje językowe idą do góry.
Osobne wersje językowe na osobnych domenach - teoretycznie większe bezpieczeństwo, ale każdą domenę tak naprawdę pozycjonujesz osobno i konieczne są większe nakłady na LinkBuilding.

W dniu 29.03.2023 o 10:45, Tomasz11 napisał:

A czy linki z grup zamkniętych na FB mają jakąś wartość? Bo tam głównie na takie wąskie tematy są treści 

Jeśli te zamknięte grupy nie są indeksowane przez Google to nie będą miały wpływu te linki.

Natomiast każdy link znajdujący się w zasobach, które Google może indeksować będzie mieć jakiś wpływ na pozycje strony, jeśli skierować tam Google boty.

• Thanks 1

4 godziny temu, s_matysik napisał:

Hreflang działa tylko w obrębie wewnętrznym, czyli między katalogami lub subdomenami. Między zewnętrznymi domenami nie działa. Można tylko podlinkować poprzez flagi.

A Google mówi, że działa

https://developers.google.com/search/docs/specialty/international/localized-versions#sitemap

Dodatkowo widziałem to na stronach konkurencji.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi