Skocz do zawartości

Social Media - Które mają największy wpływ na pozycjonowanie?

RabbitTransPoland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem urodzaju jak chodzi profile w social media. 

Utworzyłem firmowe profile w wszystkich liczących się kanałach poza tik tokiem Printerestem i Wkontakte.

Niestety zajmuje się tym samemu i nie mam budżetu by to komuś zlecić. Nie jestem w stanie samemu ogarnąć wszystkiego tak żeby to miało ręce i nogi. 

Pytanie, który kanał poza formatami wideo obecnie jest najlepszy pod względem oddziaływania na pozycjonowanie strony. 

Muszę się skupić na dwóch profilach, jednym będzie na pewno FB ze względu na pozyskiwanie ruchu oraz klientów Taxi.

Jestem w stanie Jeszce prowadzić jeden profil i muszę wybrać czy robić to na Twitterze Linkedinie czy może przeżycia się na Printerest Instagram.

Inaczej zadam pytanie który kanał Social Media najlepiej kopie w SEO ? :P 

Gdyby ktoś potrzebował kiedyś transportu z lotniska w Gdańsku to zapraszam do skorzystania z Rabbit-Trans. Na hasło Zgred lub Forum Pozycjonowania przygotuje dobre rabaty. :D

12 godzin temu, SzlafRock napisał:

Linkedin i Twitter 

A masz może jakieś linki do badań czy artykułów które to potwierdzają? Czy na własnym doświadczeniu.

Ja coś tam czytałem ale datowanego na 2018/19 jak dobrze pamietam. 

Gdyby ktoś potrzebował kiedyś transportu z lotniska w Gdańsku to zapraszam do skorzystania z Rabbit-Trans. Na hasło Zgred lub Forum Pozycjonowania przygotuje dobre rabaty. :D

Godzinę temu, RabbitTransPoland napisał:

A masz może jakieś linki do badań czy artykułów które to potwierdzają?

nie ma takich badań.

SM pośrednio mają wpływ na SEO ale nie tak jak sobie pewnie wyobrażasz - jeśli temat jest chwytliwy to moga pojawić się wzmianki, cytowania lub nawet linki do publikacji.

SM dają zasięgi ale tez przyspieszają indeksację.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

A powiedz mi czy wszystkie SM tak samo oddziaływują? 

Z tego co właśnie czytałem to niby Tweeter lepiej z racji tego ze mają jakaś umowę z Googlem...

Linkedin ponoć lepiej działa od FB..

Rozumiem ze to nie jest tak że Link na FB działa tak samo jak link na jakimś forum tym bardziej jak jest dofollow.

Jeszcze jedno mnie nurtuje, czy samo już posiadanie konta firmowego na jakimś kanale SM daje pozytywny wpływ czy dopiero publikacje na nim zamieszczane?

I trzecia myśl jaka mi chodzi po głowie, przeglądam sobie za pomocą Ahrewsa linki mojej konkurencji, sporo firm taxi ma poumieszczane linki w sygnaturach na forach internetowych oraz w listach użytkowników.  Zaczęłam więc kopiować moja konkurencje, tyle że nie wiem czy to są linki kupione X lat temu i czy np nadal jest sens to robić czy tylko strata czasu.

Pytam się bo umieściłem np link do Bloga w sygnaturze jednego z forów na którym kiedyś sporo czasu spędziłem, GSC zaindeksowalo mi ponad 300 linków z tego forum a nie zauważyłem jakiejś różnicy w pozycjach czy szybszego dodawania słów kluczowych w artykułach blogowych.

Jednym słowem czy fora internetowe nadal dają moc czy tylko niektóre lub w ogóle szkoda prądu lepiej skupić się na artykułach sponsorowanych? 

Moze zacznijmy jeszcze raz: SM nie ma wpływu bezpośredniego na SEO. Tylko od treści zależy jakie będzie zaangażowanie na SM i jak to się przełozy posrednio na np linki ... 

Profile SM pomagają przy tym jak ktos bedzie szukał fraz typu "firma + opinie" wtedy w topach masz strone www oraz profile social media dzieki czemu opinie na portalach zewnetrznych są nizej.

nic ponadto nie osiągniesz... no opcjonalnie jeszcze knowledge graph dla zapytań brandowych.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wg dlaczego mi ta myśl chodzi po głowie.

Ostatnio przeczytałem książkę SEO Marketing Pana Adriana Andrzejczyka i tam pod koniec było przedstawione badanie z wniosków którego utworzenie profilu SM kopie tak samo jak wizytówka NAP.

Badanie jest z początku 2021 roku

Wspomniałeś że SM pomagają w indeksacji. 

Czy np jak mi jakiś artykuł co jakiś czas wypada z indeksacji to warto utworzyć na jego temat wpis na SM ? może to pomóc? 

11 minut temu, RabbitTransPoland napisał:

tworzenie profilu SM kopie tak samo jak wizytówka NAP

yyy yyy yyy ... osh ku*r*fa .... logika; gdyby tak było miałbym pierdyliard wizytówek na twiterze a mam tylko 3 ... 

Teraz, RabbitTransPoland napisał:

utworzenie profilu SM kopie tak samo jak wizytówka NAP

Słowo klucz "utworzenie". Posiadanie czy utworzenie profilu działa podobnie - lekko kopnie - po warunkiem właściwej nazwy profilu. Cały widz jest w tym ze twoja konkurencja posiada te profile od xx czasu. Mniej lub bardziej aktywnie prowadzone. 

Nikt tu nie wspomniał o profilu na mapkach czyli Google Business Profile który też jest specyficzną formą socjal media. 

Nie ma problemu z prowadzaniem kilku profili. Przecież nikt cię tutaj nie zmusza do publikowania super unikalnej i obszernej treści ani pisania chwytliwych i ironicznych haseł pokroju A.S. Bytom. 

Do prowadzenia wielu profili korzysta się z zapier.com albo wielu innych podobnych rozwiązań 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Godzinę temu, RabbitTransPoland napisał:

Z tego co właśnie czytałem to niby Tweeter lepiej z racji tego ze mają jakaś umowę z Googlem...

Linkedin ponoć lepiej działa od FB..

Twitter nie ma żadnej umowy podpisanej z Google ale wiadome jest, sygnały z social mediów to czynniki rankingowe dla wyszukiwarek.

W chwili obecnej najlepszymi socialami dla seo są właśnie Twitter i Linkedin. To też zależy od branży jaką pozycjonujemy.
oczywiście profile na socjalach muszą żyć ale robią robotę. U mnie średnio jest 80% wejść z sociali ale tak jak pisałem to zależy od branży.

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

4 godziny temu, zgred napisał:

yyy yyy yyy ... osh ku*r*fa .... logika; gdyby tak było miałbym pierdyliard wizytówek na twiterze a mam tylko 3 ... 

No właśnie. I dlatego zadaje tutaj to pytanie. 

Nie to że podważam te badanie ale mogę je tez źle interpretować lub może być ono w 2023 już nie aktualne. 

Fakt jest taki że było ono przeprowadzone specyficznej próbie. Kto ma dostęp do tej książki rozumie o co chodzi. 

Na pewno inaczej się to ma do już istniejącej od jakiegoś czasu strony. 

Co do wizytówki google gdzieś czytałem że warto dodawać jak najwiecej produktów. Ale nie znalazłem nigdzie by ktoś pisał o dodawaniu artykułów i przekazywaniu z linków w nich jakiejś mocy czy innym pozytywnym wpływie. 

4 godziny temu, Grey Ronin napisał:

Słowo klucz "utworzenie". Posiadanie czy utworzenie profilu działa podobnie - lekko kopnie - po warunkiem właściwej nazwy profilu. Cały widz jest w tym ze twoja konkurencja posiada te profile od xx czasu. Mniej lub bardziej aktywnie prowadzone. 

Nikt tu nie wspomniał o profilu na mapkach czyli Google Business Profile który też jest specyficzną formą socjal media. 

Nie ma problemu z prowadzaniem kilku profili. Przecież nikt cię tutaj nie zmusza do publikowania super unikalnej i obszernej treści ani pisania chwytliwych i ironicznych haseł pokroju A.S. Bytom. 

Do prowadzenia wielu profili korzysta się z zapier.com albo wielu innych podobnych rozwiązań 

Wiesz co, dla ludzi co siedzą w tym temacie pewnie to jest no problem. Ja się cały czas powoli tego wszystkiego uczę i po prostu ledwo to ogarniam już wszystko. 

Ilość tematów do ogarnięcia jest mega dużą. Zdecydowanie za dużą dla jednej osoby. ?

I tak mega ruszyłem z kopyta jak odkryłem ChatGpt i BigChat gdyby nie te dwa nażedziw to jeszcze długo byłbym w czarnej d...

Nie ma prostej odpowiedzi. Jeżeli chodzi o skuteczność to pytanie w których mediach mieszka Twoje grono odbiorców. Statystyki i strukture uzytkowników poszczegolnych mediów łatwo odszukasz

Lniane ubranka retro dla dzieci

Bloomersy dla dziewczynekSukienki lniane na latoEkologiczny sklep z ubraniami dla dzieci oversize

Awake for Kids - handmade by nature

• 4 tygodnie później...

Ja nie widzę żadnej różnicy po utworzeniu konta w większości SM. Natomiast dobrze sprawdza mi się dodanie linku do wpisu blogowego, który opisuje ciekawe zagadnienie z danej branży i ma chwytliwy tytuł. Dzielę się takim wpisem na grupach tematycznych i wiele razy zdarzyło się, że użytkownicy sami udostępniali to w dyskusjach na innych grupach, dzięki czemu mialem ruch z SM nawet przez kilka tygodni po wrzuceniu posta. 

Teraz próbuje się uczyć Printeresta ale totalnie nie kumam tego medium. A może bardziej trafnie, nie mam pomysłu na używanie printeresta w mojej branży. 

Nie mniej Tak jak napisał kolega powyżej samo dodawanie postów ładnie buduje zasięgi choć też nie jest to takie łatwe. Sporo grup ma bardzo rygorystyczne podejście do linkowania, a zwłaszcza w momencie gdy używasz adresu z nazwą brandu.