Skocz do zawartości

[hosting] Raport z miesięcznych testów uptime WWW

lieszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie praktycznie mija miesięczny okres testowania uptime usług WWW paru "tanich hostingów"

Test oparty był o host-tracker.com metoda HEAD co 1 minutę.

Okres testów: 16 luty 2007 - 17 marca 2007

Lista Firm w kolejności od najlepszego uptime do najgorszego:

1. masternet.pl - 99.87% - DOWN: 49 minut link

2. prothost.pl - 99.65% - DOWN: 2 godzin 11 minuty link

3. efuturo.pl - 99.10% - DOWN: 5 godzin 40 minut link

4. jor.pl - 96.65% - DOWN: 22 godzin 38 minuty link

5. netiro.pl - 94.61% - DOWN: 1 dzień 9 godzin link

(statystyki te nie są aktualizowane na bieżąco więc mogą być małe wachania)

Wkrótce kolejny raporty z testów (więcej tanich hostingów)

Może komuś to się przyda jeżeli nie to trudno.

Ale na pewno może to być "małe" rozpoznanie wśród jakości oferowanych usług.

PS. proszę tylko bez komentarzy typu: "bezsensu lub od firm w stylu: meliśmy małe problemy ze sprzętem ale już będzie coraz lepiej"

Pzdr.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ponizej 98% to juz masakra jest. Juz wlasciwie mniej niz 99 daje do myslenia, ale te rzedu 96-97% powinny juz dawac jakies rabaty... Oczywiscie tez to wszystko zalezy od pory padu. Bo np. moze pasc na 4 godziny miedzy 2-6 w nocy, a moze tez na godzine 15-16 - roznica jest kolosalna!

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

prawda jest taka, ze niewielu hostingowcow moze zapewnic naprawde wysoki uptime. bo jak to zrobic, kiedy serwerownia jest za ocenem, a sprzet tani? od jakiegos czasu uzywam Iq.pl i widze, ze jednak to, ze serwerownia jest w Polsce a sprzet markowy ma bardzo duzy wplyw na jakosc hostingu :D

pozdrowienia.

googlerulz.

a co do UPTIME ? ma serwerownia za oceanem ?

Te za oceanem cześciej padają czy jak :D?

Bo ja mam w kilku miejscach za oceanem i życze takich uptime w europie i cen oczywiście.

Ja rozumiem tania maszyna, albo przeładowana maszyna zły admin. Ale DC mozna znalezc za oceanem bardzo dobre.

prawda jest taka, ze niewielu hostingowcow moze zapewnic naprawde wysoki uptime. bo jak to zrobic, kiedy serwerownia jest za ocenem, a sprzet tani? od jakiegos czasu uzywam Iq.pl i widze, ze jednak to, ze serwerownia jest w Polsce a sprzet markowy ma bardzo duzy wplyw na jakosc hostingu :D

Ciekawe, mam zupelnie inne doswiadczenia. Jak na razie to hosting polski w mojej opinii moze najwyzej "buty szorowac" temu z usa, niemiec czy np. holandii. Dlaczego? Dlatego ze w Polsce rzadko sie zdarza, zeby technicy pracowali po nocach czy w niedziele (i swieta). Notoryczne przypadki to pady na kilka dni w okresie tzw. dlugich weekendow (popytajcie userow np. v.pl [teraz hosting home.pl bodajze] i innych tego typu firm). Co do iq.pl to nie bede sie wypowiadal - nie znam tej firmy.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

#miz, nie wiem czy zauważyłeś ale w poście wyraźnie napisałem "tanie hostingi", więc jaki sens ma tu wyjeżdżanie z iq?

Lokalizacja serwera (czy to USA, czy DE) ma wpływ na jego uptime? - o czym Ty w ogóle piszesz?

No ale cóż, zawsze ktoś musi zrobić bałagan w tematach.

EDIT jor.pl na chwilę obecną spadł do:

jor.pl - 96.65% - DOWN: 22 godzin 38 minuty

i dalej zalicza od ostatnich dni dosłownie godzinowe pady :|

Reszta praktycznie bez zmian.

Za kilkanaście dni lista zostanie zaktualizowana o nowe "tanie hostingi"

Od czasu do czasu również zaczynam testować szybkość oraz "konkretność" odpowiedzi od BOK "tanich hostingów", zapytania o oferty, możliwości, etc - a nie zwykłe mydlenie oczu i odpowiadanie na część pytań.

Póki co najlepszym uptime oraz szybkością reakcji oraz konkretnymi odpowiedziami jest:

MasterNET.pl

Widać, że firma stara się, choć ceny chyba nie są aż tak niskie i nie za wysokie? w sam raz?

Pzdr.

Popieram post Arka - tez bardzo mnie interesują uptimy takich hostingów, wiadomo.

Kilka miesięcy temu kupiłem sobie małe konto na jor.pl, bo był tak zachwalany - a teraz mam zgryza, bo pada co chwilę! Mam tam raptem swojego bloga o katalogach, ale bardzo go lubię i denerwuje mnie, gdy trzy razy na dobę wisi po godzinie.

Proponuję dodać też: exh.pl (były nuh.pl), bo tani i jakoś ostatnio działa sprawnie. (Ale tylko na zaplecze, i to mniej ważne.)

--

edit - literówki

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

lieszek: iq ma tania marke - Proste.pl, ktora tez ma serwery w Polsce. A co ma lokalizacja serwera do uptime? coz! myslalem, ze mam do czynienia z profejsonalistami, ale jesli nie to wyjasnie! :) jesli firma ma wlasne DC to wiadomo, ze w razie awarii czy zawieszenia serwera reakcja bedzie znacznie szybsza niz w momencie kiedy jakas osoba z jakiegos hostingu XYZ musi wyslac maila do ThePlanet czy innego LayeredTech i czekac az ktos zajmie sie serwerem.. jesli serwery sa w Polsce a firma tak jak np. IQ.pl ma swoj wlasny staff do ich obslugi to taki problem zanika.

pozdrowienia.

googlerulz.

Miz, chylimy przed Toba czola, my - biedni amatorzy. :)

Szkoda ze prawdziwe firmy hostingowe (czyli m.in. [nie wszystkie!] z USA) wiedza o awarii w ciagu 10 sekund i nikt nie musi wysylac zadnego maila.

No ale mozemy sie mylic, w koncu jestesmy tacy nieprofesjonalni... ;)

Arek, gdybys byl w stanie ubrac swoje mysli w jakies lepsze slowa bylbym wdzieczny, bo aktualnie kompletnie nie da sie zrozumiec dlaczego piszesz o amerykanskich firmach kiedy jest mowa o polskich firmach hostingowych z tanimi kontami wynajmujacym np serwer w stanach czy niemczech..

pozdrowienia.

googlerulz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności