Skocz do zawartości

[hosting] Raport z miesięcznych testów uptime WWW

lieszek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Naprawde nie wiesz

dlaczego piszesz o amerykanskich firmach
...
wynajmujacym np serwer w stanach czy niemczech..

Jesli jeszcze nie zauwazyles, ze sam odpowiedziales sobie na swoje pytanie, to ja ci niestety nie pomoge :)

Moge jedynie POSTARAC sie wytlumaczyc: jak sam napisales, mowa jest o polskich firmach, ktore "dzierzawia" serwery za granica (no moze poza jor.pl). Stad poruszam temat o hostingu w USA (firmach, fizycznych i prawnych wlascicielach maszyn), ktore dbaja o te serwery. Stad tez pisze o tym, ze PORZADNE firmy z USA wiedza o awarii momentalnie i nikt z Polski czy nawet Zimbawbe nie musi ich powiadamiac o padzie. Tylko jeszcze raz podkresle: mowie o porzadnych firmach (a nie tzw. "krzakach"). Ja wiem ze ludzie sa spazeni niektorymi przypadkami (np. i365.pl), ale blagam - nie wkladajcie wszystkich do jednego gara! To ze znajdzie sie jakas jedna firma (o ktorej piszesz - iq.pl - ktorej osobiscie nie znam) to wcale nie znaczy ze od razu caly rodzimy hosting jest wspanialy, a ten z USA (po aferach z i365.pl itp) do niczego. Moje wspomnienia z uzywania hostingu w Polsce sa masakryczne, o czym juz pisalem. Ja wiem, ze jestes wniebowziety firma iq.pl (i ja tego nie kwestionuje, bo - bo pisze 100 raz - nie mialem nic z nimi do czynienia), ale powiem ci, ze 3 lata temu i365.pl zyskalo dzieki mnie ok 25 klientow, bo moglem za nich lewe jadro oddac. Dzis maja do mnie wielki zal o to. I powiedz tak szczerze, czy polskie serwerownie cos gwarantuja? Nic - tak naprawde jak firma bedzie miala pasc (lub maszyny - patrz i365.pl) to padnie i nic jej nie zatrzyma. To samo tyczy sie uptime. Moze i iq.pl ma uptume 100%, ale to wcale nie znaczy ze: 1. firma obok nie moze miec uptime np. 80% a firma z USA oddalona o tysiace km. 99,999%, ktore pozniej mozna sprzedawac w kraju. I wierz mi, ze firmy z takim uptime to nie jest zasluga TYLKO sprzetu, ale tez administracji, ktora pracuje 24h/dobe takze w swieta i nikt nie musi ich informowac o padach bo sami doskonale o nich wiedza.

Sie rozpisalem :)

PS. var1at, czy twoja wypowiedz byla kierowana do mnie? Moze nie, ale jesli tak, napisz prosze w ktorym miejscu chwale sie czymkolwiek lub oszczedz mi wzroku, bo mam do czytania lepsze rzeczy niz typowe prowokacje (w celu wkurzenia czlowieka).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

wyluzuj...

Sorry (ciezki dzien) :)

Po prostu nie lubie jak sie wklada wszystkich do jednego wora...

Ale tak podsumowujac: cieszmy sie z tego tematu, bo to chyba pierwsze w miare obiektywne porownanie tego typu.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Miałbym tylko jedno małe zastrzeżenie, to jest badanie stron głównych hostingu, a z tym co się spotkałem w swojej karierze z 70% hostingów nie hostuje swoich głównych stron wraz ze stronami klientów...

dla przykładu

prothost.pl

75.126.90.207

i dowolna subdomena z prothost (ot22.prothost.pl)

Odpowiedź z 81.219.17.6

Więc bardziej można się dowiedzieć jak hostingodawcy dbają o swój główny serwer..

arek_inc nadal mam wrazenie, ze nie wiesz do konca o czym piszesz. Ja mowilem tylko i wylacznie o tanich hostingach, ktore kupuja dedyki w USA czy innych krajach, a potem maja problem z ich zarzadaniem, a nie o amerykanskich odpowiednikach home.pl czy IQ zajmujacych sie hositngiem shared..

pozdrowienia.

googlerulz.

Miz, ja wlasnie o takich firmach pisze. Przeciez kupujac dedyka czy nawet resellera firma ma ograniczony dostep do sprzetu. W przypadku pada nie zawsze reset pomoze, trzeba miec fizyczny dostep do serwea. PORZADNA firma ktora sprzedaje dedyka nie mowi "sprzedalem, przez rok sie tym nie interesuje" tylko go monitoruje i interweniuje w przypadku awarii. Reasumujac: chodzi mi o to, ze dobre firmy dbaja o swoich klientow a nie pozostawiaja ich samych sobie...

• 3 tygodnie później...

Ja troche serwisów też monitoruje, dziś wlasnie przejdzalem panel i...:

host247.pl

monitorowany od 2006-04-13 (361 dni)

uptime całkowity: 99.83%

uptime w tym roku: 99.98%

ostatni pad: 70 dni temu.

xpx.pl

monitorowany od 2006-08-11 (240 dni)

uptime całkowity: 99.95%

uptime w tym roku: 100.00%

ostatni pad: 118 dni temu.

isx.pl

monitorowany od 2006-08-11 (240 dni)

uptime całkowity: 92.07%

uptime w tym roku: 99.69%

ostatni pad: 24 dni temu.

eth0.pl

monitorowany od 2006-08-29 (223 dni)

uptime całkowity: 99.73%

uptime w tym roku: 100.00%

ostatni pad: 142 dni temu.

Może komuś ułatwi to wybór serwera ;)

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

#Ptaq ale co Ty dokładnie monitorujesz?

cały serwer(ping) czy daną usługę 'WWW', co jaki czas?

bo...

wg:

host-trackerhost247.pl

Ps. moje statystyki po ok ~40 dniach zostały zresetowane przez host-tracker, sam nie wiem dlaczego

aktulanie porównując do pierwszego zestawienia z ~30 dni nadal w czołówce utrzymują się (test ~10dni):

1. eFuturo,pl 100.00%

2. MasterNET.pl99.99% 1 min(s) 27 sec(s)/2

Z pozostałych z pierwszego zestawienia hostingi mają nawet po parę godzin padu...

Pzdr.

2.

Lieszek, jesli chodzi o efuturo to troche bez sensu ze monitorujesz ich strone glowna. To jakis belgijski serwer, nie wiem czy oni trzymaja tam strony klientow. Na allegro sprzedaja teraz serwery w Polsce, a ja mam jeszcze niemiecki, ktory pada srednio (zeby nie oceniac bezpodstawnie - X) razy dziennie (s1.x12.pl) - prosze, sprawdz ten serw.

Edit:

Host-tracker zaczął udostępniac buttony samoaktualizujace sie :przytul: Mozna je wrzucic na poczatek watku Lieszek :)

Ja używam Host-tracker'a

sprawdza co 15min.

Podpiety jest pod moje stronki - bo znam praktyki i to bardzo czeste ze strona samego hostingu jest zupełnie na innej maszynie.

Co do tego co pisal arek_inc, zgadzam się ze ciezko troche oceniać bo każda wieksza a nawet mniejsza firma ma po kilka serwerów i by bylo wiarygodnie trzeba by bylo wiekszosc z nich monitorować. A i tak by nie bylo pewnosci ze zaraz wykupią kolejny co bedzie co chwile padał i osoba ktora patrzyla na takie nasze uptimy powie co jest grane.

Ale jako BARDZO ogolny wyznacznik moze cos takiego posluzyc.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności