Skocz do zawartości

[Witryna mi spadła w wynikach] odwieczne pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Po aktualizacji Google uważałabym na katalogowanie (czyt to ręczne czy automatyczne) bo można zarobić bana. Lepiej postarać się o dobrze dobrane treści na stronie i optymalizację.

Edytowane przez gwiazda_poludnia

Witam serdecznie.

Prowadzę stronę firmową ojca od kilku lat (będzie już z 5).

Zawsze jakoś sobie radziłem sam i suma sum efekty były zadowalające.

Teraz się zmieniło - cały czas, próbuje optymalizować, dodaje tekst, rozbudowuje; a efektów brak

Pozycja strony zachowuje się dziwnie: coś dodam, zmienię, zaraz skacze na pierwsze miejsce, kilka/kilkanaście godzin i jest na drugiej stronie... i tak kilka miesięcy. Mój wykres wyświetleń na narzędziach google wygląda jak grzebień.

Coś muszę robić źle albo coś spieszyłem. Pisanie na forum jest dla mnie ostatecznością, ale już podchodziłem do sprawy z kilku stron, analizowałem, sprawdzałem i po prostu skończyły mi się pomysły!

adres strony https://ubezpieczenia-lodz.net/ najbardziej mi zależy na frazach z użyciem słów "pzu" "łódź" "ubezpieczenia"

Proponuję poprawić słowa kluczowe do strony głównej.

Aktualnie masz:

"Agent,Ubezpieczeniowy,PZU,Ubezpieczenia,Łódź,Lodz,Powszechny Zakład Ubezpieczeń,ofe"

Trochę ciężko pozycjonować na takie pojedyncze słowa :)

Poza tym:

- coś siadło kodowanie polskich znaków - może to utrudniać załapanie Googlowi o co chodzi w treści tej strony

- masz trochę za mało tekstu

Edytowane przez gwiazda_poludnia

Kodowanie naprawiłem. Keywordy też są nowe i zdywersyfikowane w zależności od podstrony (tak jak tytuły i opisy).

Tekstu wydawało mi się, że jest dużo, ale jak nie to będę dodawał systematycznie.

Reklamę wywaliłem.

Co do linków zewnętrznych to poradźcie coś, bo nie mam na tyle wiedzy żeby coś postanowić

Edytowane przez xseper

Panowie, zastanawiając się co jest przyczyną spadków, bądź również zupełnego zniknięcia niektórych moich fraz w googlu przejrzałem swoje linki przychodzące i jestem wściekły. Ktoś podłożył mi ewidentnie świnię! W zakładce "testy" na tym forum jeden z pozycjonerów testował czy da się celowo komuś zaszkodzić linkami i wyszło mu że nie. A jednak kurde się da i ja jestem tego przykładem.

Znalazłem jakieś 50-60 linków przychodzących do mnie z kiepskiej jakości precli. W każdym preclu ten sam artykuł, bez żadnych synonimów.

Domyślam się co to za człek mógł to zlecić. Ważniejsze pytanie co z tym teraz zrobić bo mi strona cały czas leci na łeb na wszystkie frazy.

Zrobiłem listę, zgłosiłem wczoraj do google zrzeczenie się tych linków, ale czy to wystarczy i kiedy da rezultaty. Lexy na swoim blogu napisała że trzeba jeszcze napisać do Googla prośbę o ponowne rozpatrzenie witryny. Ale czy faktycznie to dobry pomysł? Przecież poza tymi chamskimi linkami, którymi jedna życzliwa menda mnie poczęstowała, Googlerzy będą widzieli również moje działania. Wy byście do nich napisali??

Te precle to ewidentnie jakiś system wymiany linków. Te wpisy z linkiem do mnie były publikowane od 5 kwietnia zeszłego roku, więc chwilę to trwało zanim zaczęły mi szkodzić, ale na nieszczęście dla mnie efekt został osiągnięty.

Panowie może ktoś z Was będzie wiedział czym zostałem poczęstowany. Podaję kilka przykładowych stron tych precli, może ktoś zna tą spamiarkę:

userbot.pl, jbot.pl, biznesbot.pl, malowniczy.pl, miteria.com, wbot.pl, dbot.pl, zmienzawod.com.pl (to chyba aluzja do mnie), rbot.pl.

Jak widać osoba odpowiedzialna za tą spamiarkę bardzo lubi słowo "bot". będę wdzięczny za pomoc w namierzeniu do kogo należą te precle.

Edytowane przez gilo2

okazało się dane firmy rejestrującej domeny z tego systemu spamu nie zostały ukryte. domeny należą do firmy KnowledgeHub, występującej też pod nazwą Nowoczesna Firma S.A. Napisałem do nich, jak będzie trzeba to jeszcze zadzwonię. A jak i to nie pomoże to wybiorę się tam osobiście i zrobię im z xxxx jesień średniowiecza ;)

a już Ci odpowiadam.

Podejrzewałem czyjąś złośliwość i celowość tych działań a okazało się że cała sytuacja wynikła z... ludzkiej głupoty. Jak udało mi się ustalić jakiś pseudo pozycjoner zatrudniony w firmie Nowoczesna Firma S.A. skopiował mój artykuł z portalu typu "artykuły do przedruku":

https://artelis.pl/artykuly/24447/uzywane-felgi-kupowac-czy-nie

następnie dostawił swoje linki w treści i skopiował ten artykuł żywcem na bliżej nieokreślonej liczbie spamerskich stron typu "precel".

Dzwoniłem dziś do tej firmy i człowiek z którym rozmawiałem obiecał usunąć te linki prowadzące do mojej witryny, ale na obecną chwilę nic się nie zmieniło :(

Przez czyjąś głupotę dostałem zapewne od Google jakiś filtr. Włożyłem całe serce w ten portal a ktoś zmarnował moją pracę.

ludzka głupota nie zna granic, ale niestety szkodzi innym!

Ta "firma" od siedmiu boleści powinna reklamować się jako: Nowoczesna Firma, archaiczne metody (pozycjonowania)

Jeśli te linki nie znikną zgodnie z moją prośbą to mogę zapewne pozwać ich o działanie na moją szkodę. Szukam specjalisty SEO, który wykaże to przed sądem :)

Działali zgodnie z regulaminem artelis.

2. Użytkownicy mogą korzystać z zasobów Serwisu na zasadach licencji Creative Common, co oznacza, że mogą oni kopiować artykuły zamieszczone przez Autorów i umieszczać je w swoich serwisach i innych swoich publikacjach elektronicznych w niezmienionej formie tj. łącznie z wszystkimi linkami i stopką autorską.

Niech je usuną a kiedy to nastąpi zgłoś stronę do ponownego rozpatrzenia ze stosownym komentarzem.

już zgłosiłem. nie wiem tylko ile to będzie trwało :(

a to co mi napisał Pan

Paweł Zinkiewicz | SEO manager

"a metody są takie jakie chce rynek, tutaj chodzi tylko o zarobek.

Jest popyt, zapewniam podaż.

Nie interesują mnie efekty osób wynajmujących ani ich intencje."

Dostałem odpowiedź od Googla że nie wykryli żadnego filtra ("no manual actions") nałożonego na moją stronę. Więc jak uzasadnić to że na jedno ze słów kluczowych strona poleciała w przepaść. Przez dobre 2 lata ten anchor "bujał sie" między 6 a 15 pozycją, a miesiąc temu zniknął. Raz jak szukałem to znalazłem ten anchor na 16 stronie w wynikach ( !!!). A przede mną było 10 stron z odnośnikami do aukcji allegro.

Czy to możliwe że taki skok był spowodowany samą zmianą w algorytmach?

Plusem odpowiedzi z Googla jest to że nie stwierdzili że moja strona jest niezgodna z ich wytycznymi. Chyba że tego już nie sprawdzali.

Edytowane przez gilo2

• 2 tygodnie później...

Od ponad tygodnia, pomimo stałego i regularnego linkowania poprzez katalogi/precle/stałe linki TR ( nie pierwszy lepszy syf ), na większość fraz zaliczam spore spadki o kilkanaście pozycje, a niektóre w ogóle wylecialy poza pierwszą setkę. Nie bardzo wiem czy coś robię źle, ewentualnie co sprawdzić ( tu mam raczej ograniczone możliwości ). Pozycjonuję mniej więcej od 1.5 miesiąca swoją witrynę www.mm-foto.pl

W zasadzie z druga domeną dzieje się podobnie ( www.michalmazurowicz.com ).

Czy znów coś Google działa i robić dalej swoje ?

Edytowane przez wookie85

gilo2 - proponuje zoptymalizowac strone. Taka stopka ktora masz obecnie jest dosc dziwna .....

Czy to nie jest przypadkiem nieunikalny content ? https://ubezpieczenia-lodz.net/agent-ubezpieczeniowy.php

Zdaje sobie sprawę, że cytujesz tutaj przepisy, ale możesz je napisac w inny sposób, tak by Ci google duplicate lnie liczyło.

Treści na stronie BARDZO mało

|Co więcej, działania które przeprowadziła tamta firma o której pisałeś, na pewno nie są powodem Twoich problemów.

gilo2 - proponuje zoptymalizowac strone. Taka stopka ktora masz obecnie jest dosc dziwna .....

Czy to nie jest przypadkiem nieunikalny content ? https://ubezpieczenia...pieczeniowy.php

Zdaje sobie sprawę, że cytujesz tutaj przepisy, ale możesz je napisac w inny sposób, tak by Ci google duplicate lnie liczyło.

Treści na stronie BARDZO mało

|Co więcej, działania które przeprowadziła tamta firma o której pisałeś, na pewno nie są powodem Twoich problemów.

Hej,

nie wiem skąd pomysł że /https://ubezpieczenia-lodz.net/ to moja strona. Ja mówię o https://opon-market.pl. treści na mojej stronie nie brakuje.

może masz rację, że tamte linki mi nie zaszkodziły. Google twierdzi że nie złapałem żadnego filtra, ale też takie śmieciowisko nie pomaga i lepiej nie mieć z takim "zapleczem" nic wspólnego, bo nie wiadomo kiedy można "oberwać" za coś takiego.