Skocz do zawartości

[Witryna mi spadła w wynikach] odwieczne pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

hej, mam ogólne pytanie do wszystkich, ostatnio zastanawialiśmy się czy adres strony bez podlinkowania ma jakieś znaczenie np. w stopkach na forach po wypełnieniu opcji tekst stopki i wstawieniu linka (BBC) na stronie forum pod postem adres strony nie był podlinkowany tylko wyświetla się np. (https://przyklad.pl) czy to jakiekolwiek znaczenie dla robotów itd?

Ostatnio spotkałam się z takim forum gdzie wszyscy jeden za drugim spamowali takimi stopkami czy to się w ogóle opłaca czy to tylko strata czasu?

Robot to widzi jako normalny link. Opłaca się, ale nie na każdym po kolei forum, a te zaspamowane bym sobie odpuścił.

hej dzięki za info, ale jak teraz czytam to myślę ze można to nie do końca zrozumieć bo w moim wcześniejszym poście przykładowy link automatycznie się podlinkował a chodzi mi o sytuacje, gdzie stopka nie jest klikalna a tekst wygląda jak zwykły link. I czy robot jakoś np na podstawie http rozpoznaje ze to jest link i przekazuje jakąś moc?

Mam nadzieję ze teraz jest jasno napisane, albo po prostu wejdźcie na forum.edu.pl i tam zobaczcie jak wyglądają te stopki, będzie najłatwiej

Pozdrawiam

E.

Edytowane przez Evlin

No to ja również popłaczę i poużalam się...

Jedna z moich stron wyleciała z top10 na grubo ponad 100. Co istotne w między czasie żadnych zmian na stronie nie dokonywałem, linków przychodzących do strony pojawiało się dla frazy max. 1/dobę. Dowiedziałem się, że problemem może być ilość backlinków, których suma wynosiła 4100 a pochodziła z ok 150 domen.

Powodem tego był fakt, że na jednej ze stron, gdzie domena była reklamowana na każdej podstronie, spamerzy dodali mnóstwo treści, które były pozycjonowane....

Podstron "spamerskich" już nie ma od jakiegoś dłuższego czasu (ok 2 miesiące) i domena pozycjonowana miała się dobrze, aż tu nagle 20 czerwca jak gruchnęło to - jak wspomniałem na początku - wyleciałem poza 100. Istotnym jest, że jak sprawdzam sobie gdzieś w systemach on-line ilość backlinków, to wciąż widnieje suma ponad 4100...

Co powinienem zrobić, czemu się przyjrzeć, co zmodyfikować oraz jakie podjąć działania, które mi pozwolą powrócić na zajmowane wcześniej pozycje?

Ochrona Danych Osobowych - portal Administratora Bezpieczeństwa Informacji

Przepisy Kulinarne dla Ciebie - przepisy, porady, artykuły, nauka gotowania

• 3 tygodnie później...

Podstron "spamerskich" już nie ma od jakiegoś dłuższego czasu (ok 2 miesiące) i domena pozycjonowana miała się dobrze, aż tu nagle 20 czerwca jak gruchnęło to - jak wspomniałem na początku - wyleciałem poza 100. Istotnym jest, że jak sprawdzam sobie gdzieś w systemach on-line ilość backlinków, to wciąż widnieje suma ponad 4100...

około 20 czerwca google wprowadziło update alegorytmu Pingwin 2.0 i wszystkim zamieszało w wynikach wyszukiwani.

Monitorowałem sobie domenę która szczerze mówiąc nie była linkowana pół roku i cały czas w top 10 stała do 18 lipca na kilka rórznych fraz powiązanych tematycznie. Teraz nie ma nic jak gdyby nigdy nie była pozycjonowana. Źródło linków z katalogowania ręcznego, fora oraz facebook.

Pozdrawiam

Zapraszam do zakładu stolarskiego oferującego między innymi schody drewniane podkarpackie.

Witam,

od ponad 4 lat prowadzę bloga www.kuba-pichci.pl . Początkowo na Bloggerze, dwa i pół roku temu przeniosłem się na WordPress. Nigdy nie było jakoś super, ale od 2011 średnia liczba wejść wg. Google Analytisc to około 40000/miesiąc. W 04/2013 zmieniłem motyw (to największa zmiana jaką wprowadziłem), ale już miesiąc wcześniej zaczął się spadek.

Najpierw w 09/2012 współczynnik odrzuceń spadł z 73% do 0,9% i utrzymywał się na tym poziomie do 01/2013 kiedy to skoczył do 84% i tak się trzyma. W 03/2013 miałem jeszcze 50000 odwiedzin, ale w 04/2013 27000, w 05/2013 19000, 06/2013 17000. W 07/2013 trend się utrzymuje.

Nie bawię się jakoś mocno w SEO, mam staram się dopracowywać wpisy przy użyciu WordPress SEO Plugin (Yoast). Nie krzystam z wymiany linków i innych reklam niż Adsense.

Czy widzicie jakieś powody tak dużego spadku?

• 3 tygodnie później...

Czyli nie linkowałeś jej w ogóle przez pół roku, tak?

Zgadza się, ewentualnie naturalne linkowanie. ale przez pół roku stała jak stała raz lepiej raz gorzej ale w top 10 na kilka fraz to nie ruszałem. Jeszcze nie zacząłem ponownie linkować, zdam relacje z powrotu.

Zapraszam do zakładu stolarskiego oferującego między innymi schody drewniane podkarpackie.

Zgadza się, ewentualnie naturalne linkowanie. ale przez pół roku stała jak stała raz lepiej raz gorzej ale w top 10 na kilka fraz to nie ruszałem. Jeszcze nie zacząłem ponownie linkować, zdam relacje z powrotu.

Może konkurencja Cię przegoniła? :)

No niestety tak czasami jest, nie mamy wyłączności na top10

Może konkurencja Cię przegoniła? :)

No niestety tak czasami jest, nie mamy wyłączności na top10

Już wiem co się stało przekierowanie htacces po kilku miesiącach zaczęło działać i wywaliło mi starą domenę a teraz zaczęła pojawiać się nowa. Podkreślam iż w dalszym ciągu nie pozycjonowałem, nowa domena była dodana do kilkunastu katalogów a przejmuje siłę starej, jeszcze szału nie ma ale wygląda jakby się rozpędzała.

Edytowane przez fuldrew

• 2 tygodnie później...

Witam,

od ponad 4 lat prowadzę bloga www.kuba-pichci.pl . Początkowo na Bloggerze, dwa i pół roku temu przeniosłem się na WordPress. Nigdy nie było jakoś super, ale od 2011 średnia liczba wejść wg. Google Analytisc to około 40000/miesiąc. W 04/2013 zmieniłem motyw (to największa zmiana jaką wprowadziłem), ale już miesiąc wcześniej zaczął się spadek.

Najpierw w 09/2012 współczynnik odrzuceń spadł z 73% do 0,9% i utrzymywał się na tym poziomie do 01/2013 kiedy to skoczył do 84% i tak się trzyma. W 03/2013 miałem jeszcze 50000 odwiedzin, ale w 04/2013 27000, w 05/2013 19000, 06/2013 17000. W 07/2013 trend się utrzymuje.

Nie bawię się jakoś mocno w SEO, mam staram się dopracowywać wpisy przy użyciu WordPress SEO Plugin (Yoast). Nie krzystam z wymiany linków i innych reklam niż Adsense.

Czy widzicie jakieś powody tak dużego spadku?

Masz trochę zduplikowanej treści w wynikach wyszukiwania. Podepnij sobie stronę do Narzędzi Google dla Webmasterów i zobacz sobie w "Udoskonaleniach HTML" co tam sie powtarza.