Skocz do zawartości

[Witryna mi spadła w wynikach] odwieczne pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli twój wpis pojawił się w przeciągu 2 dni w dobrych 300 katalogach ,to może to zaszkodzić.

no to się załatwiłem :spiteful: szkoda ze nie znalazłem tego forum wcześniej, na innych stronach nie znalazłem infa że to źle...

• 1 miesiąc temu...

Czyżby Google znów coś mieszało?

Moje dwie stronki wpadły w "to coś" co przez wielu zwane jest filtrem lipcowym.

Ku mojej uciesze kolejna, trzecia moja stronka nie pogorszyła swoich pozycji... wręcz przeciwnie - można było odnieść wrażenie, że jest bardzo stabilna. Na podstawowej frazie pozycja nie wyskakiwała poza pierwszą 5!!

Aż tu nagle dzisiaj patrze.... sruuuuuuuu....... Pozycja 180, 190.... itd!

Przez ten czas do strony został dodany tylko jeden artykuł i jedno ogłoszenie. Nie wrzucałem żadnych Linkme czy linkujpro... nic z tych rzeczy....

Ktoś coś wie w temacie?

Ochrona Danych Osobowych - portal Administratora Bezpieczeństwa Informacji

Przepisy Kulinarne dla Ciebie - przepisy, porady, artykuły, nauka gotowania

• 4 miesiące temu...

Mam podobnie. Wczoraj strona + strony na jej subdomenach spadły na 49 miejsce. Na części ze stron miałem e-weblinka (nie w stopce, mniej więcej w środku strony). Co mogło być przyczyną?

Jedyne co robiłem ostatnio to przekierowanie z "bez www" na www + dodanie sitemapy forum (na subdomenie, ponad 200k podstron).

• 5 miesięcy temu...

Dołączam do grona "ofiar" Google. Klika pozycjonowanych przeze mnie stron poleciało w dół, również na frazach trzymających się przez wiele miesięcy w TOP10. Szaleństwo trwa ponad tydzień i końca nie widać. Dodam, że strony są linkowane rozsądnie, katalogowane ręcznie i filtrów nie podejrzewam. Ze zdziwieniem odnotowałem też, że Google na niektórych stronach zaczęło olewać totalnie description i skupiło się na słowach kluczowych wpisanych w title. Ktoś ma podobnie?

........ Dodam, że strony są linkowane rozsądnie, katalogowane ręcznie i filtrów nie podejrzewam. ............

co rozumiesz przez linkowanie rozsądne ????

To, że nie spamuję katalogów swoimi wpisami :rotfl: Zdobywam od kilku do kilkunastu linków tygodniowo - dotąd sprawdzało się to idealnie.

Jak dużo czasu minęło od momentu tego spadku?

Jeżeli niezbyt dużo to poczekaj, gdyż ja np. byłem takiego zjawiska w którym na 3 dni wyleciałem o równe 50 pozycji, lecz strona wróciła na TOP 1 bez żadnej ingerencji z mojej strony.

Pytanie chyba do mnie :rotfl:

Spadki zaczęły się trochę ponad tydzień temu. Zdarzały mi się już takie sytuacje, więc póki co cierpliwie czekam i dalej robię swoje (zdobywam linki z taką samą intensywnością jak wcześniej). Przyznam jednak, że zaczyna mnie trochę brak powrotu na wcześniejsze miejsca irytować - zwykle wszystko wracało do normy właśnie po paru dniach (a czasem i po jednym). Pewnie mniej by mnie to ruszyło, gdyby rzecz dotyczyła jednej witryny, ale posypało się kilka. Cóż, pozostaje chyba obserwować sytuację i czekać dalej.

• 2 miesiące temu...

Postanowiłem odświeżyć trochę temat, gdyż zapoznaje się z całym forum w miarę możliwości i czasu i chciałbym tutaj zwrócić Waszą uwagę na przypadek taki, że strona wypada mi standardowo na pozycje koło 200 raz na jakiś czas. Głównie wtedy gdy po x czasie dojade ze stroną do top 20. Z dnai na dzień strona robi bum i jej nie ma ;)

I teraz odpowiem od razu na te punkty z 1 posta:

1. Straciłeś cześć linków

W sumie możliwe, jednak traciłbym tak linki raz na jakiś czas, tak nagle?

2. Wyprzedziła cię witryna lepiej pozycjonowana

No z dnia na dzień raczej nie wyprzedza mnie 150 konkurentów :D

3. Dokonywałeś przebudowy swojej witryny

Nie. Adresu też nie zmieniałem.

4. Twoj serwer był długo niedostępny

Też nie.

5. Straciłeś wagę linków w systemach linkujących

Żadnych systemów nie używam, swl'i itd. Dodaje tygodniowo maksymalnie 15/20 linków.

6. Sknociłes coś w pozycjonowaniu (swiadomie lub nieświadomie)

Taki punkt mało mówi pozycjonerowi ;)

7. Własnie oglądasz wyniki kiedy Google dokonuje zmian

No w mojej sytuacji też raczej się to nie zdarza, bo frazy nie wracają na wysokie pozycje.

8. Wpadłes w fitrt bo dodałes mnóstwo linków z jednej witryny za szybko i masowo

Zastanawialem się nad filtrem. Jednak gdy czytałem, że ludzie dziennie dodają po kilka tys. linków to odrzuciłem tą możliwość. Przypomnę, że tygodniowo dodaję max 20 linków na inne strony o różnych PR.

9. Masz nową witrynę i chwilowo była wysoko a teraz naturalnie spadła

To też nie.

10. Wyszukiwarka zmodyfikowała algorytm

No i to też raczej nie.

Więc pytanie - co jest grane? :) Jeśli już gdzieś temat podobny jest, prosiłbym o przekierowanie mnie tam i wybaczenie. Nie da rady ogarnąć takiego forum w tak krótkim czasie jaki jestem na forum :) A wyszukiwarka... cóż. Za dużo wyników pokazuje i wychodzę na to samo ;) Ale nie ważne - może ktoś po prostu podsunie mi jakieś rozwiązanie w tej kwestii.

Pozdrawiam,

memories

Witam,

Mam mały problem i nie wiem czy nie jest to związane z jakimś banem za szybkie katalogowanie.

Mianowicie, od miesiąca pozycjonuje jedną witrynę i co dzienni katalogowałem ją na 5-10 stronach.

Na początku dodawałem 3-5 wpisów na dzień i słowa kluczowe zaczęły iść mi powolutku do góry.

Osiągnąłem już nawet fajne pozycje na niektóre z nich np 10,14 itp itd.

Tydzień temu zacząłem dodawać po 10 wpisów. Gdy dzisiaj zobaczyłem na jakich pozycjach są słowa okazało się że są duże spadki po -80 więcej pozycji. Powiedzcie bo może się z tym już spotkaliście czy to normalne czy może dostałem już jakiegoś kopniaka od google? Nie wiem czy na razie przystopować z katalogowaniem na jakiś czas czy to normalne że nieraz są takie spadki w dół o kilkadziesiąt pozycji. Co ciekawe nazwa nazwa domeny tzn. słowo kluczowe jest nadal na pozycji 1 tylko inne pozycjonowane słowa przyliczyły spadek.

Ja na Twoim miejscu dalej bym dodawał linki.Jeśli miałeś dość nową stronę być może otrzymałeś tak zwany FSB i teraz frazy poleciały w dół.Zdobywaj nowe linki i obserwuj co się dzieje.

Może faktycznie tak jest. Życie pokaże. A ja jadę z koksem dalej, małymi kroczkami byle do przodu.

Pozdrawiam

Po raz pierwszy mi się zdarzyło że strona wyleciała totalnie w kosmos na bardzo długo. Do tej pory spadki bywały kilkudniowe tutaj już mija prawie miesiąc. Strona z TOP 10 na mocną frazę, kilka miesięcy utrzymywałem 2 strony na tą freze 1 została a druga wyleciał najpierw poza 500 teraz dobija już pod 70 i codzinnie powoli rośnie. Miał ktoś aż tak długo?

Raczej wyprzedzenie przez konkurencje nie wchodzi w rachube :)

Linki pozyskiwanie w 100% ręcznie. Bez SWL.

Teraz sprawdziłem Y! pokazuje 1 BL :angry: (Strona linkowana kilka miesięcy)

Edytowane przez bori79

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku