Skocz do zawartości

[Witryna mi spadła w wynikach] odwieczne pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój blog był na około 20 pozycji w google pod frazą 'sukces blog'. Chciałem trochę polepszyć sytuację dodając bloga do kilku(kilkunastu) lepszych katalogów.

W poszukiwaniu dobrych, bezpłatnych katalogów skorzystałem z tej listy - https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=147870 . Po dodaniu kilku wpisów do katalogów moja strona spadła na 40 miejsce, a dodałem stronę może do 10-15 katalogów nie wymagających linka zwrotnego z dużym PR. Starałem się pisać długie, unikalne opisy (powyżej 400 znaków) i wykorzystać 3 możliwe linki. Słowo główne jako anchor tekst linkujący do strony głównej, 2 link drugie słowo kluczowe linkujący do jakiejś podstrony bloga i trzeci link (tutaj do anchora nie przywiązywałem wielkiej uwagi) linkujący do jakiegoś precla lub wpisu z katalogu.

Strona najpierw wskoczyła na 12-13 pozycję, a teraz spadła na 40. Co robię nie tak? Blog ma 1,5 roku, starałem się dodawać 1 max 2 wpisy dziennie.

Czy wpisy do tych katalogów mi zaszkodziły? Jeśli tak, to po co w ogóle się kataloguje? Przy blogu nic nie majstrowałem, na frazę główną blog ma cały czas taką samą pozycję.

Serio pytam, bo było OK, a po dodaniu linków spadłem, więc logicznie analizując tu widzę potencjalną przyczynę.

Linkuj dalej, bardzo mało prawdopodobne żeby 15 linków obniżyło Twoją pozycje. Przyczyn spadku strony może być bardzo wiele. Ostatnio np. była aktualizacja algorytmu i w tym możesz upatrywać przyczynę spadku

Poczytaj też więcej o prawidłowym linkowaniu do strony.

Sredcznie Budowlane Zapraszam  Narzedziak24.pl

• 2 tygodnie później...

Takie pytanie: rozumiem przemieszczanie się strony w wynikach o 1-2 pozycje, czy 4-5 na mniej popularnych frazach, ale dziś zauważyłem, że na jedną z fraz moja strona najpierw spadła o 37 pozycji, po to by za dwa dni podskoczyć o 41. Google coś mieszał?

Jeśli zachowacie to w tajemnicy, truskawka będzie wasza.

- nie jestem babą a młodą SINGIELKĄ !!!!!!!!!!!!!!!

To wiele wyjaśnia. Zastanawiałem się, czy to u mnie jakieś skoki jakościowe - najpierw taki głupi, że zepsuł, potem taki mądry, że naprawił :D

Jeśli zachowacie to w tajemnicy, truskawka będzie wasza.

- nie jestem babą a młodą SINGIELKĄ !!!!!!!!!!!!!!!

Mi strona spadła na nastepny dzien gdzie dodałem 320 wpisów do blogów z min PR1. Nie dodawałem w sumie nigdy tyle linków na raz. kilka w miesiący by potrzymac pozycje. Czy to może być przyczyna ? Była pozycja 3 teraz jest 19. CO w takim wypadku mogę zrobic?

Mi strona spadła na nastepny dzien gdzie dodałem 320 wpisów do blogów z min PR1. Nie dodawałem w sumie nigdy tyle linków na raz. kilka w miesiący by potrzymac pozycje. Czy to może być przyczyna ? Była pozycja 3 teraz jest 19. CO w takim wypadku mogę zrobic?

Anomus, linki przychodzące (zazwyczaj) nie szkodzą, ale jak się robi takie wpisy, to jednak sobie szkodzisz - https://goo.gl/XiK52

Linki to tylko ćwiartka pozycjonowania, popracuj nad optymalizacją, polecam blog Zgreda i jego tipsy ws sklepów. Presta jest OK, ale wymaga dostosowania do rzeczywistości Google.

BTW: te 3 linki w stopce też są nieOK :D (poszukaj "first link count")

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

• 3 tygodnie później...

Szaleje, bo weszła Panda i wszedł Pingwin, a za nimi jeszcze bardziej restrykcyjne analizowanie anchor textów. Tak na prawdę anchory komercyjne, jeśli stanowią zbyt duży procent linków powodują spadki a nie wzrosty. Brandowe linki powinny stanowić min 50%, a jak dla mnie i więcej.

• 3 tygodnie później...
Linki to tylko ćwiartka pozycjonowania, popracuj nad optymalizacją...

No to spróbuj trudniejsze frazy samą optymalizacją wypozycjonować :D

Ja bym odwrócił proporcje: trzy ćwiartki to liki, resztę zajmują optymalizacja, treść... itp. itd.

Witam

Mój problem jest taki że niektóre słowa kluczowe na które domena computerbest.pl było wysoko 2 lub 3 miejsce po prostu zniknęły z pierwszego tysiąca przed kilkoma dniami. Druga domena katalogi.computerbest.pl to samo słowa na które była pozycjonowana i były wysoko zniknęły.

Dokładnie wszystkie frazy na które była pozycjonowana domena głównie te związane z pozycjonowaniem i tworzeniem stron bo tym głównie firma się zajmuje.

Inne frazy np. dotyczące wcześniejszej działalności nadal wysoko są bez zmian w wyszukiwarce Google.

Domena ma 6 lat strona jest spokojnie pozycjonowana kilkanaście do kilkudziesięciu linków miesięcznie.

Proszę o jakąś podpowiedź o co tu chodzi?

Mariusz

• 3 tygodnie później...

Witam,

mam taki problem, w okolicy 20 czerwca sporo ważnych fraz spadło mi o klikanaście, kilkadziesiąt pozycji. W narzędziach dla webmasterów pojawił się komunikat:

Podczas indeksowania Twojej witryny około godziny 2012-06-20 13:00 czasu UTC (Londyn, Dublin, Edynburg) wykryliśmy chwilowe zwiększenie liczby pozornych błędów 404. Mogły wystąpić przerwy w dostępie do witryny. Być może te problemy zostały już rozwiązane. Poniżej znajduje się kilka przykładowych stron, które spowodowały wystąpienie pozornego błędu 404:

wymienione 3 linki teraz działają (w czasie indeksowania też powinny), strona na 99% działała w czasie podanym przez google, wiec nie wiem skąd ten błąd. I czy może mieć to związek z tymi spadkami?

Z góry dzięki za jakąś podpowiedź.