Skocz do zawartości

[Witryna mi spadła w wynikach] odwieczne pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dołączę się do tematu.

Jestem początkujący w tematach seo i próbuję się uczyć na własnych błędach i na waszych wypowiedziach.

Mam stronę firmową printexpress.com.pl , pozycjonuję ją samemu i przez ponad dwa miesiące codziennie były wzrosty w pozycjach (frazy drukarnia łódź, tania drukarnia, druk łódź itp, później dodałem ulotki) i na frazy drukarnia łódź i tania drukarnia łódź jestem w TOP 1, więc zaczęłem pozycjonować dalej na konkretne lokalne frazy ale związane z usługami czyli ulotki łódź, tanie ulotki łódź, ulotki reklamowe itp.) i przed wczoraj zauwazyłem w google monitor spadek na na te frazy z hasłem ulotki ... . Pozycje spadłu o 3, 6, 10 oczek w dół. Niewiem czy to nie jest filtr googla'sa i nie wiem czy dalej pozycjonować na te frazy czy się wstrzymać, a pozycjonować na inne !?!?, Poradźcie co z tym robić.

Dzięki

Edytowane przez jimmi

Druk ulotek cennik - PrintExPress lider wśród drukarni w Łodzi tanie ulotki druk wizytówek • plakaty cena druk

Witam, dołączę się do tematu.

Jestem początkujący w tematach seo i próbuję się uczyć na własnych błędach i na waszych wypowiedziach.

Mam stronę firmową Drukarnia PrintExPress Łódź , pozycjonuję ją samemu i przez ponad dwa miesiące codziennie były wzrosty w pozycjach (frazy drukarnia łódź, tania drukarnia, druk łódź itp, później dodałem ulotki) i na frazy drukarnia łódź i tania drukarnia łódź jestem w TOP 1, więc zaczęłem pozycjonować dalej na konkretne lokalne frazy ale związane z usługami czyli ulotki łódź, tanie ulotki łódź, ulotki reklamowe itp.) i przed wczoraj zauwazyłem w google monitor spadek na na te frazy z hasłem ulotki ... . Pozycje spadłu o 3, 6, 10 oczek w dół. Niewiem czy to nie jest filtr googla'sa i nie wiem czy dalej pozycjonować na te frazy czy się wstrzymać, a pozycjonować na inne !?!?, Poradźcie co z tym robić.

Dzięki

Po pierwsze nie panikuj i pozycjonuj dalej. Jak przestaniesz to na pewno poleci jeszcze niżej.

Po drugie zdywersyfikuj źródła linków. Widzę, że wszystkie na frazy 'ulotki........' sa z katalogów. To nie jest dobry pomysł. Poszukaj innych miejsc do zdobywania linków (blogi itp.)

Po trzecie - dywersyfikacja achorów. Pozycjonujesz podstronę https://printexpress.com.pl/ulotki.php? Widzę tam same linki z anchorem 'ulotki łódź' , 'tanie ulotki łódź', 'ulotki reklamowe'. To też słaby pomysł

Po czwarte podstrona - https://printexpress.com.pl/ulotki-skladane.php. - 100% anchor 'ulotki składane'. Kolejny zły pomysł.

Pamiętaj, że dywersyfikacja anchor tekstu nie tyczy się tylko strony głównej, jeśli pozycjonujesz podstrony też musisz o tym pamiętać.

Ale najważniejsze.... nie panikuj. Ludzie często kiedy zalicza mały spadek panikuja i zastanawiaja się co zrobili źle, niektórzy nawet usuwaja linki które zdobyli. Rób swoje, ale pamiętaj o tym co napisałem

Pzdr, powodzenia

Najlepszy stomatolog i ortodonta w Katowicach - Freshmed - piękny uśmiech to zdrowy uśmiech :)

Witam, miałem witryne pozycjonowaną na 6 fraz i zajmowały przez 3 miesiące pozycje 2-5, praktycznie mało pozycjonowałem tą witrynę i nagle wypadłem całkowicie z indexu google( zostało tylko jedno słowo na 77 miejscu) Sprawdziłem i bana nie było. Co może być przyczyną?, możliwe że to tylko chwilowe?

Pozycjonowanie Stron w Szczecinie i za granicą na terenie takich Państw jak Niemcy, Holandia, Szwajcaria, Szwecja i Norwegia. 

Witam, miałem witryne pozycjonowaną na 6 fraz i zajmowały przez 3 miesiące pozycje 2-5, praktycznie mało pozycjonowałem tą witrynę i nagle wypadłem całkowicie z indexu google( zostało tylko jedno słowo na 77 miejscu) Sprawdziłem i bana nie było. Co może być przyczyną?, możliwe że to tylko chwilowe?

Dziś mam dokładnie to samo, wszyystko polaciało naraz... a praktycznie nie zdobywałem żadnych nowych linków ostatnio

Może to chwilowe skoki, może jest to efekt najnowszych nowinek google, może filterek za coś o czym nie wiemy bo nie podałeś dostatecznie dużo informacji.

No właśnie gdyby to był filtr to pozycje by znajdowały się na pewno w pierwszej 200 a na większość słów nie ma indeksu w ogóle.

Dziś mam dokładnie to samo, wszyystko polaciało naraz... a praktycznie nie zdobywałem żadnych nowych linków ostatnio

Może to ta pogoda:D

Pozycjonowanie Stron w Szczecinie i za granicą na terenie takich Państw jak Niemcy, Holandia, Szwajcaria, Szwecja i Norwegia. 

Zaobserwowałem to samo w 4 domenach. Chyba google wypuściło nowy program... tylko o co w nim chodzi? Te 4 domeny nie były ruszane przez 3 miesiące...

Po pierwsze nie panikuj i pozycjonuj dalej. Jak przestaniesz to na pewno poleci jeszcze niżej.

Po drugie zdywersyfikuj źródła linków. Widzę, że wszystkie na frazy 'ulotki........' sa z katalogów. To nie jest dobry pomysł. Poszukaj innych miejsc do zdobywania linków (blogi itp.)

Po trzecie - dywersyfikacja achorów. Pozycjonujesz podstronę https://printexpress.com.pl/ulotki.php? Widzę tam same linki z anchorem 'ulotki łódź' , 'tanie ulotki łódź', 'ulotki reklamowe'. To też słaby pomysł

Po czwarte podstrona - https://printexpress....i-skladane.php. - 100% anchor 'ulotki składane'. Kolejny zły pomysł.

Pamiętaj, że dywersyfikacja anchor tekstu nie tyczy się tylko strony głównej, jeśli pozycjonujesz podstrony też musisz o tym pamiętać.

Ale najważniejsze.... nie panikuj. Ludzie często kiedy zalicza mały spadek panikuja i zastanawiaja się co zrobili źle, niektórzy nawet usuwaja linki które zdobyli. Rób swoje, ale pamiętaj o tym co napisałem

Dzięki wielkie, widzę że trochę siedzisz w temacie, więc mam jeszcze kilka pytań.

Dodaję wpisy praktycznie do samych katalogów, bo nie wiem jak znaleźć blogi tematyczne (bo one są najlepsze) z branży drukarskiej, poligraficznej, które nie będą stanowiły konkurencji dla mnie, czyli nie będą tam opisane inne firmy czy usługi poligraficzne. Po za tym jak określić czy blog jest OK, czy nie spamuje itp. (na marginesie stworzyłem parę dni temu własnego bloga drukarni PrintExPress, jest na tej samej domenie i ma adres. blog.printexpress.com.pl, nie wiem czy to dobre rozwiązanie, na razie google nie zaindeksował jeszcze tej strony. Nie wiem też czy takiego bloga pozycjonować na frazy związane z blogiem, czy z drukarnią tak jak stronę firmową drukarni łódź.

Druga sprawa jeśli możesz powiedzieć jakim narzędziem sprawdziłeś te moje słowa kluczowe, bo to przydatne informacje o linkach.

Odnośnie spadku pozycji mojej strony to google 28 wrześnie znów aktualizował Pandę i może przez to, choć piszą że w większości aktualizacja dotyczy angli, a u nas w mniejszym stopniu, ale mogło to mieć jakiś wpływ. Teraz idą powoli w górę strony ale o 1 lub 2 pozycję.

Edytowane przez Przemas_Łódź

Druk ulotek cennik - PrintExPress lider wśród drukarni w Łodzi tanie ulotki druk wizytówek • plakaty cena druk

Po czwarte podstrona - https://printexpress....i-skladane.php. - 100% anchor 'ulotki składane'. Kolejny zły pomysł.

Dzięki wielkie, widzę że trochę siedzisz w temacie, więc mam jeszcze kilka pytań.

Dodaję wpisy praktycznie do samych katalogów bo nie wiem jak znaleźć blogi tematyczne (bo one są najlepsze) z branży drukarskiej, poligraficznej, które nie będą stanowiły konkurencji dla mnie, czyli nie będą tam opisane inne firmy czy usługi poligraficzne. Po za tym jak określić czy blog jest OK, czy nie spamuje itp.

Druga sprawa jeśli możesz powiedzieć jaki narzędziem sprawdziłeś te moje słowa kluczowe, bo to ciekawe informacje o linkach.

Odnośnie spadku mojej strony to google 28 wrześnie znów aktualizował Pande i może przez to, choć piszą że w większości aktualizacja dotyczy angli, a unas w mniejszym stopniu.

Kliknij sobie w link który podałem w poprzednim poscie...

Zaobserwowałem to samo w 4 domenach. Chyba google wypuściło nowy program... tylko o co w nim chodzi? Te 4 domeny nie były ruszane przez 3 miesiące...

Tak, był update algorytmu. Wygląda to tak, że świeże domeny pospadały w wynikach wyszukiwania na hasła do których dostosowana jest nazwa domeny. Stare wartościowe strony są na swoich miejscach lub skoczyły w górę bo zrobiło się luźniej.

Szanowni koledzy. Na wstępie dodam, że coś tam o SEO wiem :) Pozycjonowanie nie jest mi obce, choć tylko organiczne. Od kilku lat pracuję raczej w informacjach i organicznie (nawet skutecznie) walczę o wysokie pozycje (zazwyczaj top1 - top3) z wybuchami gazu, napadami itd (takie życie)

Jednak o typowym pozycjonowaniu tzw. mechanicznym albo komercyjnym - przyznam - mam zerowe pojęcie. Dlatego proszę o pomoc w wyjaśnieniu pewnej rzeczy. Chcę się nauczyć

Od niedawna (5 miesięcy) z żoną prowadzę witrynkę-bloga (to bardziej dla niej ma być, ale na razie pomagam) o poradach podróżnych, tanich lotach i inspiracjach wakacyjnych. Stosowałem swoją wiedzę, korzystałem z wtyczki SEO Yoast dla wordpressa, wymyślałem ludzkie tytuły (typu: "Jak najtaniej dostać się do Pragi z Polski") Strona rosła w wyszukiwarkach zajmowała często pozycje w TOP10. Na serwisie jest mądra struktura linków. Dużo linkujemy do środka w postach a linki nawet anchorujemy. Są przyjazne nazwy działów, krótkie i treściwe (np. ".../pomysły/na-weekend/z-dzieckiem". Tagi są schowane przez robotami, by nie dublować się z kategoriami (na razie).

Mimo tych 5 miesięcy sporo serwisów już nas linkuje i cytuje (mamy chyba 70 linków) Między innymi takie jak mediafun.pl, mlecznepodroze.pl, naszemiasto.pl, wykop.pl - czyli mocne. Raz wykupiłem na allegro dodanie adresu do kilkunastu katalogów stron turystycznych. Od 4 miesięcy jeden pan pomaga mi ze swoim zapleczem utrzymywać stronę główną naszego bloga na trzywyrazową frazę. Taką średnio obleganą )w keywordsach pokazuje 3000 wyszukań miesięcznie). I to działało, choć teraz nawet to nie działa i na tą frazę spadł serwis na 7 pozycje

Tekstów na serwisie jest ponad 400. Żona codziennie pisze kilka. Zdjęcia są opisywane i tytułowane.

I nie dalej jak tydzień temu drastycznie spadła ilość wejść z google (a sporo tekstów (pamiętam wyraźnie, bo sprawdzałem), które były na 1 albo 2 stronach google teraz są na 5,6,7 a nawet dalej niż na 10, wyprzedzone przez mnóstwo stron śmieciowych, spamowych, ze złymi tytułami, bez treści. Generalnie w stosunku np do września strona spadła o 200% w statystykach dziennych a w stosunku do sierpnia o 300%. Wiem, że lato się skończyło, ale to nie jest możliwe - ilość tekstów przybyłą znacznie, jesienią ludzie szukają informacji o weekendach, zimie itd. a o tym tez piszemy

Są dwie rzeczy, którą zrobiłem akurat przed spadkiem: Zmieniłęm metadescription strony ale dodają tylko jedno słowo oraz zaprosiłem znajomych do polecenia strone w g+ przez co przybyło nam w 1 dzień 10 osób w google+. W Walidatorze stron u nas pokazuje 60 błędów - może to? Ale przecież z dnia na dzien błędy się nie pojawiają

Czy ktoś doradzi co się mogło stać? Z punktów na początku wątku żaden bezpośrednio nie pasuje. A może ktoś pomoże w sposó bezpośredni (jeśli np pozycjonowanie i panel wordpressa z SEOYoast nie jest mu obcy)

Pozdrawiam

Z tego co piszesz to stronka jest dosyć młoda a jak wiemy ok. tydzień temu był update google, który spowodował spore zamieszanie w wynikach wyszukiwania. Objawia się to głównie wypadnięciem z wyższych pozycji stron młodych, często z nazwą domeny dostosowaną do fraz kluczowych. Najprawdopodobniej żadne z wymienionych przez Ciebie praktyk nie miało wpływu na to co się stało. Proponuję robić swoje. Z czasem strona nabierze większej, naturalnej wartości i pójdzie w górę. Można do tego czasu zainwestować w linki sponsorowane.

Proponuję robić swoje. Z czasem strona nabierze większej, naturalnej wartości i pójdzie w górę. Można do tego czasu zainwestować w linki sponsorowane.

Witam, no tego się spodziewałem. Miałem dziennie 1000uu teraz mam 350uu i co, znów żmudna praca i schodnkowo dzien po dniu? A co z wpisami, co naprawdę były cenne, lajkowane, cytowane, linkowane i miały przyjazne tytuły SEO. Np. "Jak najtaniej dostać się do Pragi z Polski" 3 sposoby" a teraz jest na hasło "jak najtaniej dostać się do Pragi" na pozycji 100 :/

na linki nie mam pieniedzy na razie, choć linków jest już około 60 w wartościowych miejscach.

Nie ma szans by te rzeczy "zrzucone" stopniowo jakby... "pieły się" znów w górę? Powracały? Odzyskiwały swoje miejsce? Może poprawić linkowanie wewnetrzne an te frazy. Choć i tak tego pilnuję zawsze

Edytowane przez ipsilon