Skocz do zawartości

Zarobki w adsense - cos nie tak z kanałami?

zacha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zrobiłem sobie adsens-a, strona ma dużą oglądalność bo dochody z niej idą na cele dobroczynne.

Na konkretną stronę mam 3 kanały. Wczoraj np. na jednym zarobiłem 30,60$ na drugim kanale 23,55$ a na trzecim 11,74$.

Mam też jeszcze parę innych kanałów ale widzę takie coś, że do ogólnych dochodów są sumowane tylko zarobki z jednego kanału danej strony np. 1kanał-5$ drugi-4$ trzeci-3$. Do dziennego zarobku jest sumowane tylko te 5$! Moim zdaniem powinny być sumowane z wszystkich kanałów i wypłacane. CO JEST Z TYM GRANE ??

W raportach zaawansowanych jak dam: cały okres i wg.kanałów to pisze że mam ponad 80$ i pare x więcej wyświetleń strony niż w raportach skumulowanych. O co chodzi? Może mi to ktoś sensownie wytłumaczyć?

trance_is_not_a_techno_v2.0_by_tvg.gif

Rzetelne i profesjonalne w tym co robi biuro tłumaczeń Katowice wygrało w kategorii najlepsza obsługa klienta.

Tani, profesjonalny zwrot podatku z Niemiec i Austrii. Dodatkowo Kindergeld Austria i Niemcy.

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. U mnie w sumie dochodów zliczone są dochody z wszystkich kanałów. Nigdy też się nie spotkałem z takim problemem na tym forum. Wyślij może e-mail z zapytaniem do supportu.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Największy wymarzony kamper barbie fbr34 firmy mattel.

Czy wybierając kanału do raportu wybierasz wszystkie, czy tylko kanały spersonalizowane lub tylko kanały url? Pamiętaj, że dochody z kanałów url i dochody z kanałów spersonalizowanych "zachodzą" na siebie. Tak więc aby otrzymać poprawne wyniki musisz wybrać albo tylko kanały url, albo tylko spersonalizowane. Jeżeli wszystkie reklamy wyświetlasz używając kanałów i tylko na stronach, dla których zdefiniowałeś kanały url to suma dziennych zarobków = suma zarobków na kanałach url = suma zarobków na kanałach spersonalizowanych.

Większość tego typu problemów wynika z tego, że adsensowcy wyświetlają sobie zarobki dla WSZYSTKICH kanałów (które oczywiście są wyższe niż rzeczywiste zarobki). Podejrzewam więc, że jednak źle czytasz raporty - nie sądze, żeby google specjalnie dla Twojego konta opracowało inny algorytm obliczania zarobków :D

Pozdrawiam

Marcin

Jak napisał mchrapka, faktycznie kanały spersonalizowane i URL na siebie zachodzą. Ale zachodzić na siebie mogą też kanały spersonalizowane (więcej niż jeden taki kanał dla jednej jednostki reklamowej) i kanały URL (przykładowo masz osobny kanał na domenę, katalog i podstronę - wtedy dla tej podstrony zarobki wliczane są do wszystkich trzech kanałów).

Tak, zaznaczam wszystkie kanały spersonalizowane, bo nie mam kanałów url. I dziwi mnie właśnie to, że dane różnią się w sposób skumulowany i dla wszystkich kanałów z osobna po podliczeniu. Pisałem do supportu to odp. mi automat, pisałem teraz 2 raz to może jakiś human coś odpisze.

W sumie to wszystko jest dziwne, niedawno robiłem testa adsensa. Wysłałem linka do 200 osób które kliknęły w reklamę na stronie. Pan G. zliczył oczywiście tylko 140 a nie 200. Osoby te nigdy wcześniej nie odwiedzały tej strony więc wszelkie blokowanie IP czy cookies nie wchodzą w grę. Wniosek jeden - Googiel oszukuje ludzi jak się tylko da...

Rzetelne i profesjonalne w tym co robi biuro tłumaczeń Katowice wygrało w kategorii najlepsza obsługa klienta.

Tani, profesjonalny zwrot podatku z Niemiec i Austrii. Dodatkowo Kindergeld Austria i Niemcy.

W sumie to wszystko jest dziwne, niedawno robiłem testa adsensa. Wysłałem linka do 200 osób które kliknęły w reklamę na stronie. Pan G. zliczył oczywiście tylko 140 a nie 200. Osoby te nigdy wcześniej nie odwiedzały tej strony więc wszelkie blokowanie IP czy cookies nie wchodzą w grę. Wniosek jeden - Googiel oszukuje ludzi jak się tylko da...

Kolejny biznesmen... Swoją drogą wziąłeś poprawkę na to, że może podobnie jak Ty gugla, ludzie oszukali Ciebie i nie kliknęli w reklamę, bo im się nie chciało?:rolleyes: Swoją drogą nie pamiętam jak jest z reklamami charytatywnymi tzn. czy kliknięcia w nie też są zliczane..

A ty co zrobiłes?

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Tak, zaznaczam wszystkie kanały spersonalizowane, bo nie mam kanałów url. I dziwi mnie właśnie to, że dane różnią się w sposób skumulowany i dla wszystkich kanałów z osobna po podliczeniu.

Nic dziwnego, że się różnią i tak właśnie powinno być. Dane zagregowane podają Ci całkowitą ilość kliknięć na wszystkich jednostkach reklamowych, gdy każda jednostka liczona jest RAZ. Gdy z kolei wyświetlasz wszystkie kanały spersonalizowane i niektóre jednostki należą naraz do dwóch kanałów, wyniki będą zupełnie inne.

Pisałem do supportu to odp. mi automat, pisałem teraz 2 raz to może jakiś human coś odpisze.

A po co miał Ci odpowiadać człowiek, skoro odpowiedź na Twoje pytanie jak rozumiem jest w FAQ:

https://www.google.com/adsense/support/bin/...8&topic=152 .

Wysłałem linka do 200 osób które kliknęły w reklamę na stronie. Pan G. zliczył oczywiście tylko 140 a nie 200.

Na Twoim miejscu bym się raczej cieszył, że Ci konta nie zawiesił tylko obciął o 1/3 kliknięcia.

Swoją drogą nie pamiętam jak jest z reklamami charytatywnymi tzn. czy kliknięcia w nie też są zliczane..

Nie są, bo nikt za nie Google'owi nie płaci.

Aleście Panowie pojechali po ambicji... :P

Wytlumaczę wam to tak:

Wyjaśnienie:

kanały podkreślone na czerwono - osobny kanał dla każdej z reklam na stronie! Po dodaniu tych 3 kanałów które nie zachodzą na siebie tak jak pisaliście wychodzi już 40centów.

kanały podkreślone na różowo - kanał url który zachodzi na inne, ale nie biorę go wogule pod uwagę przy obliczaniu zarobków

kanały w kółku - kanały spersonalizowane dla reklam na innych stronach. Zarobiłem na nich w danym dniu 0,03$ więc po dodaniu wszystkiego mamy już 0,43$, a nie 0,18$ jak jest zaznaczone znakiem zapytania na załączonym screenie.

Moim zdaniem dodajecie do zarobku tylko kwotę kanału, który danego dnia zarobił najwięcej dla danej strony + zarobek z kanałów na innych stronach. Proszę mi to jakoś obrazowo wytłumaczyć.

Pozdrawiam

Tu macie załączonego screena :)

tu screen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności