Skocz do zawartości

site:260

Pawka

Rekomendowane odpowiedzi

Hm, to i ja coś napisze.

Po 1. nie mogę się zgodzić by katalogów nie było można zaindeksować w tysiącach - nawet na tej samej bazie.

po 2. nie zgodzę się że generują mały ruch.

po 3. jak wyjść :) szkoda się zastanawiać - należy się zastanawiać jak nie wpaść w 260 - z doświadczenia wiem iż lepiej jest myśleć nad nie wpadaniem a nie nad wychodzeniem.

po 4. myśle że nie jest to wina samego skryptu qlweb

po 5. ;) pokombinujcie troszkę w strukturze kodu

po 6. zmiencie sposób linkowania :) jak znam życie większość 260 jest linkowana z qlweba ? mini itp ? a może się myle

pozdrowiam

• Odpowiedzi 122
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
po 4. myśle że nie jest to wina samego skryptu qlweb

po 6. zmiencie sposób linkowania :) jak znam życie większość 260 jest linkowana z qlweba ? mini itp ? a może się myle

Powitać Szookpl

ad 4 - na 100% nie jest ponieważ wpadają także strony dalekie od katalogów www.noir.pl czy www.wydawnictwoliterackie.pl (sklepy na różnych skryptach, raczej już niepopularnych)

ad 5 - obie powyższe strony nigdy nie były linkowane ni pozycjonowane nie wspominając o qlwebach

większość 260 jest linkowana z qlweba ?

chyba się smiejesz?A niby z czego mamy mieć linkowane strony, skoro się bawimy w seo? Tylko qlweby:)

Ale tak serio, to obawiam się że to jest taki dla nas znak od G. początek końca:) Dziś masz 260? No to polecisz jutro. p.s. Powitać szookpl!

no to moje 1 ocena:

strony qlweb i ta którą podałeś np:

https://www.wydawnictwoliterackie.pl/pp.php

https://www.wydawnictwoliterackie.pl/news.php

no i ja też się przywitać :)

więc ja to widze tak:

strona posiada bardzo słabo zróżnicowane podstrony.

Tzn standardowe duże menu i inne bajery które powtarzają się na każdej podstronie w taki sam sposób.

W qłwebach sytuacja jest bardzo podobna.

np lewa tabela: bla bla bla , top bla bla, stopka blabla - 60% strony, unikalne 40% (środek kodu).

Oczywiście nie wgłebiałem się ale mógłbym dokonać rozbioru kilku takich stron i sprawdzić czy właśnie oby taka sytuacja nie miała miejsca.

Pawka ;) można linkować na wiele sposóbów - generalnie sposób linkowania większości serwisów jest standardowy - ja natomiast linkuje swoje serwisy zupełnie inaczej - co skutkuje indeksem dość często od 5 do 60 k w ciągu miesiąca - żadko dodaje teraz do qlwebów, nigdy też nie używałem żadnego z systemu wymiany linków - nawet przez minute.

np lewa tabela: bla bla bla , top bla bla, stopka blabla - 60% strony, unikalne 40% (środek kodu).

Oczywiście nie wgłebiałem się ale mógłbym dokonać rozbioru kilku takich stron i sprawdzić czy właśnie oby taka sytuacja nie miała miejsca.

Hm... to jeśli pójdziemy tym śladem to chyba 99% stron w sieci ma taką strukturę.

Stała nawigacja / prawa stała/ lewa stała / środek zmienny. Pytanie pozostaje ile środek (zmienny) stanowi % całości.

Choć Merlin, który prócz górnej nawigacji ma maksymalnie ograniczone pozostałem elementy nie padł w 260.

No być może jest w tym coś co piszesz Szookpl.

Dumałem nad tym przez chwilę, zrobiłem małe rozpoznanie i stwierdziłem, że "w 260" wpadają strony, które są identycznie prezentowane w SERPach - ten sam desc i key dla każdej strony.

Niestety nieprawda, prosze spojrzec na moja strone ze stopki, content rowniez w miare unikalny.

Ujmijmy więc to inaczej - ten sam, albo często powtarzający się desc i key dla stron jest jednym ze sposobów jak dostać 260 i czy jest to qlweb czy nie znaczenia nie ma.

--------------------------------------------

Foka

no i tutaj nie mogę się zgodzić by to była stała nawigacja :) i prawidłowa.

WP, allegro czy inne serwisy mimo tego iż są bardzo rozbudowane nie posiadają tak stałej nawigacji.

Nie mówie o serwisie który: ma 20 podstron i stałą nawigacje - mówię o serwisie gdzie stała nawigacja jest 30-50% serwisu. W wypadku małych serwisów nawigacja stała jest małą cześcią serwisu.

W wypadku dużych serwisów - układ nawigacji się nie zmienia ale treść tak.

W wypadku wielu serwisów które wskazałeś te cześci ulegały małej modyfikacji oczywiście nie analizowałem ale domniemam że to może być przyczyną.

Nie chodziło mi o sam fakt że jest lewa tabelka top stopka i srodek.

Tylko ze lewa tabelka jest duża jako stała nawigacja i się nie zmienia. (oczywiście lewa tabelka to przykład)

Właśnie MERLIN - posiada stalą budowe nawigacji ale jej zawartośc nie jest stała -chodzi mi o to że w serwisach gdzie nawigacja to spory kawałek kodu owa nawigacja powinna mieć także zmienną zawartość tak jak właśnie ma to merlin czy allegro.

Ale dająć przykład: 1 lepszy qlweb - już sprawdziłem jest mocny ma 66 tyś. choć nie jest powiedziane że z powodu właśnie tej struktury nie sięgnie go 260.

[EDIT]

nie jest mocny - ma Sumple wyniki więc jakoś oberwał za właśnie taką strukture i rozwiązanie.

https://www.qlweb.pl/kat-7.html

https://www.qlweb.pl/kat-8.html

https://www.qlweb.pl/wpis-8podkat-5998.html

i teraz zwróć uwagę co jest po lewej stronie ? czy nie te same elementy - a czy nie mogło by tam być randoms kategoria ? i już życie stało by się jeszcze lepsze :) i indeksowanie także.

Szybka podsuma bo spać trzeba:

key i desc - nie ma bezpośredniego wpływu na 260 (literackie prawie każdą podstronę ma różną)

Wydaje się, że największy wpływ ma % stałej treści (kodu) do pozostałej części

czyli

Treść jest najważniejsza!

a co Ty tak szybko spać chodzisz :).

Kurde ja dopiero zaczynam zabawe, testy nocne itp. a on o spaniu mówi.

Nie wiem ja tylko tak gdybam - ale polecam napisanie sobie modyfikacji do qlweba która tą stałą cześć będzie np rotować i cachować na kilka dni co spowoduje jej unikalność. Mało tego spowoduje więszką unikalność qlweb --> qlweb.

.. to jeśli pójdziemy tym śladem to chyba 99% stron w sieci ma taką strukturę.

Stała nawigacja / prawa stała/ lewa stała / środek zmienny. Pytanie pozostaje ile środek (zmienny) stanowi % całości.

Też mi sie wydaje że to może zależeć w dużej mierze od stosunku unikalnej treści do reszty ktora sie wszedzie powtarza.

I jakie najprostrze wyjście? To co sie powtarza ładować w JS albo iframe? Przede wszystkim osłabi to wewnetrzne linkowanie.

Ja poprzenosiłem kod na stronie w górę i w dół. Unikalny kod w górę, a to co się powtarza maksymalnie w dół (zabawa ze stylami od nowa) Ale zobacze czy ten zabieg da jakiś efekt.

.

nie jest mocny - ma Sumple wyniki więc jakoś oberwał za właśnie taką strukture i rozwiązanie.

https://www.qlweb.pl/kat-7.html

https://www.qlweb.pl/kat-8.html

https://www.qlweb.pl/wpis-8podkat-5998.html

i teraz zwróć uwagę co jest po lewej stronie ? czy nie te same elementy - a czy nie mogło by tam być randoms kategoria ? i już życie stało by się jeszcze lepsze :) i indeksowanie także.

Ma być niezbyt mocny :) Najmocniejszy i przeoptymalizowany poleciał w niebyt.

Merlin ma większe zaufanie spoleczne, a jak tu juz było napisane serwisy z wysokim trust mogą kraść wszystko.

Czyli nie o kradzież pisze, a o to że dla Merlina taka struktura na pewno nie była krytyczna i dla onetu tez, ą dla wydawnictwoliterackie.pl niestety to już było krytycznym. Moze tak? I raz jeszcze, czy to się leczy?

p.s. Taka mała prosba: przestańcie już powtarzać ze "Treść jest najważniejsza!" Już to wiemy (teoretycznie)

a to fakt poleciał.

A co do qlwebów to ja ogólnie ludziką proponowałbym powrót do innej epoki. Obecnie qlweby przez dodawarki wyglądają jak FFA.

A weźcie wy zablokujcie dodawanie tego typu jak jest teraz a zróbcie własnego autorstwa. Albo dodawajcie sami witryny które znajdziecie jako moderatorzy.

No i w qlwebach i innych unikałbym :) wybajerowanych miniaturek z msn czy alexa. Wiecie jak dzięki tak dużej ilości miniaturek wyłapać że to jest katalog - przecież te miniaturki odwołują się do stałego adresu co jak dla mnie jest zbyt dużym ryzykiem wykrycia podobieństwa do innego qlweba.

PAWKA ale zwróć uwagę że merlin nie posiada tak stałej struktury kodu nawet nawigacji jak ten drugi serwis.

Onet także nie posiada tak stałego przenoszonego menu - może kod wygląda identycznie ale dane w nim prezentowane są już inne.

Propozycja 1.

napisać moduł do qlweba - IP z których najczęściej następuje dodawanie. Następnie lista ip których np ilośc dodan wyniosła więcej niż 200 z 1 ip na przełomie miesiąca - i dodatkowe pole w bazie na IP.

I jeżeli lista wpisów jest większa niż 200 z jednego ip to wszystkie te wpisy idą do kosza :).

Generalnie nie przyglądałem się qlwebowi ale ja bym tak zrobił - blokada na dodawarki :).

propozycja 2

blokada na 10 wpisów tygodniowo dla danego 1 IP. czyli możliwośc użycia 10 razy addurla :) tygodniowo w danym katalogu. co tydzien kasowana lista :).

i myśle ze to spowodowałoby że Wasze katalogi byłby skuteczniejsze, mocniejsze i lepsze no i antydodawarkowe.

Tak, szookpl, się zgadza, ale ileżęsz to się trzeba napracować żeby mieć takie menu (i merlin) chce, che taki samolot, jak w katalogu, nawet stronke dla niego mam samoloty.waw.pl, aj, jak się chce ukraśc:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności