Skocz do zawartości

Czy w czasach AI google ma jeszcze sens?

callisto

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie tu leży problem. Podobnie jak z algorytmami Google sami seowcy dostarczyli im danych. Z AI jest podobnie. W tym celu udostępniono chat.  :)

• Thanks 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Jakiś czas temu na tapecie w "SEO" była sztuka pisania footprintów teraz jest propmtów do ChtaGPT :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

22 godziny temu, Trotyl napisał:

Po aferze w Samsungu

Duże firmy międzynarodowe przestrzegają pracowników przed udostępnianiem materiałów firmowych. Delikatnie informują o odpowiedzialności. Jako przykład powołują się własnie na przykład Samsunga. 

Polskie  firmy chyba nie dbają o własne interesy w tym kierunku.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

W opinii publicznej powstaje coraz większy nacisk na oznaczanie materiałów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Jeśli faktycznie uda się to sprowadzić na szeroką skalę i jakoś kontrolować to być może rynek naturalnie podzieli się na teksty bardziej surowe (np. opisy prognoz pogody, poradniki, instrukcje itd.) oraz bardziej "wyrafinowane" (recenzje sztuki, poezja, opinie itd.). Przynajmniej do czasu, aż sztuczna inteligencja nie rozwinie się tak, że w tej drugiej kategorii też pozamiata.

• Confused 1

Fajnekonkursy.pl - aktualne konkursy, loterie i fajne promki.

Jak dla mnie wszystko idzie w kierunku w którym odchodzić będzie się od tekstów i artykułów na rzecz video i foto
W dobie AI wygenerować stronę i zapełnić ją wpisami z chatgpt to kwestia chwili. Niesie to za sobą śmietnik, którego G nie lubi.
Czuje, że strony z unikalnymi filmikami i audio będa lepiej pozycjonowane niż te z artykułami po kilka tys. znaków.

Najnowsza muzyka i nie tylko na https://nuteczki.top a dla kobiet ploteczki na https://ebabki.pl

21 minut temu, dervill napisał:

Czuje, że strony z unikalnymi filmikami i audio będa lepiej pozycjonowane niż te z artykułami po kilka tys. znaków.

Na podstawie czego ?

Jak według Ciebie G będzie wiedzieć czy filmik jest unikalny ?

Poza tym AI już potrafi generować firmy i unikalne grafiki

?

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 godziny temu, dervill napisał:

Jak dla mnie wszystko idzie w kierunku

Jak dla mnie to rozwój technologii nazywanej AI pójdzie kilkoma ścieżkami a cel jest trudny do odgadnięcia. Wszystko jest uzależnione od kreatywności twórczej jak zwykle.

Nie jestem pewien jak wstawiać tu linki, żeby bana nie dostać, więc w razie czego proszę moderatora o poprawkę, ale nie mogę zostawić tego szyderczego komentarza bez odpowiedzi:P

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20230601STO93804/eu-ai-act-first-regulation-on-artificial-intelligence

• Thanks 1

@bolojang dlatego chciałem aby wstawić w "kodzie". Wtedy link nie jest klikalny, a taką metodę można uznać za bezpieczną. Dziękuję za link i nie chciałem żeby mój komentarz brzmiał szyderczo :D Po prostu chciałem zapoznać się z zawartością, bo to dosyć ciekawy temat, a wcześniej nie spotkałem się z tym. Z drugiej strony wcale nie dziwi mnie, że to UE :D

10 godzin temu, dervill napisał:

Jak dla mnie wszystko idzie w kierunku w którym odchodzić będzie się od tekstów i artykułów na rzecz video i foto

Zauważyłem, że ta tendencja wzrostowa na filmach utrzymuje się od pewnego czasu ale to tylko moje gdybanie ?

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

6 minut temu, Harry napisał:

@bolojang dlatego chciałem aby wstawić w "kodzie". Wtedy link nie jest klikalny, a taką metodę można uznać za bezpieczną. Dziękuję za link i nie chciałem żeby mój komentarz brzmiał szyderczo :D Po prostu chciałem zapoznać się z zawartością, bo to dosyć ciekawy temat, a wcześniej nie spotkałem się z tym. Z drugiej strony wcale nie dziwi mnie, że to UE :D

Zauważyłem, że ta tendencja wzrostowa na filmach utrzymuje się od pewnego czasu ale to tylko moje gdybanie ?

Spoko:) Zastanawia mnie tylko jak będzie z egzekwowalnością tego typu przepisów. Już teraz są problemy z rozróżnieniem niektórych tekstów pisanych przez ludzi i ChatGTP. Kwestią czasu pozostaje pewnie moment, w którym takie rozróżnienie będzie praktycznie niemożliwe. Wtedy tak naprawdę już tylko od dobrej woli wstawiających tego typu prace będzie zależało czy się do tych przepisów będą stosować.

8 minut temu, bolojang napisał:

Kwestią czasu pozostaje pewnie moment, w którym takie rozróżnienie będzie praktycznie niemożliwe.

Obecnie dostępne modele uczyły się na danych napisanych przez ludzi. Jeśli przyszłe zaczyna analizować treści publikowane obecnie, co do których nie ma już pewności, kto jest autorem poziom dezinformacji może być ogromny. Dla przypomnienia obecne AI nie maja żadnej faktycznej inteligencji, tylko na bazie ogromnych ilości danych potrafią przewidzieć kolejne słowa ( kod) , co w efekcie końcowym daje relatywnie logiczną całość.

Trochę już stare, ale warto posłuchać ;)