Skocz do zawartości

Czy w czasach AI google ma jeszcze sens?

callisto

Rekomendowane odpowiedzi

@frajer zanim zaczniesz biegać, najpierw uczysz się chodzić. Tak samo jest w tym przypadku. Masz super braki w wiedzy na temat działania AI / czatbotów. Jeżeli interesujesz się tematem, to poznaj od początku. Wklejanie nam kolejnych wycinków z czata nic nie zmienia poza udowadnianiem twoich braków w rozumowaniu jak działają modele językowe. Uwaga! Model językowy robi jeszcze większe błędy w liczeniu. ChatGPT i inne czatboty wiedzą tyle ile im dostarczysz danych i z pomocą przychodzi na przykład https://commoncrawl.org. Dlatego z uporem maniaka ChatGPT będzie dążył do odpowiedzi, żeby cie zadowolić, nawet jeśli jest niezgodna z prawdą. Wtedy mówimy o halucynacji ale wiedziałbyś o tym gdybyś przeczytał link, który wkleiłem wcześniej ;)

Chcesz bardziej realne informacje? Korzystaj z czatbotów podłączonych do internetu.

Edytowane przez Harry
  • Like 1

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

@Harry ilu jest na świecie takich "specjalistów" od AI jakim ja jestem? 99% globalnej społeczności. Słyszeli, że AI daje wyniki lepsze niż wyszukiwarka Google. Zadali pytanie... Fakty są takie, że na dzień dzisiejszy czaty AI czy jak to zwał, są niebezpieczne - mogą wprowadzić w kosztowny błąd. To jest istotne. I mają luki "w pamięci".

• Confused 1

W wysportowanym ciele zdrowy duch - https://ripper.pl/

Ale jak tu @Harry wspomniał, źle myślisz w kontekście ChataGPT to zupełnie inny model i do czego innego służy. Można w nim wiele osiągnąć, ale trzeba wiedzieć jak. Klucze do Windowsa też generował bo ludzie wiedzieli jak zadawać pytania :). Ja wiem, że 99% ludzi nie działa w taki sposób i dla nich jest Bard, a w niedalekiej przyszłości i tak pewnie wszystko skupi się na SGE. Jak wspomniałem Bard, który jest podpięty od sieci da Ci lepsze wyniki na przykład, który podałeś. 

informacje ze świata SEO: dawidnawrocki.pl

Z Wikipedii: "ChatGPT  chatbot opracowany przez OpenAI, wykorzystujący model GPT i służący do generowania odpowiedzi na dane wprowadzane przez użytkownika. Model ten został opracowany na podstawie dużych zbiorów danych, tak aby mógł prowadzić rozmowę i angażować się w różne tematy, od ogólnych rozmów po określone obszary wiedzy." 

Dziękuję. I jeszcze jedno. Brak informacji o kick bokserze Marku Piotrowskim ale już jak chodzi o Roba Kamana (obaj panowie walczyli ze sobą), to już jest i to wiele.

No tak, ale zgodnie z tym co pisze WIkipedia mamy "Model ten został opracowany na podstawie dużych zbiorów danych, tak aby mógł prowadzić rozmowę i angażować się w różne tematy, od ogólnych rozmów po określone obszary wiedzy." to jest zdanie klucz. Duże zbiory danych. Ma wiedzę na różne tematy ale ma określoną bazę. Od ogólnych po określone obszary - określone, ale nie wszystkie. 

Nie rozumiem dlaczego kwestionujecie to co napisałem, czyli że korzystanie z tych narzędzi pozostawia do życzenia w porównaniu z wyszukiwarką Google i jest ryzykowne (przykład z powołaniem świadka wbrew jego woli). W jednym z pierwszych postów w tym wątku @Trotyl napisał "Zastanawiałem się jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy wyszukiwarką a czatem AI - wyszukiwarka podaje nam potencjalne źródło informacji w postaci linka, chat gotową informację." Podążyłem więc tym tropem i wypisałem wyżej w kilku postach moje spostrzeżenia.

17 minut temu, dawidsk napisał(a):

No tak, ale zgodnie z tym co pisze WIkipedia mamy

Nie opieraj swojej wiedzy o zapisy z wikipedii to jest błędna ścieżka. Dlaczego nie zadasz pytania chatbotowi, on to jest najbardziej wiarygodnym źródłem gdyż nie potrafi kłamać. Jeszcze nie potrafi.

25 minut temu, frajer napisał(a):

Fajny nick 🖕

Należy też pamiętać, że chatGPT nie korzysta tylko i wyłącznie z danych zawartych w internecie ale dostarcza sie mu także danych innych niż ogólnie dostępne. 

Tu jest fragment odpowiedz chata na pytanie aby wymienił wszystkie źródła danych z jakich korzysta.

"Jednakże, konkretne źródła danych wykorzystywane do treningu modelu nie są publicznie ujawniane ze względu na różnorodność i rozmiar danych oraz kwestie praw autorskich."

Edytowane przez SzlafRock

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Frajer _ ChatGPT jest tylko modelem językowym, a nie źródłem prawdy objawionej. Sam w sobie nie ma wiedzy tylko ogromne vektorowe bazy słów i tak do tego trzeba podchodzić. Zresztą masz o tym informacje w Bard i ChatGPT ....  Wyszukiwarka to zupełnie inne oprogramowanie. Kiedy to w końcu zrozumiesz i zaakceptujesz ... 

I jak już wcześniej pisałem ważne jest wprowadzenie w temat poprzez nadanie osobowości. Świadek może być: na ślubie, jechowych i w sądzie. Model językowy przewiduje prawdopodobieństwo wystąpienia kolejnych słów, co daje w efekcie wrażenie że wie to o co pytamy.  Nadając osobowość zawężamy zakres możliwych odpowiedzi etc etc

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

40 minut temu, Mion napisał(a):

I jak już wcześniej pisałem ważne jest wprowadzenie w temat poprzez nadanie osobowości. Świadek może być: na ślubie, jechowych i w sądzie. Model językowy przewiduje prawdopodobieństwo wystąpienia kolejnych słów, co daje w efekcie wrażenie że wie to o co pytamy.  Nadając osobowość zawężamy zakres możliwych odpowiedzi etc etc

Po dookreśleniu, można powołać W SĄDZIE świadka bez jego zgody, pisze taką samą głupotę w odpowiedzi: Nie, nie można powołać świadka do zeznawania w sądzie bez jego zgody.  

• Confused 1

@frajer Zacznij przestrzegać regulamin serwisu  😡

3 godziny temu, frajer napisał(a):

Po dookreśleniu,

I czytaj ze zrozumieniem słowo pisane !

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Po dookreśleniu, można powołać W SĄDZIE świadka bez jego zgody, pisze taką samą głupotę w odpowiedzi: Nie, nie można powołać świadka do zeznawania w sądzie bez jego zgody.  

Ja wiem co byś chciał, ale chat GPT no dobra, aby to uprościć nie jest tym czego szukasz. Jeszcze nei teraz może za jakiś czas :)

Tak poza tym

Nie, nie można powołać świadka do zeznawania w sądzie bez jego zgody.  

No widzisz to nie takie proste:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-postepowania-karnego-16798685/art-177
Cytat
Art.  177.  [Obowiązek złożenia zeznań. Miejsce przesłuchania]
§  1. 
Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.

Ale nie ma sensu dalej brnąc w ten problem "świadka"

W dniu 1.04.2024 o 19:08, Mion napisał(a):

Tak poza tym....

Jak to "nie takie proste"? Sam wskazałeś sobie przepis. Wskazujesz kogoś jako świadka i ma się stawić na wezwanie sądu. I sąd nie odstąpi od przesłuchania gdy ten powie "ja nie chcę zeznawać, nie lubię go, nie pytał mnie o zgodę".  A chat wprowadza w błąd. 

I dyskusja zeszła na psy ...

11 godzin temu, frajer napisał(a):

I sąd nie odstąpi

odstąpi. bywam swiadkiem i biegłym adhoc. da się "nie składać" zeznań jako świadek.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint