Skocz do zawartości

Skąd brać traffic?

Pawka

Rekomendowane odpowiedzi

O! Własnie o to mnie chodziło. Wole mieć spory traffik, a jego jakośc mnie nie interesuje. Jestem cham i buts.

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Beerbant: Chyba nikt nie chce traficu, ktory wchodzi tylko, zeby wchodzil :).

zdziwiłbyś się ale nie tak do końca, jest w internecie też coś takiego jak kampania wizerunkowa

gdzie nie liczy się jakość a ilość.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

zdziwiłbyś się ale nie tak do końca, jest w internecie też coś takiego jak kampania wizerunkowa

gdzie nie liczy się jakość a ilość.

Zgadza się, ale bolączką tego typu kampanii jest:

1. że jest najbardziej wk...ca (zwykle są to banery itp toplayery i inne świństwa) i nie da się zbadać efektu negatywnego kojarzenia (a jestem pewien że też występuje)

2. nie da się zmierzyć jej efektów (a przynajmniej jest to bardzo trudne - same wyświetlenia g... nam mówią, jak w telewizji, tyle że baner mniej prestiżowy od tv)

3. marketerzy mają często w d... kierowanie trafficu - typowa masówka, co jest jeszcze bardziej wk...ce (typowy przykład to Onet - co mnie obchodza reklamy produktu ktorego nigdy nie kupię bo nie jest do mnie skierowany - jedynie mnie zniechecily do onetu z ktorego od lat nie korzystam - to ekonomia straconych szans, stracone okazje to podobno najwyższe koszta)

@Pawka:

da się kierować jedynie traffic'iem??? co dy bredzisz? ctr jest tym wiekszy im bardziej reklama dostosowana do odbiorcy (czyli np do tego co wpisał w wyszukiwarke - google wygrywa bo doskonale kieruje traffic i zwieksza ctr - ma gigantyczna wiedze o użytkownikach i wie co ich interesuje). A cpc tez mozesz zwiekszac zwiekszajac wartosc i renome swojej strony, samemu organizujac dział sprzedazy powierzchni reklamowych itd itp.

Ale oczywiscie jesli dla Ciebie liczy sie tylko traffic to tego możesz nie rozumieć. Problem w tym, że źle kierowana reklama z czasem zniecheca również użytkowników, a traffic da się generować nie tylko poprzez wyszukiwarki i linkowanie. skąd sie wzieła cała idea web 2.0 ??? Bo ktoś mądry zauważył że najbardziej cenna jest lojalna społeczność która sama za darmo cię reklamuje. Ba, sama za darmo zwiększa ci content (absolutnie unikatowy i wartościowy) do tego za darmo moderuje, dba o przestrzeganie zasad ustalonych w społeczności, dba o to aby właściciel miał zysk bo dzięki temu ich ukochany serwis się rozwija ulepsza itp. Zgadza się michal??? lubisz swoją społeczność, co? :rofl:

Aż Ci chyba jakiegoś adSensa kliknę dla potwierdzenia swoich wywodów ;)

Marketing Manager w Edukey - Szkolenia Komputerowe i Marketingowe

Wydawca portalu TwojaEuropa.pl - Życie, Studia i Praca za Granicą

logo-edukey-twojaeuropa.png

prosze, zacytuj miejsce gdzie pisze że kieruje się jedynie traffikem? To wymyslił mrtn. To taka magiczna sztuczka, on to wymyslił, a ty powtarzasz. Hehe. "co dy bredzisz?" - nie jest zbytnio grzecznie, nie?

Przeczytaj ze zrozumieniem, prosze. Chodszi mnie o znalezenie tematów co generują duży traf, a wcale nie o abstrakcyjny traf. Boze, o Mój Bóże, jak ciężko, ten ubliża, tamten wyzywa. Teraz rozumiem co czuje biedny prezydent tego kraju.

Traffic, dla mnie prosta sprawa, ciekawe treści na stronie, ludzie przekazują info swoim znajomym i wchodzą na stronę. Traffic na mojej stronce zwiększa się miesiąc do miesiaca. Stronę zacząłem intensywnie restrukturyzować w pod koniec kwietnia 2006. Bez żadnej fachowej wiedzy. Ludziom, chyba się podoba to co robimy, ponieważ coraz więcej osób nas odwiedz. Trzeba trafić w gusta konsumentów i zwiększać stronę merytoryczną, efekty będą przychodziły z czasem jednak, warto. Polcam, Sprawdzona metoda.

Study in Poland Provide extensive information to international students about studying in Polish universities. / Strona ma pomóc młodym ludziom z zagranicy, którzy zdecydowali się studiować w Polsce

Poprostu macie inna filozofie :rofl:

Jeden(Pawka) woli miec wysoki traffic ale slabej jakosi i trzepac kase z klikow o niskim cpc

a inny (mrtn) bedzie robil stronki skierowane na konretne nisze gdzie traffic moze jest niewielki ale konretny (zreszta cpc tez ;) ).

Przeciez nie ma co sie klucic ktory sposob jest lepszy ;)

Jest o co się kłócic, chocby o transfer:)

Wolę mniej ludzi a konkretnych. To samo ma się do kontrahentów.

Lepiej mało i konkretnych tym bardziej że niekonkretny czyli ten co najmniej płaci to najwięcej wymaga i płacze.

Ludzie wchodza nie moga znalesc tego czego szukaja wiec klikaja w reklame :)

Zrodlem dochodu pawki pewnie jest AS dlatego woli miec większy traffik

Często trafik mam taki sam a dochody z as rosną kilka krotnie razem ze wzrostem klików. Wniosek jest taki że im ciekawsza jest treść tym bardziej zachęca stargetowanych gości, i nie ważne czy to jest treść reklamy czy artykułu. Jak bym miał wybierać miedzy ilością a jakością to wybieram jakość choćby z tego powodu że jak już ktoś wcześniej wspomniał o adult contenecie to na tym przykładzie można powiedzieć że niestargowany gość kliknie ci tylko, stargetowany może zrobi jakiś signup :)

@Pawka - Proszę bardzo ;)

A tu się zgodze, ale tylko na jeden masz wpływ. Ustawiłeś reklame, dopasowałeś kolorki i masz ctr jaki masz. ceny za kliki też masz jakie masz. A traf, - jedyny czynnik, na któryj mozesz wpływać.

To chyba Ty piszesz bez zrozumienia :rofl:

ja czytam dość uważnie, przynajmniej się staram.

Z jednym się zgodzę - koniec z obraźliwymi zwrotami - przepraszam - a więc:

co ty opowiadasz? :)

Ja też przeprosze. Na wszelki wypadek:) Co do kliknięcia komuś w reklame, ... troche o czymś innym mówie.

Mówie o 5-10k kliknięć dziennie. To mam na mysli używając zwrotu "Skąd brać traffic?" Co nie przeszkadza mnie z tobą sie zgodzić, że przyszłość należy do serwisów spolecznosciowych. rok temu miałem 1k klików. Mnie się podoba traffik. A co do docelowego, że traffik docelowy jest lepszy a inny jest gorszy, nikt nie zaprzecza. Ale, Każdy traffik ma swoje pochodzenie, najczęscej wyszukiwarke, tak że z załozenia on nie moze być niedocelowy. Jak ktoś szuka hasło sprzątanie w Warszawie i trafia na twoją strone sprzątanie w Lodzi, no to nie widze nic złego. Ujme to inaczej, na hasło sprzątanie w Lodzi, wystarczy pewnie tych 5-10 bl co masz? No to po co w ogóle dalej promować dalej stronke na takie hasło? Dla Lodzi już musisz być pierwszy?

Firma jest skierowana do klientów z Łodzi i okolic, więc wejścia z frazy "sprzątnie Warszawa" nie są mi do szczęścia potrzebne - konwersją nie jest tu klik w AS tylko kontakt z firmą oraz złożenie zamówienia więc póki nie sprzątają w Warszawie jest to zbędne generowanie ruchu. Oczywiście na same słowo "sprzątanie" warto być na pierwszych pozycjach, bo to i prestiżowe i da dużo większy traffic który potencjalnie może być również z Łodzi i okolic. Ale gdyby google rozwinęło wyszukiwarkę lokalną w Polsce i można by było targetować wyświetlenie linku w wynikach organicznych na słowo "sprzątanie" tylko dla osób z Łodzi i okolic - to mogę się pozbyć odwiedzających z Gdańska którzy wpiszą "sprzątanie". Z transferem przy takiej ilości odwiedzin nie ma problemu, ale po co mi zapytania ofertowe od osób z całej Polski które nie doczytały że oferta tylko w Łodzi i okolicach? To tylko stracony czas na czytanie/odpowiadanie = koszty.

Oczywiście z samych stałych członków społeczności tych 10k klików pewnie nie wyciągniesz, bo bys musiał mieć chyba ze 100k stale odwiedzających. Ale ja mówię głownie o targetowaniu trafficu, wątek społeczności był wątkiem pobocznym. Wysoki traffic to wysokie koszta - jeśli wzrost trafficu powoduje proporcjonalny spadek wsp. konwersji to mimo rosnących kosztów przychód nie rośnie czyli zysk spada. tylko przy niewielkim spadku wsp. konwersji wzrost trafficu jest opłacalny. Zatem czasami można podnieść zysk zmniejszając traffic (czyli targetując i bijąc koszty).

kurna teamt topicu ma znak zapytania i szukam odpowiedzi ale moze ktos doradzic skad brac traffic?

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Staneliśmy na tym że stwierdziłem iż traffik jest dużo wart, że traffik równa się kasie, ma racje bytu i odwrotne stwierdzenie kasa równa się traffiku. Miliony ludzi na ebay, allegro na tym forum kupują i sprzedają linki odsłony bannerów popupy, mailingi i wszystko co sprzyja traffiku. Owszem, nie zawsze taki traffik (kupiony) jest ztargietowany.

A to wszysko jednak się sprzedaje i kupuje jak gorące bułeczki. Więc zapraszam do tematu, gdzie brać traffik, Skąd brać traffik, jakie hasła generują duży traffik, czy warto kupować taki towar, jak naprzykład mailing, czy też odsłony bannerów?

Przypomne raz jeszcze że nigdzie nie wymieniłem, że trzeba mieć ctr=0, że trzeba nie dbać o ctr, to wszystko wymyslił szanowny użytkownik mrtn, używająć do tego słow "gó**o, bzdura i nie chce mi się z tobą gadać" Otóż za magiczną sztuczke mrtn podziękujemy, i wspólnie z wzajemnym szacunkiem sprobujemy dalej wyjaśnić, gdzie leżą kofitury.

p.s. Kava, kocham i naprawde biezmiernie cenie klimat wzajemnego szacunku na PIO.

p.p.s. motywacja aroganskich wypowiedzi mrtn, są dla mnie niezwykle intrygujące. Ten temat jest w koszu.

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...mp;#entry262820

Predict4u, masz racje, ale nie mówie o targiet, mam obecnie stronke na hasło okolicy "Podatki", dmoz i inne tam, tuż pod ministerstwem finansów, wiadomo, że targiet takiej stronki jest super, no bo wiadomo, ludzie szukają informacji, pitów i t.d. ale co mnie z tego, nie prowadze firmy podatkowej, trafu z tego mało. co do 100k odsłon, miałem tyle rok temu, i własnie miałem klasyczny 1% ctr, co zupewnie wystarczało na opłacenie transferu, który to co raz tańszy jest.

A ja wam powiem, że wystarczy pomyśleć.

Swoje czasu z ekipą wymyśiłem.

Generowaliśmy 1,35 miliona unikalnych wejść miesiecznie na nasze 30 stron.

Bez użycia GOOGLE/MSN/YAHOO

Złoty biznes, szybko się skończył kiedy nas namierzyli.

Ale do tego czasu z adsensa skasowaliśmy kupe $$, a do tego zostało jeszcze zaplecze na kilkaset tysięcy site z pr4-5.

Myśleć myśleć :)

WYZNAWCY POZYCJONOWANIA

PROPONUJE WAM SKUTECZNĄ ALTERNATYWĘ

Pozycjonowanie dla każdego

Hehe gotuje Pozycjonerów wkrótce

Nie pozycjonuje stron nikomu więc nie mam interesu w opowiadaniu bajek.

hehe

:hello: nie ma pr5. A więc, wracając do tematu: Miałem wrażenie (zludzenie) że temat polskich gwiazd (piosenkarek, aktorek) generuje dośc duży traffik. Jak się okazało troche się myliłem. Miałem 1,2,3 miesce a haslo Cichopek, Anna Mucha, Brodka, Mandaryna, Doda, topowe miesca na hasła związane z innymi popularnymi aktorkami i piosenkarkami. Powiem krótko, generalnie jestem bardzo rozczarowany. Nie mowie o rozczarowaniu zarobkami, ctr-em, innymi czynnikami, którymi się nie zajmujemy w tym topiku. Nie mówie o tym że dużo nastolatków odwiedza "takie strony". Spodziewałem się od nich poprostu dużo wiekszego ruchu. 9nie mówie znów o ilosci podstron, liczyłem gołe uu, czyli przymitywny schemat haslo - ilośc uu)

Czyli traffik się "chowa" w inym miescu? Co do wyżej wspomnianego tematu podatków, jest on pod każdym względem doskonały,ale niestety ruchu nie daje prawie w ogóle. (również chyba jak ine biznesowe tematy ? mówie bardzo ogólnie:)

Temat ocean - pobieralnie progamów, tu widze (ad)sense sie skupić na jednym, i od tego tańczyć. Wybrałem sobie na przykład temat kodeków, lub też sterowników, i to dośc szczególnych. Tu potencjal jest olbrzymi, troche tego dotknełem, i polecam serdecznie każdemu. Czyli promowac nie hasło "Pobierz milion programów" tylko "pobierz windows Vista zadarmo" (żartuje:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności