Skocz do zawartości

Skąd brać traffic?

Pawka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja teraz promuję swoją stronę poprzez video na serwisach typu youtube i inne polskie kopie. Wszystko oczywiście opatrzone logiem mojej strony i ściśle związane z jej tematyką. Oczywiście nie przekłada się to na sam traffic na stronie, ale część ludzi na pewno zapamięta to co przed chwilą oglądało, a nuż prześlą znajomym link do filmu i może porozmawiają o tym ze znajomymi w realu. Myślę, że nie chodzi tu o same wejścia na stronę, a o zapamiętanie 'marki'. Co z tego, że będę miał 5k uu dziennie skoro 90% wejdzie tylko po to by zaraz wyjść i zapomnieć o mojej stronie. Wolę mieć stałe 1k uu ludzi, którzy pamiętają o mojej stronie i mają swoich znajomych, którym chętnie opowiedzą o mojej stronie bo ją lubią. Ktoś wczesniej mnożył swoje dolary, czyli 1$ > 2$ > 4$ > 8$ i tak dalej, a ja wolę pomnożyć moich userów. Jeśli jeden user powie o mojej stronie swoim czterem kolegom, dwóch to zaciekawi i będzie o tym mówiło swoim innym znajomym, to jasny jest fakt, że liczba uu sama będzie rosnąć :hello: Nie będzie to efekt natychmiastowy jak mailing czy bannery, ale myslę, że bardziej stabilny i efektywny. Oczywiście, trzeba mieć czym zaciekawić ludzi i trafiać w odpowiedni target, ale to kwestia pomysłu i pracy.

Co do 1 miejsc pod frazy 'gwiazd' to myślę, że to już większego sensu nie ma i traffic jest na pewno mały z powodu promowania serwisów takich jak pudelek.pl etc, które po prostu zgarniają myslę, że większość osób, których interesują plotki.

No i tyle chciałem powiedzieć.

-- Tuning - miniaturowych aut czyli Manga Cars ;)

-- sfah - a to moje...

-- skate punk - melodic punk, fast punk i deskorolka.

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

pabel, nie ma sprawy, cichopek 600-800 na 1 miesce

mucha 300-400 1 miesce mandaryna 2-2,5k. 1 miesce, mandaryna 2 k 2 miesce (te stronki do tej pory tam są)doda 5-6-7k 3-4 miesce (rok temu:), kodeki 1,5-2k. 2-3-4 miesce, skype 300-400 3-4 miesce (rok temu:)

Gierki 1.5k, gry, gry online 15 miesce, te same 1,5 uu:) Mandolina 50 uu 1 miesce:) ... wiadomo że każdy ma inną ilośc uu na takie same hasło każdy ma dobry , lub zły serwis, lojalnych lub nie użutkowników, ale wtedy to mozna w ogóole nic nie pisać. Pisze jak było u mnie.

Miałem wrażenie (zludzenie) że temat polskich gwiazd (piosenkarek, aktorek) generuje dośc duży traffik. Jak się okazało troche się myliłem. Miałem 1,2,3 miesce a haslo Cichopek,
tak tez tak myslalem.

zrobilem Madonne w top 10 i co .... wielkie d..... bo fani maja swo0je stronk igdzie wchodza na forac i newsy bez google.

Ja teraz promuję swoją stronę poprzez video na serwisach typu youtube i inne polskie kopie. Wszystko oczywiście opatrzone logiem mojej strony i ściśle związane z jej tematyką.

zrobione. video ma 3 miechy i jest 300.000 wyswietlen adres strony dwa razy w video i info w opisie ze wiecej na www i do tego adres w tytule video

i wielkie d....

sporo pracy i 100 dolców za miech, oczywiscie jesli ten pomysl pomnozyc razy 5 to mi sie podoba, ale zrobic takie frazy i ogladalnosci video jest ciezko- bardzo ciezko i dlugie okresy w filtrach ;-)

wiec na serio to nie wiem skad traffic - pewne jest to ze dobre forum to traffic na lata bo jak sie nawet 100 osób przyczepi do forum to generują mase wyswietlen i kliki tez wpadają

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

A no włąsnie, się kurka narobiśz a traffiku czy też kasy z tego prawie nie ma:)

Padła tu opinia, że nie wszyscy walczymy o traffik, tu się zgodze, są co nie walcza, ale mnóstwo ludzi, powtórze, na ebay, allegro i tu na forum bardzo chętnie kupują linki, odsłony, mailingi i inne bannery. Więc okresle to tak: olbrzymia ilośc ludzi na kuli ziemskej ( co sie zajmują seo) walczą o traffik. Dla kogoś 30uu na homepage wielka radocha, dla kogoś i 30k uu mało, ale wszystkim nam (prawie) chodzi o to samo.

Sprawa jest prosta bo dla kogoś kto ma sklep internetowy + kiepski serwer to dupowaty traffic mu zaszkodzi bo zrzera transfer, taki ktos liczyc na to ze z 1000 przypadkowych osób ktos cos kupi, ale to kiepska pociecha. Dla wszystkich innych traffic jest porządany z rozmaitych powodów i nie wiedze nawet powodu dywagowac czy warto, ale raczej skąd go brać i co zrobic by był wielki.

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Pawka:

dzieki za te staty (to ja pytalem). Co do ostatniego zdania to sie zgodze, chodzi o traffic bo ja uwazam ze z kazdego trafficu mozna wyciagnac chocmy pare centow, przeciez sa firmy ktore placa za same wyswietlenia reklamy - chociazby Ci ktorzy ludziom instaluja rozne trojany itd :) Nie mowie ze popieram taki sposob zarobku ale podaje jako przyklad. Generalnie masz racje jesli chodzi o traffic, jak juz zrobisz stronke to jedyne co Ci pozostaje to walka traffic (bo zakladam ze masz juz ja maxymalnie zoptymalizowana, ewentualnie pozniej mozesz zrobic testy, majace na celu poprawienie ctr). Natomiast na cpc nie masz wplywu..chyba ze zrobisz inna stronke o innej tematyce :)

edit:

A wracajac do zrodel trafficu. Padlo kilka ciekawych patentow jak logo w video itd.

W sumie jakiejs ogolnej zasady nie ma, procz analizy czego szuka nasz klient i podania mu tego na tacy :( Jak bedziesz pewien ze podajesz to co user chce to masz zapewnione ze bedzie wracal i bral wiecej i wiecej. Jeszcze pozostaje kwestia dotarcia do czesci potencjalnych uzytkownikow - czasami wystarczy pokrecic sie na forach o tej tematyce, czasami trzeba wykupc reklame w gazecie lub napisac ciekawy artykul i go wyslac w swiat.

;)

pozycjonuj.png

Oprócz że tak powiem ewidentnych żródel traffika jak wyszukiwarki, ludziki kobiują dość ciekawe rozwiązania.

Całkiem ciekawa analize statystyk przeprowadziłem, są sporo że tak powiem niespodzianek, jak się zobacze ile ludzi przychodzi i skąd. Generalnie owszem google rzadzi, ale sa i inne ciekawe wypadki.

Pare stron temu lolki mnie uprzedza: "Pawka, Content typu stronki o zarabianiu nigdy się nie sprzeda i znowu będzie nowy temat skąd brać traffic". On wie co mówi. Ja też wiem na 100%, że na stronach o zarabianiu traffiku - brak. Oprócz jednego wypadku.

Jesli nie masz dobrej domenki. Ale jesli masz domenke na przykład allegro.pl ebay.com, ceneo.pl - można mieć traffik nawet na stronach o zarabianiu. Nawet jeśli odwrócimy kota ogonem i kupimy dużo gorsze domeny, marne nikomu nie potrzebne allegro.com ebay.com.pl, ceneo.com - a i tak można mieć traffik na stronach o zarabianiu.

A wszystko to dlatego, że z domenami jest niestety mocno wszystko pomieszane. Przykład: Niby każda porządna Polska firma powinna mieć końcówke pl, ale pod adresem pis.pl widzimy Przedsiębiorstwo Inżynierii Sanitarnej. (chociaż tak jednak pisze i rozumiem, ze dałem ciała, przykład wyszedł wręcz odwotny, no nie?;)

Dalej, Warszawska domenka o sprawach Warszawy niby na 100% powinna mieć końcówke waw.pl, lub warszawa.pl, ale dziś w Dzienniku czytam, że się zaprasza na superstrone o Warszawie e-wawa.pl. Przykładów na ten temat jest mnóstwo, z domenami czasami bywa namieszane.

Tak że z 2 tygodni temu pod koniec kolejnej hyperpromocji w nazwa.pl nabyłem sobie okazyjnie domenke ceneo.waw.pl, inne końcówki niestety były zajęte. (czy stawić tu smajl)?) Allegro i ebay w tym roku sobie odpusciłem. Moje wydatki 6,42 plus vat plus kwadrans naprawde ciężkej pracy. A teraz zamierzam sie kierować pięknym powiedzeniem (jesli się nie myle Intrudera): "Za rok się okaże, czy warto ją przedłużać."

Foremniak, a czym jest zła Fomeniak? Dzieło sztuki, jedna z najlepszych moich stron...

Bardzo umownie sposoby zdobywania traffiku można by podzielić na szybkie i ...nieszybkie? wolne? Normalne? i inne:) Szybkie sposoby na traffik. Ludowa mądrość tu się sprawdza, co nagle to po diable. Najlepszy szybki sposób do adwords i inne reklamy kontekstowe. Na tym by można było skonczyć ten topik. Adwords ma swój dział, wielie tajmnic, ale generalnie taką wade, konczy się

kasa, konczy się traffik. Mówiąc uczciwie, to nawet nie można nazwać wadą, to poprostu zasada gry.

Teoretycznie można by liczyć na to że w trakcie kampanii reklamowej zdobedziemy sobie lojalnych

czytelników, ale to raczej rzadkość i wszystko zależy od tematu. Kupowałem ostatnio adwords na gry online, traffik sie skonczył wraz z adwords, stron o grach jest sporo, moja nie była w niczym lepsza. Mnie się wydaję że na lojalnych czytelników mozna zdobyć tylko w wypadku, gdzy stworzymy coś naprawde wyjątkowego wartosciowego. (jak na przykład ten topik, smailik.gif)

Istneją też dośc zboczone sposoby na szybki traffik. Można na przykład wystawić swoja strone na allegro za biezcen a w ostatnej chwili odwołać aukcje (było obgadywano kilka razy). Jest to glupota, traffik owszem jest niestargietowany, ale może lepej niż nic? Można owszem pisać ostre posty na odwiedzalnych forach, i liczyć że czytelnicy zainteresują co to za buts, i jaką ma stronke, ale na 99% google tego linka nie zobaczy, a admin cie wyszle ostrzeżenie. Daje całkiem całkiem niezły STARGIETOWANY traffik, ale fala dość szybko miją, poniewasz twój wpis na odwiedzalnym forum szybko się okazuje na 20 podstronie. I wszystko trzeba zaczynać od nowa. Po za tym, w tym wypadku raczej promujesz nie swoją strone tylko obcy forum.

Wszystkie prawie szybkie sposoby zdobywania traffiku pozostowiają po sobie pustke, czyli nic. w kieszeni też. Są mistrzowie, co potrafią zarobić na tym, jak tu pisał niedawno ktoś, że wykorzystał pewną luke i szybko zarobił na krótkiej fali traffiku. (Wole bardzej stałe żródla dochodu) No i istneją też inne sposoby "kupienia traffiku", naprzykład kupienie mailingów, odsłon różnych popupów i popunderów. Sposoby niby są ale skutki niestety są różne. Kilka osób znam osobiście co ads zamkneło konto po własnie takich emisjach "10 tys. gwarantowanych odsłon" Może to był "dziwny zbieg okoliczności"?

Mailing moim zdaniem jest stratą kasy. Dużo lepej już kupić lista mailingową i mailingować (spamować) samemu, ale to też się róznie konczy. mail zwotny oweszem podajesz w mailingu obcy, ale promujemy jednak swoją strone, a strona ma mieć na nas chociaż jakieś namiary. Oburzony "respondent" możę bardzo różne zareagować na spam. Ja naprzykład dostałem taki mail w trakcie "eksperymentalnego" mailingu, że gość mnie podał mój adres i obecał rano przyjechac. Hehe. Generalnie to chyba wszystko w skrócie na temat "szybkich sposobów"?

• 2 tygodnie później...

Już nie czytałem wszystkich postów, ale jestem dobry w zdobywaniu trafficu.

Jeżeli chcesz tylko dobywać traffic, z małym prawdopodobieństwem że ktoś kliknie w reklamę to możesz użyć autosurfów. Najlepszym autosurfem z jakim się do tej pory spotkałem jest ebesucher.de .Mimo, że jest to surf niemiecki to uczestniczy w nim wielu polaków. Jest to dobra metoda jeśli płacą Ci za CPM.

Natomiast gdy zależy tobie na zdobywaniu takich wejść, w który zostanie wykonana jakaś akcja to polecam:

- katalogi: WP i onetu, ponieważ generują wejścia (jak ktoś nie wierzy mogę pokazać staty)

- google AdWords, dla niszowych słów kluczowych (przykład z google - zamiast kwiaty użyj czerwona róża)

- System AdBid.pl , który jest lepszą alternatywą niż CPM na stronach oferowanych przez google.

Często prowadzę badania nad reklamą i wiem też jak wymusić kliknięcie CPC bez posądzenia, że się oszukuje. Ale to mogę podać ewentualnie na priva (tylko pod warunkiem, że zachowasz to dla siebie)

Natomiast gdy zależy tobie na zdobywaniu ... wejść

- katalogi: WP i onetu, ponieważ generują wejścia

i oczywieście dmoz i każdy inne katalog, ktore ma ogłądalność.

Sam byłem dziwione, ile ludzi chodzą z dmoz-a do strony (moja pierwsza strona w dmoz-ie z recyclingu), ale też www.webwweb.pl i inne dają całkiem niemałe wejść - należy od branży, często qlweby są też całkiem dobre.

• 2 tygodnie później...

Ja dodalem stronke do dmoz-u i po jakims 1,5 mc mi dodali - tylko opis po ang zrobilem :) Z dmoz'ow duzo obcokrajowcow korzysta, wiec warto dodac.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności