Skocz do zawartości

Skrypt do reklamy

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

normanos: ale to co napisałem jest prawdą.. obciążenie spadnie. Może po prsotu należy zwiększyć ilość slotów na mysql ? Chyba, że masz jakieś odgórne ograniczenie admina.. ale jak przysmażysz serwerek na 2-3 dni to powinien parę slotów dorzucić :]

pozdr.

zYm3N tak, to prawda ale powtarzam, co z tego? Z zatykania serwera przez (chyba, nie udowodnione) przez zbyt duża ilośc połączeń/zapytań przechodzisz w notoryczne nie działanie strony. Więc co za różca, problem nadal nie rozwiązany.

dwa: nie wszedzie mozna uzywac pconnect

trzy: ostatnio rzadko który admin na to pozwala. byłem na kilku serwerach ostatnio :D i wszędzie to było albo zablokowane albo wartośc jednoczesnych połączeń wynosiła 10.

Pytanie było: są 3 opcje, co zrobić, żeby zoptymalizować. Przedstawiłem moją opinię na temat tego co lepiej, a Ty mówisz, że i tak jest źle.

Słuchaj, przy możliwości otwarcia dodatkowych gniazdek, zyskujesz. I to zyskujesz sporo i pewnie wiesz o tym.

A to, że admin nie pozwala, no przykro mi bardzo. Widać skrypt tak obciąża serwer, że wkrótce admin też Ci nie pozwoli na jego korzystanie.

IMHO: jeśli w skrypcie wykonywanych jest dużo zapytań należałoby korzystać z połączeń stałych.

Zresztą.. coś dziwnego mi się widzi. Czytałem tą dokumentację raz jeszcze - po tym jak podałeś linka - i IMHO: tam wyraźnie pisze, że jeśli login jest ten sam, hasło jest to samo, host jest ten sam, to nie jest tworzone nowe połączenie.. to w takim wypadku albo skrypt na początku robi otwarcie na końcu zamknięcie albo ja nie wiem co się dzieje.

Dodatkowo dochodzi sprawa tego typu: jeśli w skrypcie użycie połączeń stałych polega na połączeniu na początku skryptu i rozłączeniu na końcu, to nie widzę różnicy pomiędzy takim samym zastosowaniem zwykłych funkcji łączących connect..

IMHO: pconnect zyskuje w momencie kiedy np. na serwerze działa 100 skryptów, które szybko kończą się i otwierają.. I korzystają z tego samego połączenia.. tak więc jeśli takie wykorzystanie występowałoby w phpAdsNew, to wtedy nie powinno występować too many connections...

chyba, że się mylę. Jesli tak, to napsiz gdzie, bo lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć.

ps. warning ze strony php:

Warning

Using persistent connections can require a bit of tuning of your Apache and MySQL configurations to ensure that you do not exceed the number of connections allowed by MySQL.

pozdr.

Mamy u siebie także pan, ale pracuje to na odrębnej maszynie, na odrębnym procesie mysql, by w razie kłopotów nie położyć całej reszty.

Dziennie wyświetla właśnie po kilkaset tysięcy banerów i... chodzi, choć przy większym nagłym obciążeniu lubi się wyłożyć.

Wydaje mi się, że to dwie kluczowe sprawy to: (1) bannery *nie są* wyciągane bazy, a ciągnięte jako zwykły plik z serwera (opcja 'Webserver'), a (2) statystyki oczywiście nie logują numeru IP (opcja 'Skrócone').

Szy.

zYm3N nie jestem specjalista od PAN więc Ci nie powiem czy masz racje czy nie. Ja to po prostu mówie z doświadczenia: too many connections było bez przerwy a admin kazał przestać z tego korzystać.

Co więcej spotkałem się z tym już na conajmniej 4 serwerach więc sam jestem skołowany: skoro pconnect jest lepszy to dlaczego admini albo ustawiaja minimalne ilości połączeń albo w ogóle blokuja ta funkcję?

niestety nie znam sie na tym więc nie jestem w stanie sobie odpowiedzieć na to pytanie.

szy u mnie bannery były odczytywane oczywiście s serwera (nie z bazy) i oczywiście nie logowałem IP.

Po wyłączeniu PANa obciążenie spadło o... 90% !!!

nie wiem co teraz zrobić, dobry system bannerowy jest mi potrzebny a przy innych produkcjach wcale nie mam pewności, że bedzie lepiej. w końcu PAN jest dobrym systemem, szkoda jednak, że wykłada się (w nielicznych ale zawsze) przypadkach. i akurat mi :D

Gość Anonymous

jakiś tydzień temu zaktulizowałem swoją wersję PAN do 2.02, ale kody banerków zostały te same. Teraz je zaktualizowałem i widzę, że się trochę różnią. Mam nadzieję, żę będzie coś lepiej.

• 1 miesiąc temu...
Stałe połączenie: wykonywane na początku skryptu, kończone na samym koncu.

Stale polaczenia nie sa zamykane fynkcja mysql_close();

to taka mała dygresja dla tak zwanych "znawców tematu"...

8)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

$sql = "show processlist";

$dane = $DB->query($sql);

while($row = mysql_fetch_array($dane))

{

$process_id=$row["Id"];

if (($row["Time"] > 30 ) && ($row["Command"]=="Sleep") )

{

$sql_kill = "kill $process_id";

$DB->query($sql_kill);

}

}

to moze pomoze.. $DB - klasa do wykonywania zapytan - nie chce mi sie tego rozbijac - kto koduje wie o co chodzi ....

mi to pomoglo bo sie tworzyly sleepy ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności