Skocz do zawartości

Podstrony - mapa strony (problem)

Indiana92
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez s_matysik,

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, to mój pierwszy post :) mam pytanie. Stworzyłem wiele ukrytych podstron pod pozycjonowanie haseł z długiego ogona. Jest to około 400 stron dynamicznych tworzonych przez stronę wix. Mapę strony wrzucilem w Google search console i sukcesywnie podstrony są dodawane do stron zindeksowanych przez Google. Stworzyłem też zwykła zakładkę mapa strony(z wszystkimi linkami w liczbie 400) i umieściłem link do niej w stopce strony. Teraz gdy chce organicznie znaleźć jedna z podstron za pomocą przeglądarki Google to znajduje mi podane hasło, w niektórych przypadkach pojawiam się po krótkim czasie w top 10 ale jest jeden problem. W przeglądarce nie ma odnośnika do podstrony z hasłem tylko do mapy strony co wygląda dosyć komicznie. Pozdrawiam i proszę o pomoc doświadczonych kolegów i koleżanki :)

2 godziny temu, Indiana92 napisał:

W przeglądarce nie ma odnośnika do podstrony z hasłem tylko do mapy strony co wygląda dosyć komicznie.

tzn. frazy są tak proste, że zarankowała mapa strony zamiast podstron?

Stworzyłem wiele ukrytych podstron pod pozycjonowanie haseł z długiego ogona

w jaki sposób ukrytych?

9 minut temu, s_matysik napisał:

tzn. frazy są tak proste, że zarankowała mapa strony zamiast podstron?

w jaki sposób ukrytych?

Ukrytych tzn. nie są one w oficjalnym menu :) są ukryte w menu.

Tak, to bardzo proste frazy np. Praca w Niemczech dla Polaków bez języka. I cała podstrona jest zrobiona pod to hasło. Wziąłem hasła z długiego ogona. 

Zauważyłem, że niektóre z tych podstron posiadają normalne odnośniki w wyszukiwarce Google a niektóre z tych haseł odsyłają jak już wspominałem do mapy strony. 

Moze to tylko tymczasowo i z czasem odnosnik do mapy strony zastąpiony zostanie normalnym linkiem? 

Jeszcze jako ciekawostka to użyłem na stronie "mapa strony" znaczników noindex i nofollow. 

Przychodzą mi dwa rozwiązania do głowy. Albo całkiem usunąć "mapę strony" albo zrobić przekierowanie na główna stronę :)

Teraz, Indiana92 napisał:

Ukrytych tzn. nie są one w oficjalnym menu :) są ukryte w menu.

ok , natomiast warto podlinkować je wewnętrznie między sobą

Zauważyłem, że niektóre z tych podstron posiadają normalne odnośniki w wyszukiwarce Google a niektóre z tych haseł odsyłają jak już wspominałem do mapy strony. 

tam gdzie rankuje mapa strony zamiast podstrony - prawdopodobnie dana podstrona nie jest zaindeksowana - warto to sprawdzić

Moze to tylko tymczasowo i z czasem odnosnik do mapy strony zastąpiony zostanie normalnym linkiem? 

jeśli dana podstrona nie jest zaindeksowana, a frazy są banalnie proste to faktycznie tak się zdarza

Przychodzą mi dwa rozwiązania do głowy. Albo całkiem usunąć "mapę strony" albo zrobić przekierowanie na główna stronę :)

Warto aby mapa strony była indeksowana przez roboty. Rozwiązaniem problemu, jest po prostu zaindeksowanie wszystkich utworzonych podstron :)

1 minutę temu, s_matysik napisał:

ok , natomiast warto podlinkować je wewnętrznie między sobą

tam gdzie rankuje mapa strony zamiast podstrony - prawdopodobnie dana podstrona nie jest zaindeksowana - warto to sprawdzić

jeśli dana podstrona nie jest zaindeksowana, a frazy są banalnie proste to faktycznie tak się zdarza

Warto aby mapa strony była indeksowana przez roboty. Rozwiązaniem problemu, jest po prostu zaindeksowanie wszystkich utworzonych podstron :)

Ok, czyli mam dać temu czas i niech się to porządnie zaindeksuje. W międzyczasie zadbać o wewnętrzne podlinkowanie. 

Może żeby tak nie straszyła ta zakładka mapa strony w wyszukiwarce to warto wpisać w tytule podstrony tylko nazwę firmy i przekierowanie na stronę główną. Co Pan o tym sądzi? 

17 minut temu, Indiana92 napisał:

dać temu czas i niech się to porządnie zaindeksuje. W międzyczasie zadbać o wewnętrzne

Wewnętrzne podlinkowanie + niektóre podstrony + główną warto podlinkować też z zewnątrz. Po przeprowadzeniu tych działań warto sprawdzić ile adresów url pozostało niezaindeksowanych i następnie podlinkować je dodatkowo wewnętrznie/zewnętrznie lub wrzucić w indexer.

19 minut temu, Indiana92 napisał:

Może żeby tak nie straszyła ta zakładka mapa strony w wyszukiwarce to warto wpisać w tytule podstrony tylko nazwę firmy i przekierowanie na stronę główną.

Można dać na samym początku mapy strony nazwę firmy + link do strony głównej (to rozumiem jest mapa html, a nie xml ? mapę xml także warto stworzyć i dodać do GSC).

Natomiast nie polecam robić przekierowania z mapy do strony głównej bo raz, że wtedy i tak mapa strony wypadnie z tych fraz, a dwa mogą wypaść z indeksu podstrony, które są w tej mapie strony podlinkowane.

8 minut temu, s_matysik napisał:

Wewnętrzne podlinkowanie + niektóre podstrony + główną warto podlinkować też z zewnątrz. Po przeprowadzeniu tych działań warto sprawdzić ile adresów url pozostało niezaindeksowanych i następnie podlinkować je dodatkowo wewnętrznie/zewnętrznie lub wrzucić w indexer.

Można dać na samym początku mapy strony nazwę firmy + link do strony głównej (to rozumiem jest mapa html, a nie xml ? mapę xml także warto stworzyć i dodać do GSC).

Natomiast nie polecam robić przekierowania z mapy do strony głównej bo raz, że wtedy i tak mapa strony wypadnie z tych fraz, a dwa mogą wypaść z indeksu podstrony, które są w tej mapie strony podlinkowane.

Wewnętrzne Linkowanie wygląda na tę chwilę całkiem dobrze, chociaż zawsze może być lepiej. Linkowanie zewnętrzne załatwiam przez artykuły sponsorowane z jakościowych stron. Tutaj nie widzę problemu, potrzeba czasu :) mapa o której rozmawiamy tutaj to HTML. Jeśli chodzi o XML to wix generuje ją automatycznie. Ściągnąłem mapę i wysłałem na GSC :)

Czyli koniec końców dać temu czas i zmienić w tytule nazwę strony "mapa strony" na nazwę firmy i w nagłówku h1 również nazwę firmy plus link pod tym do strony głównej :)

• Rozwiązanie
3 godziny temu, Indiana92 napisał:

Czyli koniec końców dać temu czas i zmienić w tytule nazwę strony "mapa strony" na nazwę firmy i w nagłówku h1 również nazwę firmy plus link pod tym do strony głównej

Dokładnie tak

W dniu 26.06.2023 o 23:30, s_matysik napisał:

Dokładnie tak

Mam jeszcze jedno małe pytanie, zmieniłem tytuł strony i treść tak jak wcześniej omawialiśmy. Opublikowałem stronę, wszystko zmieniło się jak należy, tytuł na wyświetlonej stronie nie nosi nazwy "mapa-strony" jak wcześniej tylko jest w niej nazwa firmy. Wszystko jest ok, tylko w wyszukiwarce nadal widnieje tytuł strony jako "mapa strony". Rozumiem, że trzeba zaczekać ale czy oznaczenie strony jako noindex nie przeszkodzi w szybszej zmianie tego tytułu, czy pomimo braku indeksacji tytuł ten się zmieni? 

Rozumiem, że trzeba zaczekać ale czy oznaczenie strony jako noindex nie przeszkodzi w szybszej zmianie tego tytułu, czy pomimo braku indeksacji tytuł ten się zmieni? 

Po co dawać noindex dla mapy strony?

Trzeba przeindeksować tą mapę strony, aby zmienił się title.

4 minuty temu, s_matysik napisał:

Po co dawać noindex dla mapy strony?

Trzeba przeindeksować tą mapę strony, aby zmienił się title.

Ups, wspominałem o tym wcześniej i nie dostałem po palcach... :) po to dałem noindex żeby nie wyświetlała mi się ta cholerna mapa strony w wyszukiwaniach pod innymi hasłami. W takim razie indeksuję ją znowu żeby zmienić tytuł strony i zostawię sprawę samą sobie, niech działa czas.