Skocz do zawartości

CTR - przeczytaj proszę

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę przeczytajcie ten tekst dość uważnie bo chyba ze mną już jest źle :) Przepraszam że zawracam głowę ale jest to dla mnie dość ważne.

Jakiś czas temu portal Onet.pl i nowa wyszukiwarka Gooru.pl wprowadziły bezpłatną możliwość reklamowania swoich stron WWW na łamach swoich serwisów poprzez boksy. Z biegiem czasu z boksów na obu stronach korzystało wielu webmasterów, możliwość bezpłatnego reklamowania firm i amatorskich stron WWW miała skutecznie zareklamować same boksy i przyciągnąć potencjalnych klientów, chcących przedłużyć reklamę, ale już płatnie. Czy naprawdę była skuteczna? 

Boksy sponsorowane pojawiające się z prawej strony wyników wyszukiwarki Gooru kosztują – 73 zł za miesiąc wyświetlania. Nie jesteśmy w stanie sprawdzić ile wyszukiwarka ma zapytań dziennie, ile i jakie słowa są najczęściej wpisywane, ale oprzemy się na statystycznym magazynie piłkarskim, którego wyniki podesłał nam jeden z naszych czytelników. Otóż pewnie wielu z Was się zdziwi, ale w ciągu 72 dni (gdyby usługa była płatna koszt wyniósłby 146zł) pod wieloma słowami typowymi dla serwisu piłkarskiego, np. piłka nożna, sport, wyniki czy liga, strona naszego użytkownika została wyświetlona w boksach 501 razy i miała 2 kliknięcia. CTR (stosunek klików do całkowitej liczby emisji reklam) wyniósł 0.03 %, natomiast CPC (cena za jedno kliknięcie) - 73zł. Nasz czytelnik nie korzystał z linków sponsorowanych, które również oferuje Gooru. 

Tymczasem Onet.pl oferuje wyświetlenia boksów w serwisie Szukaj, zawierającym wyszukiwarkę jak i katalog stron WWW. Nasz użytkownik, właściciel strony o tematyce piłkarskiej, postanowił sprawdzić także Onet.pl. Dokładnie przeanalizował najczęściej wpisywane słowa kluczowe przez użytkowników Onetu, które portal udostępnił dla klientów i wykupił słowa, tematycznie związane ze stroną. Słowa, które wykupił pokazały się w czasie trzech tygodni użytkownikom serwisu Szukaj 9488 razy. Razem uzyskał 112 kliknięć. CTR wyniósł 0.01 %, natomiast CPC 8zł. 

Testy wypadły zatem blado, ale właśnie testy (i to darmowe) mają to do siebie, że są tylko testami. Użytkownicy „szaleli” z wykupywaniem słów, a ceny dochodziły nawet do 500zł za jedno słowo, stąd nie ma się co dziwić niskiej skuteczności reklamy za pieniądze do wykorzystania. 

Po okresie próbnym Onet.pl wysłał do użytkowników wiadomość zawierającą istotne informacje o możliwym przedłużeniu kampanii, już płatnej. Zdecydowanie spadły ceny za jakie można wykupić swoją reklamę. Cena minimalna większości boksów zmniejszyła się do 1 grosza, a ceny popularnych haseł zmniejszyły się 10-krotnie. Zmiany wyszły i użytkownikom portalu i samemu portalowi na dobre. Od naszych czytelników wiemy, że skuteczność mądrze realizowanych kampanii jest bardzo wysoka. Za symboliczną 1 zł można osiągnąć już CTR na poziomie 4%, a CPC wynosi ok. 2 groszy . (ok. 1700 reklam, 70 klików) 

To oczywiście wyniki strony naszego użytkownika, statystyczne i z pewnością niewiążące z pozostałymi, ale pokazujemy ich faktyczną skuteczność na przykładzie serwisu piłkarskiego. Warto przecież wiedzieć, jakie reklamy są skuteczne, w które warto inwestować i co się najbardziej opłaca, a jak widać boksy w Onet.pl są ciekawą alternatywą np. dla bannerów internetowych. Koszt reklamy, a efekty jakie daje są imponujące. Gooru.pl, przynajmniej w tej kwestii, pozostaje w tyle.

Czy po wnikliwym przeczytaniu teksu zrozumieliście to samo co ja?

a) 501 emisji i 2 kliki i wynik 0.03% czyli kliki/10*emisje czyli źle

:) 9488 emisji i 112 klików daje 0.01% czyli kliki/emisje czyli też źle

c) dopiero 1700 emisji i 70 klików daje 4,12% czyli OK

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Czy po wnikliwym przeczytaniu teksu zrozumieliście to samo co ja?

Dokładnie tak to zrozumiałem. Tylko nie bardzo wiem, co Twoim zdaniem jest nie tak.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Może onet.pl sponsorował ten tekst. Mało osób samodzielnie sprawdza obliczenia, tylko przyjmuje za prawdę to co przeczyta. Ja też dopiero teraz przeliczyłem. :) Twoje "źle" skojarzyłem z marnymi wynikami. :oops: Prosty człek jezdem, i zapewne dla takich jak ja powstał ten tekst.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Ja też dopiero teraz przeliczyłem

Ja też wcześniej nawet się nad tym nie zastanawiałem. Ale nie dawało mi to spokoju w obliczeniu CTR do statystyk wpisów w Katalogu więc zapytałem bo tekst umieszczony jest w poważnym serwise i... zresztą sam spójrz czego się dowiedziałem: https://www.webinside.pl/news/81 :)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności