Skocz do zawartości

Wdrażanie wersji angelskiej do istniejącego sklepu

genju2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zanim wdrożę język angielski chciałbym się podpytać o możliwe problemy które mogą mnie napotkać pod kątem SEO. Dodam iż sklep posiada już sporą liczbę linków zewnętrznych.

Programista zaproponował mi wariant:

1) domena.pl/8-48-stolik  zamiana wszystkich adresów sklepu dodają przedrostek 

a) domena.pl/pl/8-48-stolik

b) domena.pl/en/-48-table

Moje wątpliwości są takie iż wewnątrz domeny wszystkie url otrzymają przedrostek /pl/  czyli będziemy mieli masę przekierowań 301.. 

2) Sklep jest na prestashop czy istnieje jakiś moduł który np doda nam do URL en ale obecne URL w polskiej wersji zostaną nienaruszone? (  domena.pl/8-48-stolik  ) .

3. Czy lepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest postawienie osobnej domeny tylko z wersją angelską. 

Szukam najbezpieczniejszej opcji nie koniecznie musi być najszybsza i najprostsza.

Jak zależy ci na rynku anglojęzycznym to dla domeny .pl najlepszą opcja będzie 3. Masz wtedy wygodniej bo jak postawisz wszystko na jednej domenie to obligatoryjnie powinieneś wprowadzić tagi hreflang.

https://developers.google.com/search/docs/specialty/international/localized-versions?hl=pl

Na osobnych domenach tagi hreflang też się przydają ale nie są obowiązkowe .

Poza kwestią SEO jest też kwestia płatności. Nie wiem na jaki rynek celujesz ale to zwykle wiąże się osobnymi systemem do przewalutowań przy normalnych przelewach. Pomijam płacenie PayPalem.  

Edytowane przez Grey Ronin

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Patrzę głównie pod kątem SEO.

Seo jest tylko robione na rynek polski.

Na zagranicę w pozycjonowanie nie wchodzimy.

Głównie chodzi mi o skutek tych przekierowań 301 z domeny domena.pl/8-48-stolik  na domena.pl/pl/8-48-stolik

4 minuty temu, genju2 napisał:

skutek tych przekierowań 301

Mówiąc wprost osłabiasz w ten sposób URL strony produktu. Jak w top masz strony bez tego katalogu /pl/ to w efekcie możesz zaliczyć wahania pozycji lub spadki. Mogą być "chwilowe". Jak wszystko wprowadzisz prawidłowo to teoretycznie nic nie powinno stać. Ja bym szukał sposobu uniknięcia wprowadzania tego przekierowania choćby przy pomocy subdomeny en.domena.pl

Poniżej masz oficjalnie opisane wszystkie sposoby. 

https://developers.google.com/search/docs/specialty/international/managing-multi-regional-sites?hl=pl

• Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.