Skocz do zawartości

[info] Hiszpania zmaga się z masowym napływem nielegalnych migrantów.

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Skalmar napisał:

to ja nie widzę tu żadnego problemu

- "Jak podaje Radio ZET, w jednym z afrykańskich krajów przed polską ambasadą "stały stoiska, gdzie można było kupić podstemplowane dokumenty" -

:D 

• Haha 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Teraz, SzlafRock napisał:

"stały stoiska, gdzie można było kupić podstemplowane dokumenty" -

No jeszcze w XX wieku to pewnie by i przeszło, ale teraz to chyba sam papierek na wiele się nie zada bo chyba jeszcze trzeba być w systemie.     

Ale mnie nie o to chodziło. Nie odnosiłem się do tej dramy - jakiekolwiek wszelkie patologie trzeba tępić.

Chodziło mi o legalne zatrudnianie obcokrajowców - ja nie mam z tym żadnego problemu.

2 minuty temu, Skalmar napisał:

Chodziło mi o legalne zatrudnianie obcokrajowców - ja nie mam z tym żadnego problemu.

Ja też nie. Bardziej zdziwiło mnie to, że mamy 2023 a ktokolwiek jeszcze wierzy w to co mówi PiS, dlatego chciałem podkreślić, że oficjalnie oni tacy antyimigracyjni, a tymczasem pod Płockiem buduje się miasteczko dla 6000 migrantów z Azji i Bliskiego Wschodu którzy mają Obajtkowi wybudować kompleks petrochemiczny. ( https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nie-tylko-mieszkania-ale-i-boisko-do-krykieta-Miasteczko-Orlenu-dla-pracownikow-ze-Wschodu-8561461.html )

Miasteczko ma dwa boiska do koszykówki, boisko do krykieta, własny posterunek policji, pogotowie itp. I dla mnie to jest ok, nie mam z tym najmniejszego problemu - powiem więcej - jeśli chcemy jako państwo rozwijać się, to zupełnie naturalnym jest korzystać z taniej siły roboczej - tak jak przez długi czas zachód Europy korzystał z usług Polaków w ramach taniej siły roboczej.

Natomiast jestem pewien, że każdy widz TVP widząc imigranta z Azji lub Bliskiego Wschodu na ulicy będzie przekonany, że to ta zła Unia zmusiła nas do przyjęcia imigrantów, bo nawet przez myśl mu nie przejdzie, że przyjechali oni legalnie na budowę Obajtka. Tak samo jestem pewien, że każda wpadka na tej budowie i każdy nieprzyjemny incydent w tym miasteczku, będzie w TVP wykorzystywany do prowadzenia przekazu antyimigracyjnego i anty UE.

Pozdrawiam :)

5 godzin temu, Nikonem napisał:

polskie służby zostały zmuszone do tego przez służby sojusznicze

Tradycyjna hipokryzja w wydaniu PiS. Na granicy Białorusią stawiamy mór a za chwilę będziemy strzelać do migrantów bo robimy pod siebie ze strachu przed hybrydowym atakiem Putina. Gdzie indziej to król jest nagi i ślepy. Bardzo typowe "grzeszki" jak na to środowisko. 

Można mieć zastrzeżenia do liberalizmu KO i humanizmu lewicy które są niekiedy naiwne i nacechowane zbytnim zaufaniem. Tylko te środowiska są przynajmniej szczere w swoich przekonanych i raczej takich numerów nie robią. Obłuda prawaków z pod PiS czy Konfederacji jest o wiele gorszą opcją. 

Edytowane przez Grey Ronin
  • Like 2

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

36 minut temu, Pomyslowy napisał:

oficjalnie oni tacy antyimigracyjni, a tymczasem pod Płockiem buduje się miasteczko dla 6000 migrantów z Azji i Bliskiego Wschodu którzy mają Obajtkowi wybudować kompleks petrochemiczny

Ale nie mieszajmy pojęć i nie wrzucajmy do jednego worka legalnie pracujących obcokrajowców i nielegalnych imigrantów.  

Ci z Orleanu nie są migrantami, ale pracownikami na kontrakcie:
https://www.wnp.pl/nafta/zagraniczni-pracownicy-na-budowie-orlenu-w-plocku-nie-sa-nielegalnymi-imigrantami,721892.html

11 godzin temu, Skalmar napisał:

Ale nie mieszajmy pojęć i nie wrzucajmy do jednego worka legalnie pracujących obcokrajowców i nielegalnych imigrantów.  

To wytłumacz jeszcze dlaczego w ciągu 8 lat zwiększyła się w Polsce około dziesięciokrotnie ilość imigrantów spoza zachodniego kręgu kulturowego? 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

2 godziny temu, SzlafRock napisał:

To wytłumacz jeszcze dlaczego w ciągu 8 lat zwiększyła się w Polsce około dziesięciokrotnie ilość imigrantów spoza zachodniego kręgu kulturowego? 

1. Twoje pytanie nie odnosi się do mojego wpisu który cytujesz.

2. Mieszasz (świadomi lub nieświadomie) imigrantów z obcokrajowcami przyjeżdżającymi legalnie pracować. 

A żeby dyskusja mała jakiś sen konieczne jest precyzyjne ustalenie pojęć i trzymanie się ich.   

3. Podaj oficjalne źródło tych danych.  

4. Nawet jeżeli te dane okazałyby się obiektywnie prawdziwe (a nie były tylko wyborczym przekazem odwracającym kota ogonem),
to trzeba by i tak przyznać PiSowi, że się w porę zreflektował.
Bo co niektórzy przecież wciąż chcą rozbierać płot na granicy, a wielu tak się wypowiada, że wychodzi w sumie, że są jednocześnie za i przeciw.       

2 godziny temu, Skalmar napisał:

MRiPS, SG, MSZ, ZUS, MSWiA, Eurostat, UdSC.

o co niektórzy przecież wciąż chcą rozbierać płot na granicy,

Jeśli o mnie chodzi to jestem zdania, że nie trzeba było go  w ogóle budować, ale kasa musi się zgadzać.

to trzeba by i tak przyznać PiSowi, że się w porę zreflektował.

Nic się nie zreflektował i nie trzeba im nic przyznawać. Cały czas ściemniają i prowadzą politykę dezinformacyjną  gdzie imigranci są na pierwszym miejscu. Zabrakło wagnerowców na Białorusi to cały czas grzeją temat imigrantów. Ciemny lud to kupi.

Osobiście3 jestem za sprowadzaniem imigrantów do polski ponieważ nie będzie niedługo komu pracować. Jednak to musi być polityka systemowa a nie kiełbasa wyborcza. Program 500+ nie sprawdził się. Na szczęście mamy dużo Ukraińców a część z nich chce został na stałe. To trochę podbuduje nasz kraj. 

2 minuty temu, SzlafRock napisał:

MRiPS, SG, MSZ, ZUS, MSWiA, Eurostat, UdSC.

Kpisz sobie, czy czegoś nie rozumiesz?

4 minuty temu, SzlafRock napisał:

Osobiście3 jestem za sprowadzaniem imigrantów do polski

Niespójność w twoim myśleniu jest porażająca. 
Imigranci rzekomo masowo sprowadzani przez PIS - są BE,
imigranci przysłani przez UE i Łukaszenkę - cacy :)  

17 minut temu, Skalmar napisał:

Niespójność w twoim myśleniu jest porażająca. 
Imigranci rzekomo masowo sprowadzani przez PIS - są BE,

32 minuty temu, SzlafRock napisał:

Jednak to musi być polityka systemowa a nie kiełbasa wyborcza.

Odnoś się do problemu a nie do mojego myślenia, które jest moje i nic ci do tego. Merytorycznie a nie ad personam

Ciekaw jestem czy to będzie ostatnia "bomba" przed wyborami?

"Światowe media piszą na temat afery wizowej, w którą zamieszany jest były wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk. Agencje zgodnie przyznają, że sprawa może odbić się na popularności rządzącej partii tuż przed wyborami parlamentarnymi. (...)

Portal Onet ujawnił w czwartek kolejne informacje w aferze wizowej. Jak napisał, wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk został wyrzucony z rządu i z list PiS, bo pomógł swoim współpracownikom stworzyć nielegalny kanał przerzutu imigrantów z Azji i Afryki przez Europę do Stanów Zjednoczonych."

https://tvn24.pl/polska/pisza-o-polsce-swiatowe-media-o-aferze-wizowej-w-msz-7344219

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Na dainach na włoską wyspę Lampedusa podbiło 7.000 nachodźców z Afryki w 100 łodziach !!!! To więcej niż rdzenna ludność tej wyspy.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 godziny temu, Nikonem napisał:

Bardzo wątpię. Musiałoby dojść do normalnej publicznej debaty liderów w całkowicie nieumoczonej stacji telewizyjnej czyli TVP i TVN odpadaj. 

Żodyn PiSiorek z Jarosławem Jestemzagrożeniem Kaczyńskim się na to nie zgodzi. 

Przypominam wraz z upadkiem telewizji publicznej w Polsce skończył się pluralizm i obiektywne dziennikarko polityczne. Ludzie są jawnie manipulowani przez obie strony. Nie ważne że jedna jest po jasnej a druga ciemnej stronie. Każda strona w debacie publicznej okopała się na swoich stanowiskach i "kulturalnie i malowniczo" obrzuca się nawzajem i całą resztę narodu prostacką agitacją skierowaną prawie wyłącznie do "inteligentnych inaczej". W skrócie czołowe polskie dziennikarstwo polityczne sPiSiało i chcąc nie chcąc przesłano być "czwartą władzą". 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

3 godziny temu, Nikonem napisał:

Myślę, że bomba wizowa została celowo odpalona przez Amerykanów akurat w tym czasie. Podobno to oni doszli do tego kontrolując emigrantów na granicy amerykańso-meksykańskiej. Ten proceder trwa od początku ubiegłego roku.

Czy ostatnia, nie sądzę. Obecna władza ma na koncie bardzo dużo szemranych interesów. 

https://x.com/tomasz5ek/status/1702555205391241321?s=46&t=KwMV38i2Wir6RDksqNJMdA