Skocz do zawartości

Wielki spadek..

Kazur

Rekomendowane odpowiedzi

czy tzw. sandbox ?

mi sie wydaje z to niemozliwe zeby to byl sandbox - duzo stron polecialo mimo malej ilosci linków - to po prostu jakas zmiana algroytmu albo jakis skutek uboczny takowej zmiany.

ale z drugiej strony dzisiaj juz bedzie 4-ty dzien jak sie nie zmienilo wiec to musi byc celowe...

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

• Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
PS2. a tak pozatym to proponuje zrobić własna wyszukiwarke... Piotrek co ty na to ?

taką całkowicie bez WebPunktów? hmm... z crawlerem nie ma najmniejszego problemu, kodowanie UTF też już opanowałem wystarczyłoby opracować algorytm i sposób przeszukiwania zindeksowanych zasobów.

W lokalny rynek systemów wyszukiwawczych zawsze będzie szansa się wstrzelić, bo zawsze będą powstawać nowe strony więc kto wie może kiedyś coś takiego zmajstruję :)

Zastanawiałem się nad tymi spadkami jakiś czas temu i wydaje mi się że to wszystko wina poopularności Adsense. Google potrzebuje precyzyjnie wyświetlać reklamy do treści strony, za to im w końcu płacą.

Istnieje prawdopodobieństwo że sam algorytm będzie też dążył do przykładania większej wagi do treści strony niż obecnie więc może właśnie tu jest problem spadków.

Już pisałem gdzieś na forum że obecnie Adsense można wyświetlić nawet bez treści ( test: https://temp.webwweb.pl/ads.php?id=1 ) i to na niezindexowanej stronie więc raczej potrzebują to dopracować

Tak to wygląda bo allinanchor, allintitle, allintext od niedzieli przestały działać.

może i przestał, jednak jeśli by się tego mieli pozbyć w zaawansowanym wyszukiwaniu już nie istniała by możliwość "Pokaż wyniki gdy szukane słowa występują: w tytule strony / w tekscie / w adresie strony / w odnośnikach do strony".

Zauważ że wyniki wyszukiwania "Szukaj w Internecie" a "Szukaj na stronach kategorii: Polski" także uległy modyfikacjom

Jedyne z czym sam mogę powiązać spadki dwóch moich stron to obecność na nich webwwebNews (powiedzmy że kara za content). Za to na słowo katalog poszedłem ostro w górę 6 miejsce na 57,000,000 dok

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Istnieje prawdopodobieństwo że sam algorytm będzie też dążył do przykładania większej wagi do treści strony niż obecnie więc może właśnie tu jest problem spadków.  

Jedna z moich stron obecnie nie ma już żadnej treści - przekierowuje tylko na inną stronę a skoczyła od wczoraj cztery pozycje w górę. Ma za to komentarze ze słowami kluczowymi, META tagi TITLE itp.

Jedna stronka właściwie tylko mi poleciała strasznie.  

Trudno. Przynajmniej wiem, czego unikać.

a mozesz uchylić rąbka tajemnicy czego unikać ? :)

Bo ja nie widze żadnej prawidłowości ponieważ pozycjonowałem dokładnie takim samym sposobem 4 strony, trzy poszły w góre jedna poleciała w dół, więc zależności nie widzę żadnej.

Jak już pisałem wcześniej wyleciała z google również strona która nigdy nie była pozycjonowana - pytanie dlaczego ?

w mcdar.net naliczylem w tej chwili 16 DC gdzie mam #1 i 20 DC gdzie nie istnieje (z pominieciem allin_:).

U mnie dzis rano wygląda to dokładnie tak samo w 16 DC stronka jest na starych pozycjach w 20 DC nie ma jej w ogóle.

dzis znowu spadki w DataCenters :) 26:10 czyli wyniki z przedwczoraj

zmiana2.gif

ciekawa jest mysl Piotrka

jest to mozliwe, poobserwuje sobie zachowanie stron 100% flash...

ja tuz przed updatem usunalem 90% textu z <noscript> w zwiazku z sugestia redaktora Dmoz.

Witam

Zrobiłem małą statystykę na słowa kluczowe i strona (ma rozszerzenie .com) jest widoczna tj. klasyfikowna w następujących datacenter

216.239.53.99

216.239.37.104

216.239.37.147

66.102.7.99

216.239.53.104

66.102.7.104

66.102.7.105

66.102.7.147

64.233.171.99

64.233.171.104

64.233.171.105

64.233.171.147

W pozostałych DC występuje jedynie strona z zozszerzeniem .com.pl

W związku z tym mam pytanie czy u was w tych samych DC są klasyfikowane strony ( te które gwałtownie spadły).

dzis znowu spadki w DataCenters  26:10 czyli wyniki z przedwczoraj

u mnie dokładnie ta sama sytuacja w 10 DC jest w 26 nie ma, ciekawe czy w takich samych jak u zero3.

Digitalpoint wyświetla bardzo podobne wyniki jak u zero3.

Hmmmmm strona która mi poleciała na łeb na szyję jest prosta jak drut i zawiera jedynie tekst w html oczywiście jak najbardziej zbieżny z frazami pod które była pozycjonowana + kilka obrazków.

Więc o co chodzi szanownemu Google ? :roll:

logiczne jest wydaje mi się, że strony spadnięte ale widoczne daaaaaaleko można pozycjonować, natomiast spadnięte niewidoczne, qrcze jeśli to firmowe to bym czekał, jeśli prywatne - szybko szukałbym nowej domeny i wstawił tę samą treść.

Wino - to co lubimy najbardziej, a tu opakowania na butelkę 0.75l

Moze spadki maja cos wspolnego z "rel=nofollow" - mieliscie moze linki w blogach np movable type? Jeżeli jakas strona ma np. 30% linkow z tego typu stron lub linki ze stron na ktorych wystepuje slowo "guestbook" to google uwaza to za spam.

Oczywiscie to gdybanie, ale ciekawa jestem, w koncu google mialo robic totalna czystke i moze wlasnie robi.

Ja akurat wyszlam z sandboxa (domniemanego ;) wiec zadowolona jestem ;) - 8 miesiecy nic i nagle na wszystkie slowa kluczowe jestem w pierwszej dziesiatce ;)

Pozdr.

Agnieszka

co z tymi stronami, które spadły??

ja ze swoimi odczekam ze dwa tygodnie i się zobaczy co dalej

mieliscie moze linki w blogach np movable type?

Ja nie mam na żadnych tego typu stronach linków. Oprócz tego że mam na obu webwwebNews to oba serwisy stoja na jednym IP i w dodatku są subdomenami w tej samej domenie.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Popieram zero3! Polecialo za duzo stron nie majacych ani jednego linku w ksiegach. I gdyby strony lecialy za posiadanie takich linkow to bylby to latwy sposob na konurencje, dodac ich linki do kilkuset ksiag i pozamiatane ;) Pozatym Agnieszko radze Ci dokladniej przeczytac ten artykul na oficjalnej stronie Googli: https://www.google.com/googleblog/2005/01/p...mment-spam.html dotyczacy dokladnie tego zagadnienia. I tu jest napisane:

This isn't a negative vote for the site where the comment was posted; it's just a way to make sure that spammers get no benefit from abusing public areas like blog comments, trackbacks, and referrer lists.

Co oznacza ze linki z takich miejsc nie beda brane pod uwage i co raczej nie powinno wiazac sie z jakimis negatywnymi skutkami. Faktem jest jeszcze to ze w Googlach pozostalo wiele stron ktore maja prawie 100% linkow z takich miejsc. Wiec ta hipoteza nie znajduje potwierdzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności