Skocz do zawartości

klauzula where z podzapytaniem select

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Taki mam problem dziwny.

select * from `soft` where `kategoria` = ("select kategoria from soft where id=39828")

Zwraca zero rekordów.

Wywołanie podzapytania osobno zwraca nazwę kategorii, czyli działa.

Ktos może wie, co robię źle? ;)

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Jesteś pewny, że wersja MySQL jaką Masz obsługuje podzapytania ?

Błąd jest w umieszczenu podzapytania w ""

Daj tak:

select * from `soft` where `kategoria` = (select kategoria from soft where id=39828)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Już znalazłem błąd...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No to poddaje się. ;)

Testowałem podobne podzapytanie na >5.0 i u mnie działa a z tego co wyczytałem podzapytania są już w wersji 4.1.

Jeszcze w celach edukacyjnych dodam, że pierwsze zapytanie:

select * from `soft` where `kategoria` = ("select kategoria from soft where id=39828")

nie wywalało się błędem, bo zostało potraktowane dokładnie tak jak:

select * from `soft` where `kategoria` = "ble bleee blellelble"

No a błędem było oczywiście to, że wersja mysql nie obsługiwała podzapytań (więc niezależnie czy byłoby IN czy = i tak by nie działało).

Pozdrawiam

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności