Skocz do zawartości

AS+AW

mah33

Rekomendowane odpowiedzi

Na swojej stronie serwuje reklamy AS i ostatnio puscilem kampanie AW aby sprawdzic jedno slowo kluczowe i... troche sie zdziwilem. Przy takim samym CTR w AS stawki skoczyly mi 5-krotnie! Tydzien temu zakonczylem AW i wszystko wrocilo do normy.

Czy to przypadek czy tez google wychodzi z zalozenia jak ty mnie dasz zarobic to ja tobie? :)

P.S. Stronne mam niszowa wiec reklamy sa raczej tych samych polskich firm.

Szczegolow nie moge bo to niezgodne z regulaminem :) Ale ogolnie:

- przy CTR rozniacym sie +/- 0,25% zarobek dzienny z AS byl 4-5 razy wiekszy niz normalnie

- reklamy te same bo w mojej branzy niewiele firm sie raklamuje (czasami wskoczy jakas reklama z zachodniego serwisu)

- CTR na AS i AW byl porownywalny

Mnie interesowało bardziej, czy puściłeś tę kampanię AW tylko na swojej stronie, na cały internet, tylko na wyniki wyszukiwania, itd. :) No i skąd wziąłeś to słowo kluczowe, na które ustawiłeś kampanię. Mógłbym sprawdzić to u siebie i zobaczyć. :P

Ja mam kilka reklam w AdWords na główną stronę mojego najlepiej zarabiającego serwisu, ale do tej pory się nie wyświetlały bo dałem najniższe stawki. Dziś je podniosłem, zobaczymy czy też będę miał taki efekt, jak Ty. :)

Zaobserwowałem podobne zależności jak mah33.

Dodatkowo dzisiaj mam jeszcze ciekawiej (trochę inny temat).

Spadło mi dość znacząco eCPM i troszkę CTR. Okazuje się, że w tym czasie na stronie pojawiła się jedna reklama skierowana na witrynę (liczba reklam na witrynę zwiększyła się około 10-20x). CPC takiej reklamy wynosi ok. 25% CPC reklam kontekstowych - eCPM reklam na witrynę jest 2x wyższy - mimo to ogólne eCPM spadło do poziomu 60% normy. Dzisiaj przyblokowałem tę reklamę - zobaczymy czy coś się poprawi.

Inna sprawa (to już w temacie), że ten spadek wystąpił jakieś 2 tyg po tym jak skończyły mi się środki na koncie AW. 2 tygodnie to czas mieszczący się w zakresie czasów reakcji adsense na wszelkie zmiany.

Ale osobiście uważam, że takie coś nie powinno mieć miejsca i myślę, że trochę w tym jest też przypadku - ale 2 przypadki to więcej niż jeden :)

Ale osobiście uważam, że takie coś nie powinno mieć miejsca i myślę, że trochę w tym jest też przypadku - ale 2 przypadki to więcej niż jeden :(

Alez to sie bardzo latwo daje wytlumaczyc: przy ustalaniu tematyki / wartosci / keywordsow strony i zwiazanym z tym doboru reklam adsense brana jest nie tylko tresc strony (analizowana przez bota), ale takze na jakie slowa kluczowe (z wyszukiwarek i kampanii, tu: adwords) ludzie wchodza.

Jesli pojawily sie wejscia na jakies ciekawe slowa kluczowe, adsense dobral reklamy, zmodyfikowal cpc itp. Nic dziwnego. Dziwi mnie tylko skala. Ale sam takie cos tez zaobserwowalem.

pozdr - r.

Mam identyczną sytuację o której pisze mah33. Wraz z końcem kampanii AdWords magiczne cyfry w eCPM zmniejszyły swoją wartość o 40% ;)

Powiem więcej, włączając swego czasu kampanię AdWords tego samego dnia moja strona wyskoczyła z 30-50 miejsca do TOP5 momentalnie ... jakoś cieżko mi tu wierzyć w czysty przypadek ;)

Darmowe forum - załóż własne forum za darmo!

Potwierdzam. Miałem wzrost zarobków 100% na 1 stronie przez 3 dni jak uruchomiłem kampanie dla niej. Ruch z AdWords był mniejszy niż 0,1% wszystkich odwiedzin na stronie, więc o większej liczbie odwiedzin nie można mówić.

Gdy fundusze na koncie adwrods się skończyły spadek poniżej poziomu z przed uruchomienia kampanii.

Jak by nie liczyć opłaca mi się dodawać kampanie, zyskuje około 20% po odliczeniu kosztu Adwords.

Od poniedziałku sprawdzę sytuację ponownie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności