Skocz do zawartości

Rozliczenie roczne

artur__

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

rozliczalem sie w ciagu roku za pomoca PIT53 (odprowadzalem zaliczki). Pierwszy raz bede sie jednak rozliczal rocznie z dochodow z za granicy. Oprocz tamtych dochodow mialem jeszcze z umowy o dzielo w Polsce. Jak mam sie teraz rozliczyc?

Szukajac po sieci doszedlem do wniosku ze musi to byc PIT-36 oraz PIT/ZG. Czy dobrze mysle? Jesli tak, to gdzie mam wpisac dochody (i pobrane zaliczki) z PIT53?

Tak na szybko teraz to sprawdziłem.

Kolumna c w części C.1 PIT-ZG odwołuje się do art.27 ust.9 i 9a u.p.d.o.f:

9. Jeżeli podatnik, o którym mowa w art. 3 ust. 1, osiąga również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania nie stanowi o zastosowaniu metody określonej w ust. 8, lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, dochody te łączy się z dochodami ze źródeł przychodów położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym. Przepisy art. 11 ust. 3 i 4 stosuje się odpowiednio.

9a. W przypadku podatnika, o którym mowa w art. 3 ust. 1, uzyskującego wyłącznie dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie są zwolnione od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, zasady określone w ust. 9 stosuje się odpowiednio.

Z USA nadal obowiązuje umowa z 8 października 1974.

Polecam broszurkę z MF:

https://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/brosz...aca_najemna.pdf

Ja bym to wpisał do pola 25 w PIT-ZG. Tym samym to ląduje w polu 73 PIT-36.

A zaliczki, które odprowadziłeś wpisałbym w polu 77.

Umowy o dzieło, to wiadomo gdzie - wiersz nr 5 w części D1 PIT36.

edit:

Polecam do wypełniania pitów - https://pit.dobry.pl/

.

• 2 tygodnie później...

PIT/ZG odnosi się do dochodów uzyskanych za granicą będąc za granicą. Uzyskiwanie dochodów z zagranicy będąc w Polsce nie wymaga składania PIT/ZG -> takie informacje uzyskałem w US.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności