Skocz do zawartości

Pytanie klienta jak znaleźć dobrego wykonawcę SEO

Koala-Panda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam małą jednoosobową firmę produkcyjną  i potrzebuję strony wizytówki skierowanej do odbiorcy hurtowego.

Myślę o zrobieniu dodatkowo 3 wersji językowych angielskiej, niemieckiej i czeskiej. Żeby załapać kontakt na rynkach sąsiadów.

Branża to wycinanki laserowe ze sklejki i powiem tak idzie słabo ?

Dodatkowo chciałbym zrobić sklep na Presta żeby załapać trochę zamówień od klientów detalicznych.

Z jakimi średnimi kosztami należy się liczyć przy zleceniu na coś takiego. Mam budżet na 10k na stronę wizytówkę + sklep i jakieś pozycjonowanie.

Co dałoby się z tego wyciągnąć?

Na wizytówkę na pewno wystarczy, myślę że na mały sklep postawiony na preście również. Zastanawiam się tylko czy jest sens - to będą gotowe produkty, czy możliwość zamówienia czegoś, co dopiero będzie produkowane? Jeśli druga opcja, to trochę wg mnie sklep mija się z celem. Wiem, że Allegro wali duże prowizje, ale czy nie byłoby to lepsze rozwiązanie na start?

3 godziny temu, Koala-Panda napisał:

stronę wizytówkę + sklep i jakieś pozycjonowanie

Radzę ci by wizytówka i sklep były na Wordpress-ie i jednej stronie. Trochę oszczędzasz a pozycjonowanie będzie skuteczniejsze. 

• Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

W jaki sposób oba na WP?

Chciałem założyć domenę. Na głównej dać wizytówkę w 3 językach. I celować w zagranicznego hurtowego odbiorcę.

A sklep na subdomenie -sklep na Polskę.

Przez wizytówkę chcę dotrzeć do odbiorcy hurtowego na drobne tańsze elementy. A przez sklep do odbiorcy detalicznego na trochę większe bardziej skomplikowane ozdoby.

Edytowane przez Koala-Panda

Cytat

Pytanie klienta jak znaleźć dobrego wykonawcę SEO [...] Co dałoby się z tego wyciągnąć?

Najlepiej napisz post w formie zapytania ofertowego na wykonanie X i Y.

https://www.forum.optymalizacja.com/forum/20-og%C5%82oszenia-i-zlecenia/

Zamiast od razu pakować się w pozycjonowanie sugeruje rozpoznanie za pomocą  Google AdSense.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czyli google ads?

Pod katem wizytówki czy sklepu?

Najpierw chciałbym zacząć od wizytówki a potem budować sklep. Ads jest chyba lepsze w przypadku sklepu. Ktoś jest zainteresowany zakupem klika w reklamę i przechodzi od razu do sklepu.

W przypadku wizytówki ma stronę z podstawowymi informacjami i kontaktem.

SEO chodzi mi żeby zrobić potrzebne rzeczy na stronie i określić kierunek reklamy/pozycjonowania.

Mogę dodać ogłoszenie ale nie wiem jak wybrać wykonawcę, żeby nie wpakować pieniędzy w coś co nie zda egzaminu.

Co do domeny to iść w .eu czy .pl?

Jeśli wybiorę nazwę dwuczłonowa to rozdzielać człony "-" ?

Edytowane przez Koala-Panda

44 minuty temu, Koala-Panda napisał:

Czyli google ads?

Pod katem wizytówki czy sklepu?

Najpierw zbuduj jakiś serwis ofertowy, a później myśl nad jego reklamą...

46 minut temu, Koala-Panda napisał:

Co do domeny to iść w .eu czy .pl?

PL / COM

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

Branża to wycinanki laserowe ze sklejki i powiem tak idzie słabo

ze sklejki czy do sklejki?

Idzie słabo bo chińskie lasery, tanie, całkiem niezłej jakości większość producentów maja magazyny w Europie ) glówne w Czechach). części zapasowe praktycznie na miejscu.  Powiem więcej, spora cześć wystawia już europejskie FV. Można kupić gotowe uradzenia działające z pudelka (kontenera, palety), lub zestawy do samodzielnego zmontowania. Można wysłać projekt i Chińczycy zrobią nawet pojedynczy model na zamówienie. Nie wiem czy wiesz, ale pierwszy i kiedyś największy Polski producent laserów, frezarek CMS, ploterów tnących działa obecnie wyłącznie "na zamówienie"....

Wątpię, że jednoosobowa firma będzie mogła konkurować z Chińczykami w tym segmencie.

10k to za mało aczkolwiek można to podzielić nie dzieląc:

- pierwszego meisiaca stawiasz sklep - 10k na wordpress (skórka dostososwan a zthemeforesta) na woo

- drugiego miesiaca robisz poprawki, wypełniasz tresciami

- trzeciego miesiaca myslisz czy fb ads, google ads czy seo (możesz skorzystać sobie z poradnika https://www.semgence.pl/jak-wybrac-agencje-seo/) ale sugerowąłbym zaczac od reklamy płatnej na insta/fb żeby zobaczyć czy cokolwiek się sprzedaje. SEO jest drogie (i bedzie) i moze nie być kanałem sprzedazowym dla ciebie

Przemyśl to: nie rób wszystkiego od razu tylko daną kwota inwetsuj co miesiac w coś innego - finalnie w 3-5 miesięcy będziesz mieć działającą stronę i obcykane kanały marketingowego.

Obstawiam, że SEO na tym etapie będzie Ci niepotrzebne.

edit: robiąc kroki powyzsze mozesz tam wpisać 5k zamiast 10k - wtedy robisz to samo tylko, że taniej/brzydko - ale cos postawisz.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint