Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ogolnie widze ze PIT-53 "przeszedl" ale co w koncu z 20% kosztami uzyskania ? odliczacie czy nie ? czy trzeba miec na to "papiery" ?

ja odliczylem. w US pokazalem pani, ktora sie zajmuje rozliczeniami 53, popatrzyla, powiedzialem jej, ze tu kwota, to koszty uzyskania 20% itp. sprawdzila mi tego pita i jest ok. oczywiscie to nie to samo, co odpowiedz na pismie, ale to chyba poprawne jest.

pozdr - r.

Moja prywatna rada. Jeśli dostajesz pieniądze z Google Adsense to od razu staraj się odłożyć pieniądze na podatek (Przyjmuje tu za pewnik to że wszyscy rozumieją, że najlepiej będzie się jednak rozliczyć) Ja teraz bede miał do zapłacenia 1800 zeta, oczywiście nie jeśli zwolnią mnie z podatku od takiej kwoty.

Ciężka sprawa z tymi naszymi podatkami, ale lepiej się rozliczyć nawet od kilkudziesięciu dolarów, bo za jakiś czas może przyjść kara kilku tys. złotych.

A jak zwolnionym od podatku można być ?? Po drugie troszkę to bezsensu bo w moje przychody z google idą na utrzymanie serwera, domeny, na nagrody w konkursach, na rózne browarki na zlotach itp. W takim razie bezsensu, że mam się rozliczać z przychodu skoro go nie mam ;).

Ja nie pobieram od forumowiczy składek, poprostu to co reklama zarobi to idzie.

A czy ktos zrobil tak ze nie zaplacil podatku za kilka czekow "archiwalnych" i w pewnym momencie wszedl na "dobra droge" ? !!!

Dostalem juz kilka czekow ale dopiero od tego miesiaca mam zamiar placic podatek. Tamtych starych (czesc jeszcze z 2004) wole nie ujawniac bo nie mam ani kopii czekow ani zadnych dokumentow na to, no i oczywiscie skoro nie zaplacilem w terminie to moga robic problemy.

Wydaje mi sie wiec ze lepiej bedzie przemilczec te kilka czekow, boje sie tylko ze moga mi np kazac pokazac statystyki z konta Adsense czy cos takigeo - czy to mozliwe ?

W takim razie bezsensu, że mam się rozliczać z przychodu skoro go nie mam !!!.

Mylisz przychód z dochodem.

Zresztą udowodnij USowi, że ponosisz koszty uzyskania przychodu na te browary i sobie odlicz, co za problem?

No tak a jak zapytaja Cie co odliczales i zebys pokazal na to rachunki ? Tylko wlasnie nie wiem czy to mozliwe, cos mi sie wydaje ze to 20% to takie odliczenie "z urzedu"...

przy umowie umowie/zlecenie, bo tak moze byc traktowana dzialalnosc z adsense (brak formy pisemnej umowy NIE jest przeszkoda, jest to forma domyslna), jako dzialalnosc wykonywana osobiscie. odliczenie 20% sie nalezy. to nie jest na podstawie rachunkow, tylko koszty uzyskania, wlasnie dla osob prywatnych.

bylo o tym sporo na tym forum.

pozdr - r.

Nie wiem, jak to powinno być, wiem, że kwestia napewno musiała zostać poruszona, ale mi płaci przecież zagraniczna firma i dlaczego w polsce mam się z podatku rozliczać ??

Pracując w Anglii w Polsce nie zapłaciłem ani centa podatku a tu jest podobnie traktuje to jako prace dla zagranicznej firmy i nie powinienem tutaj w Polsce nic płacić, a już napewno nie 20 % bo to już jest kuźwa zdzierstwo.

Co ja mam płacić 20 % miesięcznie by jakiś tam polityk miał sobie spać w hotelu 4 gwiazdkowym, czy by rozbijał się najnowszymi autami.

Mam to głęboko gdzieś nic nie bede płacił i co aresztują mnie za to ? Wpiszą na liste dłużników ?, samochód zabiorą lol mogą co najwyżej popatrzeć jak uczciwie bytować na świecie a nie liczyć na to ze zapłące.

Wiem, że moje stawki to oni takimi sobie pupy podcierają, ale dla mnie każdy grosz jest cenny i placic nie bede.

By to jeszcze szło na rozsądny cel, ale pieniądze się marnują na kampanie, na inne bzdety.

Wybacz - ale Twoja wypowiedź nie dośc, że powiela to co już tu było kilka razy, to jeszcze jest nieprawdziwa. Pomijając fakt, że wszystko w Polsce jest kiepskie (patrz: drogi, służba zdrowia, itp) to jednak jakby nikt podatków nie płacił to by nawet tego nie było.

Generalnie mnie przynajmniej takie narzekania już nudzą. Zmiany należy zaczynać od siebie - może teraz nazwiecie to frajerstwem, ale jak budować uczciwe Państwo na ludziach którzy oszukują bo uważają, że tak można.

Witam,

szczerze to od jakiegoś czasu zarabiam dobre pieniądze z adsense ale się nie rozliczam. Robie ksero czeków i notuje aktualny kurs USD i czekam co z tym zrobić. Zbliża się 28 kwiecień wielkimi krokami i trzeba przyznać, że czas rozliczeń ale co dalej?

Moim zdaniem nasze urzędy skarbowe mają beznadziejną kadre pracowniczą. Są tam kompletnie ludzie z przypadku bez żadnej wiedzy (nie uderzam tu w te osoby które pracują świetnie etc. ) nawet głupiego NIPu nie idzie załatwić bo wymyślają cuda. A może po prostu szukają jeleni do płacenia kar do zalepienia dziury budżetowej, która sami powiększają?

Postanowiłem, że niebawem wybiore się do księgowej rodziców i dowiem się jasno o całej tej śmiesznej sprawie, ale... sprawa Google i rozliczenia z internetu to temat świeży i wydaje mi się, że mało księgowych w mniejszych miastach będzie to wiedzieć... tak czy inaczej uważam, że dam rade i jak będę już tylko coś wiedział pokaże na forum.

Ps. Dużo osób "rozliczających się" powiela non stop formułke odlicz XX% kosztów uzyskania przychodu i XX% podatku i tyle masz zapłacić. Panowie napiszcie jeden post konkretny a nie 50 z przechwaleniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności