Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pisałem jakiś czas temu, że mnie babka z Urzędu Skarbowego odesłała do Ministerstwa Finansów.

Zaniosłem tam podanie, a oni przesłali z powrotem do US. Przy okazji dostałem 2 listy (jeden z MF, jeden z US), których treści nie zdołałem zrozumieć. Dopiero w US dowiedziałem się, że muszę po prostu jeszcze poczekać. Te listy informowały o przesłaniu podania z MF do US. :D

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

• 7 miesięcy temu...

Witam, jestem tutaj nowy i mam troche banalne pytanie. Szukałem na nie odpowiedzi we wcześniejszych postach ale nie znalazłem (możliwe, że przegapiłem).

Chodzi o informacje podatkowe. Na początku są trzy pytania:

1. Czy jesteś obywatelem USA, obcokrajowcem mającym prawo pobytu w USA, spółką akcyjną z USA lub spółką prawa handlowego z USA?

2. Czy posiadasz w USA wyposażenie związane z udziałem w programie AdSense?

3. Czy zatrudniasz w USA pracowników związanych z udziałem w programie AdSense?

Liczmy, że mam serwer z USA, to musze w drugim pytaniu zaznaczyć odpowiedź TAK? Bo podobno hosting też się do tego zalicza. Proszę o odpowiedź.

Prowadź sportowy tryb życia. Najważniejsza jest motywacja do treningu

...

Chodzi o informacje podatkowe. Na początku są trzy pytania:

...

2. Czy posiadasz w USA wyposażenie związane z udziałem w programie AdSense?

...

Liczmy, że mam serwer z USA, to musze w drugim pytaniu zaznaczyć odpowiedź TAK? Bo podobno hosting też się do tego zalicza. Proszę o odpowiedź.

tak, jeśli masz tam własny serwer i zatrudniasz ludzi, to tak, w każdym innym przypadku NIE

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich

Czytając to forum to już nie wiem czy trzeba płacić ten podatek czy nie, ja nie mam żadnych dochodów nigdzie nie pracuje tylko sie uczę wiec czy jak nawet zarobię te 100$ to bede musiał od tego odprowadzić podatek ? I jeszcze jedno pytanie czy ktoś już odprowadzał podatek za to ? Bo ja już sam nie wiem o co tu chodzi :) może mi ktoś to wytłumaczyć ?

bilbord_opublikuj_mini.png

nie masz faktury, rachunku - nie płacisz. Proste.

Hahaha dobre, idź to powiedz w US :D niestety podatek dochodowy obowiązuje każdego bez względu na to czy prowadzi działalność czy nie.

Jeśli np. jesteś studentem, dostajesz czeki z G to co miesiąc składasz jakiś tam papier (nie pamiętam symbolu) i co rok wszystko razem załączasz w PIT też ileśtam ;)

nie masz faktury, rachunku - nie płacisz. Proste.

Hahaha dobre, idź to powiedz w US :) niestety podatek dochodowy obowiązuje każdego bez względu na to czy prowadzi działalność czy nie.

Jeśli np. jesteś studentem, dostajesz czeki z G to co miesiąc składasz jakiś tam papier (nie pamiętam symbolu) i co rok wszystko razem załączasz w PIT też ileśtam :)

Ale to najpierw trzeba mieć NIP a ja nie mam ;)

bilbord_opublikuj_mini.png

• 2 tygodnie później...

chcialbym tylko zauwazyc, ze "chore" to jest myslenie ze tzw. "donos" na policje czy US, ze ktos cos robi nielegalnego jest czyms zlym!! panstwo prawa istnieje tylko wtedy kiedy wszyscy tego prawa przestrzegaja, a przestrzeganie prawa wynika dosc czesto z myslenia o konsekwencjach. im bardziej konsekwencje wydaja sie nieuniknione tym chetniej prawa sie przestrzega. nawet lektura tego topiku takich wnioskow dostarcza. zadne panstwo na swiecie poza wykwitami totalitarnymi nie ma mozliwosci nieustannie kontrolowac swoich obywateli, dlatego b. istotnym elementem systemu karno-skarbowego jest instytucja wspolpracy z postronnymi obywatelami! chcialbym tez zauwazyc, ze budzet panstwa jest naszym wspolnym dobrem z ktorego czerpia korzysci WSZYSCY obywatele. gdzie wiec widzicie uczciwosc w zachowaniu gdzie ktos podatkow nie placi, a korzysta z uslug finansowanych przez panstwo (ochrona terytorialna, system prawny, system polityczny, umowy miedzynarodowe, gwarancja swobod obywatelskich, prawna ochrona mienia i nietykalnosci osobistej, pomoc medyczna, pozarna, policyjna, drogi, elektryfikacja skupisk ludzkich, kontrola zywnosci i produktow dopuszczanych do handlu itd. itp.)? w takiej sytuacji ja jako placacy podatki jestem poprostu OKRADANY przez delikwenta ktory ich nie placi!!! to trzeba byc idiota zeby solidaryzowac sie ze zlodziejem:)

Korzysci niby czerpia wszyscy, ale czemu wszystko zmierza ku temu, ze zaniedlugo bedziemy placic wiecej podatkow niz zarabiamy? Podatek od tego podatek od tamtego i zbiera sie z tego calkiem sporo. Do tego dochodza liczne oplaty, jak sie ma samochod to juz wogole robi sie nieprzyjemnie!

Potrzebujesz pomocy z AdWords? PW.

chcialbym tylko zauwazyc, ze "chore" to jest myslenie ze tzw. "donos" na policje czy US, ze ktos cos robi nielegalnego jest czyms zlym!! panstwo prawa istnieje tylko wtedy kiedy wszyscy tego prawa przestrzegaja, a przestrzeganie prawa wynika dosc czesto z myslenia o konsekwencjach. im bardziej konsekwencje wydaja sie nieuniknione tym chetniej prawa sie przestrzega. nawet lektura tego topiku takich wnioskow dostarcza. zadne panstwo na swiecie poza wykwitami totalitarnymi nie ma mozliwosci nieustannie kontrolowac swoich obywateli, dlatego b. istotnym elementem systemu karno-skarbowego jest instytucja wspolpracy z postronnymi obywatelami! chcialbym tez zauwazyc, ze budzet panstwa jest naszym wspolnym dobrem z ktorego czerpia korzysci WSZYSCY obywatele. gdzie wiec widzicie uczciwosc w zachowaniu gdzie ktos podatkow nie placi, a korzysta z uslug finansowanych przez panstwo (ochrona terytorialna, system prawny, system polityczny, umowy miedzynarodowe, gwarancja swobod obywatelskich, prawna ochrona mienia i nietykalnosci osobistej, pomoc medyczna, pozarna, policyjna, drogi, elektryfikacja skupisk ludzkich, kontrola zywnosci i produktow dopuszczanych do handlu itd. itp.)? w takiej sytuacji ja jako placacy podatki jestem poprostu OKRADANY przez delikwenta ktory ich nie placi!!! to trzeba byc idiota zeby solidaryzowac sie ze zlodziejem:)

Tak właśnie werbowano na TW.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Korzysci niby czerpia wszyscy, ale czemu wszystko zmierza ku temu, ze zaniedlugo bedziemy placic wiecej podatkow niz zarabiamy?

Takie sprawy wyjaśnia się przy urnie w czasie wyborów a nie przy PIT w kwietniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności