Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to najpierw trzeba mieć NIP a ja nie mam :)

Nie ma takiej opcji ;]

Może nie masz pełnej zdolności do czynności prawnych, ale nip masz.

a zdolność mają twoi prawni opiekunowie

Nie znasz więc dnia ani godziny, kiedy zapuka życzliwy sąsiad :)

Совместное Украинско-Польское Предприятие УКРМЕТАЛЛСЕРВИС FOSECO

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ludzie nie zawracajcie gitary tylko placcie podatki! dobrze Wam radze, bo robie zawodowo w srodowisku z tym powiazanym i naprawde nie ma zartow! predzej czy pozniej przyjda po Was i naprawde NIKOMU nie bedzie Was szkoda!

a w skarbowce nie pracuja idioci. macie doczynienia ze zwyklymi urzedasami ktorzy sa od przyjmowania wnioskow, a nie prawdziwymi harpiami skarbowki. predzej czy pozniej ktos sie wezmie za ten temat bo wyczuje w tym kase i kariere, a wtedy odbiedzie sie pare pokazowek, zeby zastraszyc reszte (normalna procedura) i modlcie sie zebyscie to nie Wy byli ta pokazowa!

dzisiaj patriotyzm okazuje sie placac podatki, bo to z nich Panstwo finansuje swoje potrzeby. narzekacie ze sa duze obciazenia finansowe? moze i sa, ale warto sie pocieszyc ze w krajach skandynawskich podatki (laczne) potrafia siegac 80% dochodow!

Przeczytałem cały temat i podsumuje to tak o ile dobrze rozumiem ;)

Biore pit 53 wypełniam swoje dane itd

W polu 24 wpisuje kwotę z przelewu z adsense, w polu 25 wpisuje 20% kwoty przelewu a w polu dochód różnice tych dwóch pól :)

A co mam załączyć z PITem jako dowód że otrzymałem taką sumę pieniędzy a nie inną? Wydruk z konta bankowego?

I czy radzicie zapłacić podatek i kare za 3 poprzednie miesiące ;/? Bo szczerze mówiąc nie za bardzo się tym interesowałem i wkońcu nie płacilem podatków...

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

I czy radzicie zapłacić podatek i kare za 3 poprzednie miesiące ;/? Bo szczerze mówiąc nie za bardzo się tym interesowałem i wkońcu nie płacilem podatków...

3 miechy to jest nic, jest coś takiego jak "czynny żal" czyli sam na siebie donosisz i wtedy unikasz kary finansowej, dopłacasz tylko groszowe odsetki, zagadnij dobrego księgowego czy biuro w tym temacie o konkrety. Radzę Ci od początku płacić ten podatek bo im bardziej to odwlekasz tym większy masz stres że to już tyle czasu nie płaciłeś i w końcu wcale tego nie zrobisz, a mogą Cię ścigać do 5 lat od ostatniego takiego przychodu i zwykle czekają specjalnie te 5 lat mimo że mogliby to zrobić już teraz bo np. wiedzą, ale po 5 latach dostaniesz największą karę i największe odsetki :]

UWAGA!

Od tego roku nie wypełnia się PIT-53 co miesiąc

Nadal trzeba wpłacić odpowiednią kwotę w dawnym terminie. Dochody te podaje się dopiero w rozliczeniu rocznym.

mkr czyli mam im wpłacać co miesiąc te 20% kwoty z przelewu od google i na koniec roku jedynie wypełnić jakiś druczek?

No as jak to jest z tym kwitkiem że otrzymuje pieniądze od google? Ma to być wyciąg z konta? Czy jeszcze coś innego?

Michał Kryński

Skąd to 20%? Najniższa stawka podatku dochodowego od osób fizycznych wynosi 19%.

Dochodzi jeszcze niewyjaśniona kwestia 20% kosztów uzyskania przychodu przy potraktowaniu tego analogicznie do umowy zlecenia. Ktoś na forum dostał taką informację ze skarbówki. Sam też wystąpiłem o udzielenie pisemnej informacji - jak dostanę, to podzielę się jej treścią.

Co do nie oddawania pit53 tu wyjaśniłem wszystko:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...c=30208&hl=

.

Zagmatwane te przepisy :/

Dobra ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie co ma stanowić jako dowód ze otrzymałem pieniądze? Bo google wpłaca mi je na konto wiec nie dostaje żadnego kwitku.

Michał Kryński

Skąd to 20%? Najniższa stawka podatku dochodowego od osób fizycznych wynosi 19%.

Dochodzi jeszcze niewyjaśniona kwestia 20% kosztów uzyskania przychodu

No właśnie. Niewyjaśniona to w zasadzie można by ją pominąć i płacić tylko te 19% - bo te koszty to chyba coś na + dla nas, a nie dla US. Znalazłem coś takiego https://www.gazetapodatkowa.pl/deklaracje/52327.html i tam są te koszty wyliczone, tylko zupełnie nie mogę zrozumieć w jaki sposób. Ktoś może mi wytłumaczy?

Ojejku...

Chciałem się dowiedzieć jak się rozliczyć i przeczytałem cały temat i kiszka bo nic konkretnego się nie dowiedziałem.

Zamiast gadać wkoło to samo o tych sritach i pitach to mógłby ktoś normalny i obeznany w tym wyjaśnić to DOKŁANIE, a nie tylko:"Wypełniasz srita 53 zbierasz to i siamto i wpłacasz 19%"

Dokładnie to znaczy gdzie iść, co wziąść, co z tym zrobić (+screeny) i komu to dać.

Teraz jeszcze jakieś zmiany w sritach zaszły i okazało się że przeczytałem 97% tematu na marne.

Przecież każdy światły człowiek jak to przekalkuluje to mu wyjdzie że "szkoda oczu i czasu".

P.S.

To wyjaśni ktoś i zamkniemy ten "temat"?

Było wielokrotnie pisane już na forum co trzeba robić. Poza tym podałem linka do tematu, którego nawet nie przeczytałeś - nie wypełnia się już PIT53, bo od 1 stycznia 2007 takowy formularz już nie funkcjonuje. Podałem nawet podstawy prawne.

Zapłać komuś za poradę i będziesz wiedział co i jak.

.

No właśnie wielokrotnie było pisane i w tym problem...

Kup książkę o AdSense wydaną przez Złote Myśli, odejmij wysyłanie PIT-53 co miesiąc i będziesz wiedział.

Leniwy i skąpy, potworność...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności