Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Praktycznie jest to nie do wykrycia. Konieczne byłoby zarządanie przez US historii rachunków, co zdarza się u nich tylko w przypadku większych spraw przeciwko komuś. :blush:

Historia rachunków w przypadku gdy google płaci Ci przelewem na konto.

A jak przysyłają Ci czek to w jaki sposób mogą wykryć?

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Możecie jeszcze opisać czy podałem dobry wzór obliczania podatku

Dochód - 20 %

Sumę która wyjdzie mnożymy przez 19 %

i zaokrągloną kwotę wpłacamy na konto US

Zły.

Dochód = przychód - koszty uzyskania przychodu.

Koszty = 0,2 * przychód.

Dochód mnożysz przez 0,19, zaokrąglasz i płacisz zaliczkę.

Możecie jeszcze opisać czy podałem dobry wzór obliczania podatku

Dochód - 20 %

Sumę która wyjdzie mnożymy przez 19 %

i zaokrągloną kwotę wpłacamy na konto US

powiedzmy ze ok...

koszt_uzyskania_przychodu = przychod * 0.2;

zaliczka_do_zaplaty = (przychod - koszt_uzyskania_przychodu) * 0.19

przyklad:

przychod = 300zl

zaliczka = 45,60zl

Zły.

Nie rozumie rozpisałem to z procentami. Wynik wg Twojego wzoru czy mojego wyjdzie taki sam.

P.S niech ktoś z bardziej doświadczonych (czyli tych co płaci podatek co miesiąć) napisze na podstawie jakis liczb, wtedy będzie wiadomo wszystko dokładnie i nie będzie nieporozumień

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

Koszty uzyskania przychodu to sobie można odliczać jak się prowadzi działalność (i to nie jakieś z sufitu tylko np. faktura za hosting, domeny itp., itd.), a umowy zlecenia lub o dzieło też od Google nie macie.

Idźcie jeden z drugim do księgowego czy biura księgowego skoro z forum nie możecie wyciągnąć jednoznacznych wskazówek a nie polegajcie na tym co Wam ludzie w internecie powiedzą, tymbardziej że chodzi to Wasz spokojny sen. Ktoś tu napisze że nie trzeba płacić w ogóle podatku to co potem powiecie Pani w US: ale na necie pisało że nie trzeba? ;]

A już w jakichkolwiek nie jednoznacznych kwestiach decyduje odpowiedź z lokalnego US na Wasze zapytanie z wątpliwościami, a zapewniam że takie odpowiedzi w skali całego kraju na to samo pytanie mogą się drastycznie różnić :D (ale to tak pod kątem innych zawiłości, bo z Adsense sprawa jest jasna).

Z tymi 20% kosztami uzyskania przychodu jest problem. Brak jednoznacznej interpretacji. Sam wystąpiłem do mojego urzędu skarbowego o udzielenie pisemnej informacji. I czekam - teoretycznie mają na to 180dni. Pani, która będzie mi odpowiadać, kontaktowała się ze mną - złożyłem dodatkowo wyjaśnienia na piśmie.

Obiecała mi, że do końca stycznia to dostanę - po prawie 3 miesiącach.

Jeżeli chce ktoś być bezpieczny, to polecam poczekać z tymi kosztami i ich nie odliczać :) Zawsze można je sobie odliczyć przy rocznym PIT i dostać zwrot podatku.

Jak dostanę już tą informację, to zrobię jakiś mini poradnik.

Dodatkowo warto pamiętać, że już od jakiegoś czasu zaliczki na podatek wpłaca się w zaokrągleniu do pełnych złotych (zaokrąglenie matematyczne).

.

nie no sluchajcie koszty uzyskania przychodu w przypadku osob fizycznych sa scisle okreslone. kazdy normalny podatnik je sobie odlicza w 100% z kazdym rozliczeniem rocznym PIT!

nie ma co kombinowac... w zwiazku z powyzszym 20% koszty uzyskania przychodu sa dostepne TYLKO dla dzialalnosci gospodarczej!!!

bardziej mnie martwi ta dosc swobodna interpretacja dotyczaca obowiazku prowadzenia dzialalnosci! no bo jesli placimy tylko 19% dochodowy to jest to NAJTANSZA forma SAMOZATRUDNIENIA w Polsce!:rolleyes: Brak ZUS, brak innych skladek...

Każdy może mieć milion, wystarczy tylko zainwestować w Fundusze Inwestycyjne

Zły.
Nie rozumie rozpisałem to z procentami. Wynik wg Twojego wzoru czy mojego wyjdzie taki sam.

Nie chodzi o liczby tylko o nomenklaturę.

To, co otrzymujesz przelewem to nie dochód a tylko przychód. Dochód powstaje po odjęciu kosztów uzyskania przychodu.

nie no sluchajcie koszty uzyskania przychodu w przypadku osob fizycznych sa scisle okreslone. kazdy normalny podatnik je sobie odlicza w 100% z kazdym rozliczeniem rocznym PIT!

nie ma co kombinowac... w zwiazku z powyzszym 20% koszty uzyskania przychodu sa dostepne TYLKO dla dzialalnosci gospodarczej!!!

bardziej mnie martwi ta dosc swobodna interpretacja dotyczaca obowiazku prowadzenia dzialalnosci! no bo jesli placimy tylko 19% dochodowy to jest to NAJTANSZA forma SAMOZATRUDNIENIA w Polsce!;) Brak ZUS, brak innych skladek...

Zacytowałem całość, bo piszesz okropne bzdury - mylisz pojęcia i wprowadzasz ludzi niepotrzebnie w błąd. Mam nadzieję, że na inwestowaniu znasz się lepiej, niż na podatkach.

Koszty uzyskania przychodu występują i osób fizycznych (przy umowach cywilnoprawnych - o dzieło, zlecenie) i u osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą - te "klasyczne" koszty.

To, co tobie się wydaje kosztami, to pewnie ci chodzi o kwotę wolną od podatku (która jest tylko przy rozliczaniu się na zasadach ogólnych).

Płacenie podatku z Adsense, to nie jest samozatrudnienie - właściwie powinno być to traktowane, jako umowa zlecenie - stąd te podchody do 20% kosztów uzyskania przychodu.

.

Witam,

Mam takie pytanie może trochę zabawne, a jednak wolałbym się upewnić bo z US nie ma żartów :unsure:

Właśnie chciałem zaksięgować sobie styczniowy przelew od google i patrze że przecież mam dwa przelewy bo był jeszcze przelew testowy 81 groszy związany ze zmianą konta.

Chyba wypadało by to zaksięgować, jak uważacie, wystawiać dwie faktury? :soczek:

Moga koleżanka podobno pomyliła się kiedyś o 50 groszy oi dostała kilkaset zł kary.

Pozdrawiam

Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności