Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Co do tego kto płaci - nie wypowiem się - sprawa jest dosyć zagmatwana i generalnie to był zły pomysł z takim kombinowaniem. Przychód jest owszem Ojca w tym przypadku, natomiast ewentualna kontrola zacznie od posiadacza rachunku

W każdym razie wracając do meritum i błędów:

- nie ma stawki 50%

- nie PIT 37 tylko PIT 36 w tym przypadku

- konieczność płacenia zaliczek i odpowiednie zeznanie miesięczne (afair PIT-5)

- 530 zł to nie ulga, nie miesięczna tylko konsekwencja kwoty wolnej od podatku. PITa składa się nawet jeśli kwoty nie przekroczyłeś, chyba że przychód w roku jest równy 0.

Podkreślę również pewne ryzyko, że regularne wpływy z adsense mogą być zakwalifikowane jako działalność zarobkowa prowadzona w sposób zorganizowany i ciągły co oznacza potencjalnie konsekwencje za prowadzenie takowej bez DG. Można się przed tym zabezpieczyć posiadając odpowiednią interpretacje, jednak z tego co pamiętam od 1 stycznia 2007 USy już takowych nie wystawiają - pozostaje tylko wniosek o interpretacje przepisów do MF (coś mi w głowie kołacze kwota 75 PLN za wniosek).

no i jak sie do tego ustosunkujecie?

Dlaczego na tej stronie https://partner.ebiznes.org.pl/podatek,zza,granicy.htm piszą o pit-37 a nie jak wszędzie 36, tak mnie zastanawia..

I czy do PITa 36 trzeba dołączać PIT/ZG ?

Opis z programu do PITów:

Podatnicy, którzy w 2006 r. uzyskali dochody z tytułu działalności wykonywanej za granicą lub ze źródeł przychodów położonych za granicą, przed wypełnieniem części D.1. i D.2. powinni zapoznać się z informacjami zamieszczonymi przed opisem do wiersza 9 tej części.

Do wykazania tego rodzaju przychodów przeznaczony jest załącznik PIT/ZG, z którego program przenosi automatycznie kwoty do odpowiednich pozycji PIT-36.

W skrócie:

PIT-36 osoby fizyczne prowadzące działalność

PIT-37 osoby fizyczne nie prowadzące działalności

A teraz kolejny odcinek opowieści o tym, jak rozliczać lub nie rozliczać AdSense i innych PP.

Po prawie 3 miesiącach, dzisiaj dostałem postanowienie w sprawie mojego wniosku dot. rozliczania takich przychodów. Stawiałem na PIT53 z 20% kosztami uzyskania. W postanowieniu jest dzierżawa / wynajem.

Czyli kolejny odcinek będzie o tym, jak zostałem ryczałtowcem :) Przez weekend zbiorę to do kupy i opiszę.

.

a czy obecnie interpretacje dalej udzielają US ?

jesli nie to gdzie należy je kierować ?

----

drugie pytanie mam czy mogę się powołać że to rozliczam jak wynajem/dzierżawa czy lepiej samemu napisać odrębne pismo w tej sprawie ?

i czy te 20 % muszą byc udokumentowane tzn faktury itp czy po prostu można odjac 20 % nawet jak taki kosztów się nie poniosło??

--

i jeszcze pytanie co miesiac w ub roku składałem PIT53 i jak to w końcu zakwalifikować w PIT36 bo ja to razem z Kosztami uzyskania przuchodów do INNYCH źródeł i pani mi nie odebrało tego zeznania bo pytała mnie się czy mam udokumentowane koszty i sam przychód a ja mówie że ten rpzychód wychodzi z PIT53 20% a ona czy mam to udokumentowane, i że mam złozyć także PIT/ZG czy tak włąsnie trzeba zrobić ?

dodam że ona w ogóle nie rozumiała dlaczego nie dostanę PIT11/8B :soczek:

Zacząłem płodzić wpis na mojej stronie, ale nie jest gotowy - chcę, żeby był kompletny, z podstawami prawnymi itd.

W skrócie - rozliczałem się za pomocą pit53 - podatek na zasadach ogólnych wg skali podatkowej. Napisałem wniosek o udzielenie pisemnej informacji, bo chciałem mieć pewność, że można odliczać sobie 20% kosztów uzyskania przychodu.

Odpowiedź przyszła - zakwalifikowali to jako najem/dzierżawę - analogicznie do wynajmu np mieszkania, miejsca na reklamę itd. Takie coś można opodatkować na zasadach ogólnych lub ryczałtu ewidencjonowanego - 8,5% do 4000 euro i 20% od nadwyżki (te euro po kursie obowiązującym 30 września 2006 - (4000 x 3,9835 = 15 934)).

Tak więc problem pozostaje nierozwiązany. Lepiej tych 20% nie odliczać - chyba, że dostanie się taką odpowiedź z lokalnego urzędu skarbowego.

Jak widać, ryczałt jest najbardziej opłacalny, jednak kto wie, jak dany urzędnik popatrzyłby na sprawę.

Poza tym, ważna kwestia - czy takie działania - nie ocierają się działalność gospodarczą :)

.

Takie coś można opodatkować na zasadach ogólnych lub ryczałtu ewidencjonowanego - 8,5% do 4000 euro i 20% od nadwyżki (te euro po kursie obowiązującym 30 września 2006 - (4000 x 3,9835 = 15 934)).

1. Jaki to jest PIT?

2. Te 8,5% trzeba wyliczyć z przeliczonego przychodu na euro? To w takim razie wychodzi 33,6% :P

3. Jakie są terminy?

P.S. W zasadzie to mało osób się tym interesuje. Ciekawe jak Ci pozostali się rozliczają :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności