Skocz do zawartości

Podatek z Adsense

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak, ja teraz rozliczałem się pierwszy raz a AS i odliczyłem to 20%, ponieważ rozmawiałem z jedną kompetentą osobą i mówiła, że raczej można, ale ogołnie ona uważała, że na takie coś powiniem rozliczać na działalność gospodarczą, więc jedyne dobre rozwiązanie to list do ministerstwa z prośbą o interpretacje

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych

Art. 10.

1. Źródłami przychodów są:

3) pozarolnicza działalność gospodarcza,

6) najem, podnajem, dzierżawa, poddzierżawa oraz inne umowy o podobnym charakterze, w tym również dzierżawa, poddzierżawa działów specjalnych produkcji rolnej oraz gospodarstwa rolnego lub jego składników na cele nierolnicze albo na prowadzenie działów specjalnych produkcji rolnej, z wyjątkiem składników majątku związanych z działalnością gospodarczą,

Czyli, jak widać - są to dwie osobne sprawy. Oczywiście istnieje możliwość najmu w ramach DG - ale nie o to teraz chodzi.

Ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Art. 6

1a. Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają również otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń z tytułu umowy najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze. Dla ustalenia wartości otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń z tytułu tych umów, stosuje się art. 11 ust. 2-2b ustawy o podatku dochodowym.

Co z tego wynika? Że jeżeli takie coś zakwalifikuje się do najmu powierzchni reklamowej, to można to opodatkować podatkiem ryczałtowym wg odpowiednich stawek.

Oczywiście są pewne "problemy". Zmianę wyboru opodatkowania, robi się do 20 stycznia. Czyli już jest po terminie w tym roku - w tym wypadku trzeba to rozliczać na zasadach ogólnych.

Jeżeli ktoś zaczyna, to powinien się zadeklarować przed pierwszym przychodem.

No i jeszcze inna kwestia - normalnie, to pokazuje się do podstemplowania umowę w skarbówce. Co pokazać z AdSense? Regulamin?:)

I powinno się jeszcze pokazać akt własności.

.

US zachował się wspaniale kwalifikując przychody z AdSense do przychodów z najmu.

Nie płacimy ZUS ani zdrowotnego! (wszyscy co chcą DG o tym zapominają)

Natomiast kwestia podatku z najmu wygląda tak:

Są dwie opcje ryczałt (już omówiony) i zasady ogólne.

Zasady ogólne wymagają zbierania dokumentów kosztowych i prowadzenie czegoś w rodzaju księgi przychodów i rozchodów.

Można tu ująć koszty domeny, serwera, zakupu kompa, koszt neostrady ( ale uwaga w części której nie odliczamy w PIT O), en. elektr., kawałka powierzchni w domu itp - wszystkie które przyczyniają się realnie do kosztów w źródle.

Nie ma mowy o kosztach zryczałtowanych (20 i 50 %)

Po odliczeniu kosztów - 19 % podatku w terminach do 20 następnego miesiąca.

Ale uwaga:

płacimy za dochód od początku roku z działalności gospodarczej, z najmu, z dzierżawy jeśli przekroczył kwotę powodującą obowiązek płacenia podatku (w 2007 r. jest to kwota 3015,49 zł), 3013 zł w 2006r.

Jeśli nie przekroczył płacimy dopiero w PIT 36 rocznym!

Dość długo trwało rozszyfrowanie tego, w szczególności zakwalifikowania Programu Partnerskiego. A przecież można sobie wyobrazić, że wynajmujemy część powierzchni witryny za opłatą, co spełnia warunki najmu.

Nie potrzebna tu jest umowa (bo nie ma ryczałtu)

Przepraszam, pomyliłem się dwa razy w tym raz w ślad za dzisiejszą Rzeczpospolitą

Cytuję:

zapłacenie zaliczki na podatek dochodowy za styczeń przez tych, którzy prowadzą księgę przychodów i rozchodów, a ich dochód od początku roku z działalności gospodarczej, z najmu, z dzierżawy przekroczył kwotę powodującą obowiązek płacenia podatku (w 2007 r. jest to kwota 3015,49 zł)

Witam, mam pytanie na które nikt nie potrafi mi odpowiedzieć .. :-)

mam hosting for, coś w stylu fora.pl to czym rózni mnie od innych tego typu for to to, ze połowa dochodów z reklam idzie do właścicieli for, mógłby ktos mi powiedziec jakiego typu podatek muszę płacić i czy muszę miec zarejestrowaną działalność gospodarczą?

pozdrawiam.

Witam, mam pytanie na które nikt nie potrafi mi odpowiedzieć .. :-)

Na 99% musisz podpisywac umowy z tymi, ktorym dajesz kase, niestety (patrz allpay.pl). Oczywiscie o ile oni sa osobami prywatnymi (nie maja DG), co domniemam.

I DG Ty tez powinienes posiadac - przeczytaj definicje dzialalnosci.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

hm, jak miałaby wyglądac taka umowa?

i czy muszą podpisywać tą umowę, wysylac mi kopie pocztą etc etc etc, albo jest możliwosc zalatwienia tego elektronicznie?

Zwykla umowa, w ktorej stwierdza sie wykonanie zlecenia na dzien ten i ten za kwote te i te + rachunek podpisany przez (w twoim przypadku) webmastera danego forum. Niestety umowa musi byc podpisana przez obie strony, w dodatku musisz odprowadzic podatek nie tylko za siebie ale takze za webmastera, wyslac mu na koniec roku PIT'a itp. Gra nie warta swieczki jak dla mnie, chyba ze mowa o sporych pieniadzach.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności